30 години от свалянето на Тодор Живков

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

goshopileto

Re: 30 години от свалянето на Тодор Живков

Мнениеот goshopileto » 16 ное 2019 20:10

rane написа:https://www.vesti.bg/bulgaria/krahyt-na-bylgarskoto-selo-proektiran-v-moskva-6066052
Близо хиляда села са изчезнали от картата на България при комунизма, а милиони селяни са лишени от земята си и насила превърнати в граждани. Разсекретените документи на Държавна сигурност разкриват истината за станалото с българското селско стопанство.

От 1980 г. до края на комунистическия режим селското стопанство на Народна република България минава на дотации и търпи ежегодни загуби от над 800 милиона лева, сочат отчетите на БНБ от онова време, цитирани от „Дойче веле”

България, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини.

Освен изселванията и затварянето в лагери на непокорните, като доста „убедително“ се утвърдило едно специално издевателство за публично сплашване: къщите на селяните, които отказвали да се превърнат от стопани в послушни надничари на комунистическия режим, били опасвани със стоманени въжета, а след това дърпани от въпросните съветски трактори, за да ги поразтресат малко.

Мизерията и огромните тегоби принуждават два милиона души да се преселят от селата към градовете в търсене на минимални условия за оцеляване във фабриките и строежите на провежданата по сталински образец индустриализация.

Заченатата с насилия „социалистическа модернизация“ на българското село започва да дава отровните си плодове още в края на 60-те и началото на 70-те години XX век. Обезлюдяването на селските райони тече с невиждани в световната демографска история темпове от 2-4% ежегодно. Разкъсаната вековна връзка между селяните и земята заедно с мизерните заплати и пенсии от 30 лева на месец икономически демотивират бързо застаряващото население. Кражбите от „общото“ стават ежедневие - далеч преди съвременните набези по полетата.

А колко села затри т.н. демокрация и защо София стана 2 млн, а България 7? Защо в България е най-бедният регион в целия ЕС? Сега не се ли краде от публични средства? КТБ какво е? А банковата криза през 96-97? А некачественото строителство на любимите магистрали колко евро средства е глътнало? Ремонт на 500 метра улица за 8 месеца как ти звучи?
[rimg]https://a.radikal.ru/a15/2002/e5/6301ddc0a894.gif[/rimg]

plmar
Контакти:

Мнениеот plmar » 16 ное 2019 20:58

Най- добре да го питаме, rane, защо си е забравил хапчетата! Села били изчезнали....смешник!
Изображение

rane
Контакти:

Мнениеот rane » 17 ное 2019 02:33

goshopileto написа:
А колко села затри т.н. демокрация и защо София стана 2 млн, а България 7? Защо в България е най-бедният регион в целия ЕС? Сега не се ли краде от публични средства? КТБ какво е? А банковата криза през 96-97? А некачественото строителство на любимите магистрали колко евро средства е глътнало? Ремонт на 500 метра улица за 8 месеца как ти звучи?

При преброяването през 1946г. в България са живеели 7 029 349 души. От тях в селата са били 5 294 161 души, а в градовете 2 782 765.
При преброяването през 1992г. в България са живеели 8 487 317 души. В селата - 2 782 765, а в градовете - 5 704 552.

През 2011 съответно за селата - 2 025 569 , а за градовете - 5 339 001

Към момента по прогнозни данни по селата живеят ~1 800 000. Или грубо казано 2,5 млн. намаление на населението на селата по времето на комунизма и около милион, за близо 30 години от непълното му рухване та до днес.
Това надявам се ти позволява да си отговориш на въпроса за селата и София!? Ако искаш да ти изкарам и дела на градското и селското население от тези години, за да видиш по-ясно?

Защо България е най-бедният район в ЕС? Защото сме най-мързеливите и най-крадливите в ЕС!
И сега се краде. Някой беше казал, че у нас ще спрем с кражбите и ще се научим на работа, когато и последния човек роден по времето на комунизма си отиде!

Банковата криза през 1996-97? Помня я, помня и кой беше на власт тогава.

Колко евросредства е глътнало строенето на магистралите не знам. Знам, че от София до Бургас сега стигам за 3-3,5 часа, а преди това отнемаше с 1-1,5 ч.повече(когато магистралата беше само до Пловдив). Също така знам, че сега има 2 завършени магистрали, а преди това нямаше нито една, за над 25 години строеж. Ако се продължава с подобни темпове, до 5-6 години ще имаме още 2-3 завършени магистрали. Наречи ме оптимист, но аз това го намирам за по-добре.

