Малко по-натам, в кварталното кафе, е пълно с разни 25-30-40 годишни безработни младежи, които по цял ден висят на празната маса, говорят си само за милиони, как тоя бил спечелил не-нам-кол-ко-си-ми-ли-она, как оня бил спечелил още повече, и как тая работа е много лесна, все едно само днес си почиват, а утре се стегат у кръста и за половин работен ден стават милионери. Обсъжда се най-вече на тоя яхтата, на оня Вейрона, на третия вилата с басейна, на четвъртия мацките....и разбира се, милионите.... и продължават да си стоят години наред пред празната маса без стотинки в джоба.
Разбира се, вечер се прибират в панелката, в хладилника все се намира нещичко, купено с пенсията на баба или дядо, в краен случай със заплатата на жената, хапването му осигурено, подслона осигурен, даже и ТВ и Интернет им плащат жените или бабите им. Даже може бабата или жената да са теглили кредит, да купят некоя кошница за 1000 лв., която върви с прегоряло олио от любимата им кръчма. Че такъв що да работи ?!
Тия мизерници са еднакви навсякъде из България, и изповядват една и съща философия - със средно образование съм, леко полуграмотен, но знанията и способностите ми са огромни, и заслужавам огромна заплата ! Разбира се, самостоятелен климатизиран офис, плаващо раб. време и секретарка по избор... Да не съм луд да им работим за 500 лева ?!
Разбира се, денят Х никога не настъпва, те никога не се събуждат принцове или милиардери, но затова пък, една сутрин се събуждат на 40-45 години, и с ужас осъзнават, че всъщност цял живот са били неграмотни и полуобразовани мрънкащи мизерници, и че живота им е изтекъл в мечти и напразни очаквания.