Ремонт от 500 метра на улица за 8 месеца ми звучи по-добре от път, който на картата е обозначен като асфалтиран, а реално е черен път(даже няма чакъл на него). Още от 80-те години, та чак и до днес, този път с дължина около 5 км е показван на всяка пътна карта на България като асфалтиран, но реално асфалт няма - парите са потънали в нечий джоб! Или казано по-просто - за над 30 години, въпросният път, така и не е построен!
Друго нещо да питаш? Ако няма, да те попитам и аз няколко въпросчета...

goshopileto

Мнениеот goshopileto » 17 ное 2019 11:51

rane написа:При преброяването през 1946г. в България са живеели 7 029 349 души. От тях в селата са били 5 294 161 души, а в градовете 2 782 765.
При преброяването през 1992г. в България са живеели 8 487 317 души. В селата - 2 782 765, а в градовете - 5 704 552.

През 2011 съответно за селата - 2 025 569 , а за градовете - 5 339 001

Към момента по прогнозни данни по селата живеят ~1 800 000. Или грубо казано 2,5 млн. намаление на населението на селата по времето на комунизма и около милион, за близо 30 години от непълното му рухване та до днес.
Това надявам се ти позволява да си отговориш на въпроса за селата и София!? Ако искаш да ти изкарам и дела на градското и селското население от тези години, за да видиш по-ясно?

Защо България е най-бедният район в ЕС? Защото сме най-мързеливите и най-крадливите в ЕС!
И сега се краде. Някой беше казал, че у нас ще спрем с кражбите и ще се научим на работа, когато и последния човек роден по времето на комунизма си отиде!

Банковата криза през 1996-97? Помня я, помня и кой беше на власт тогава.

Колко евросредства е глътнало строенето на магистралите не знам. Знам, че от София до Бургас сега стигам за 3-3,5 часа, а преди това отнемаше с 1-1,5 ч.повече(когато магистралата беше само до Пловдив). Също така знам, че сега има 2 завършени магистрали, а преди това нямаше нито една, за над 25 години строеж. Ако се продължава с подобни темпове, до 5-6 години ще имаме още 2-3 завършени магистрали. Наречи ме оптимист, но аз това го намирам за по-добре.

Ремонт от 500 метра на улица за 8 месеца ми звучи по-добре от път, който на картата е обозначен като асфалтиран, а реално е черен път(даже няма чакъл на него). Още от 80-те години, та чак и до днес, този път с дължина около 5 км е показван на всяка пътна карта на България като асфалтиран, но реално асфалт няма - парите са потънали в нечий джоб! Или казано по-просто - за над 30 години, въпросният път, така и не е построен!
Друго нещо да питаш? Ако няма, да те попитам и аз няколко въпросчета...

Голямо хвалене на тези магистрали, които два месеца след откриването започваха да се ремонтират. Покажи ми една, която е построена от Боко и не е ремонтирана почти веднага след това? А за 500-те метра-наистина ли смяташ, че е нормално да се затвори (почти) една силно натоварена улица за 8 месеца?! Цялата е дълга около 2 км. Значи да очаквам през 2021-а , към края да е готова.
И още нещо: България не е само София и магистралите от София към Гърция и морето.
[rimg]https://a.radikal.ru/a15/2002/e5/6301ddc0a894.gif[/rimg]

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 17 ное 2019 13:22

Чувал съм, че между 20-30% потъват в нечи джобове при усвояване на средства, защото инак няма да строиш. Накрая всеки вижда резултата. Вероятно, ако се вкарат германски фирми да строят, с германски работници и с германски заплати ще излезе по-евтино, по-качествено и по-бързо. Чувал съм, че и през "комунизма" се е крадяло с размах. Поне сега можем да чуем по новините, а тогава и това не се е случвало, защото занадан. Май Русия, Италия и България притежават най-тъпите и алчни мафии. Дори албанците милеят за държавата си и правят нещата качествено. Все пак не върви да караш кола за 200 хил. по одрънкан път.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: goshopileto

Мнениеот Странджата » 17 ное 2019 21:28

Не впрягай каруцата преди коня ...

Prokonsil

Мнениеот Prokonsil » 18 ное 2019 10:09

А кон за кокошка?...то това се и случи...

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 18 ное 2019 14:15

goshopileto написа:А колко села затри т.н. демокрация и защо София стана 2 млн, а България 7? Защо в България е най-бедният регион в целия ЕС? Сега не се ли краде от публични средства? КТБ какво е?
Не демокрацията закри селата.
А отговорът на въпроса за чувствителното намаляване на населението на България след 89-та го знаеш сам.
Ти кажи, колко българи щяха да останат в 'социалистическият рай", ако границите преди 89-та бяха отворени и хората можеха да си пътуват свободно ?
Целият "преход" бе направен от комунета, к'во друго си очаквал от тия бандити, идиоти и некадърници ?

КТБ е много мръсна игра на руската и родната мафия.
Има едно култово изказване на руски политически фактор, който казва, че Русия трябва да спомогне за фалита, за да не може България да конфискува парите от банката и съответно те да останат в приближени до Кремъл хора.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]

rane
Контакти:

Мнениеот rane » 18 ное 2019 20:04

goshopileto написа:
Голямо хвалене на тези магистрали, които два месеца след откриването започваха да се ремонтират. Покажи ми една, която е построена от Боко и не е ремонтирана почти веднага след това? А за 500-те метра-наистина ли смяташ, че е нормално да се затвори (почти) една силно натоварена улица за 8 месеца?! Цялата е дълга около 2 км. Значи да очаквам през 2021-а , към края да е готова.
И още нещо: България не е само София и магистралите от София към Гърция и морето.
Къде видя хвалене? Просто отбелязвам какво се е направило преди и след комунизма. С магистралите им, със скоростта с която ги строяха, с качеството им, с настилката им(доста шумна и износваща гумите)...С кое добро по дяволите да ги запомня комунягите? Не си ли забелязал, че тунелите на "Хемус" рядко са в изправност? Почти всяка година се ремонтира някой от тунелите там и движението се отбива в другата лента, ограничения на скоростта и т.н. Ами пак на "Хемус" в участъка преди/след Варна( в зависимост от посоката на движение), който беше като лунен пейзаж през 90-те? Къде беше качеството?
Да, и "Тракия" в отделни участъци строени след комунизма е зле - тази година се е нагънал асфалта на един около 30 км участък и ограничението е 90 км/ч, но си е магистрала и тези ок. 30 км не те забавят толкова много. Представи си, ако беше, както преди пътя - с по една лента и като се случи да попаднеш зад някой охлюв каква мъка беше. Да не забравяме, че и доста ремонти по комунистическия участък се направиха, заради некачествено им строителство.
За 500-те метра не казвам, че е нормално, а казвам, че поне е по-добре все пак да се направи ремонта, а не както с моя пример - шосе изобщо да не се направи, а всичките пари да потънат в нечии джобове.
Мога и друг пример да ти дам, който пак си мисля е по-зле от тези 500 метра.
Трябваше да се направи асфалтов път между 2 села - с по едно платно за всяка посока, а в края на платната да се поставят бордюри за красота. Е, така го направиха, че 2 коли трудно се разминаваха, а автобус и автомобил си беше почти мисия невъзможна. Бордюрите също останаха само в плановете! Останалите пари - отново потънали в нечии бездънни джобове. Поне в последствие направиха отбивки встрани от пътя на няколко места, където автобуса да отбие, за да може да се разминат с колата отсреща без да се рискува едно от возилата да падне в канавката. За ширината на пътя мога да ти дам нагледно идея - пътя е с ширината на този непосредствено преди Гложенския манастир, ако си ходил там де!

Сега и аз да те питам някои нещица.
Ти смяташ ли, че в България по времето на комунизма щяха да останат повече от 4 млн. души(цифрата е примерна), ако можеха да се придвижват свободно, както е сега? Смяташ ли, че след всичките техни издевателства и престъпления над България и в частност над българския народ, хората въпреки всичко биха останали да живеят в робство?
Аз си мисля, че едно 2 млн.(поне) щяха да се изнесат още в първите 5-10 години от този прокажен режим.
Към момента, според статистики, които съм срещал из интернет, извън България живеят приблизително 3 млн. българи.
Другото, което искам да те попитам е, дали смяташ за нормално да се дотират с млрд. левове годишно толкова губещи предприятия и отрасли? Не е само селското стопанство, което е гълтало по 800 млн. годишно(а според други данни, дори над 1 млрд.)!
Намираш ли за нормално да фалират толкова много предприятия в годините след рухването на СИВ?
И един, засега последен въпрос. Ако си от София, кога започна да се возиш на метро?

Върни се в “Свободна зона”