Книга, която всеки Българин да прочете

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Re: Книга, която всеки Българин да прочете

Мнениеот River Plate » 04 ное 2015 20:05

maxi1914 написа:
River Plate написа:
Drunken_Master написа:Тая книга породи (не и у мен) спорове "Имало ли е робство у нас ?"...

Робство в България е имало само при превземането ни от турците и то за градовете и крепостите, които са се съпротивлявали.
Робство в чистата му дума от както сме били под османска власт не е имало, но е имало икономически, социален и религиозен гнет, огромен дисбаланс в правата на мюсюлмани и християни.
Иначе трудно може да наречеш роб, човек с 3 етажна къща, няколко декара земеделска площ, собственост защитена от закона.
Веднага някой ще каже как не е имало, чел ли си Вазов и Ботев - "иго, робство, ятагани...", не забравяайте, че преди всичко с произведенията си тези хора са целели да събудят българския дух и да го карат да се бори за политическата си свобода и независимост.

Стига сте ни принизявали и стига сте вменявали робски манталитет у българските деца още от най-ранна детска възраст. Искам да отворите един гръцки или сръбски учебник по история и да видите дали някъде са писали, че са били роби. Който си мисли, че дедите му са били роби и той става роб и комплексар ;)

Как така са целели да събудят българския дух авторите след като Под игото е написана 10 години след освобождението ? Това е 1вата ти глупост дето си написал останалите не ми се и коментират . Някои да знае Видрица кога е издадена за 1ви път ? Имам усещането , че съм я чел по късно ще се разровя из книгите да видя дали я имам .

Ти чел ли си въобще Под игото? Вазов твори и преди 1878-79г. И първото издание на Видрица е 80-те години, но не цялата. Цялата книга е преиздадена 2006г.
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

maxi1914
Контакти:

Мнениеот maxi1914 » 04 ное 2015 21:22

Да бе чел съм го и мога да твърдя , че Талев пише по-добре от Вазов ( лично мнение ) както и , че Време разделно бие и 2те творби ( пак лично мнение ) . Под игото е създадена 10 ( десет години ) след освобождението в Русия . И отново лично мнение , че Иван Вазов е най-голямата издънка в семейството и изобщо не ми харесва като автор .
[quote="ugly bug"]Перуци е на стадиона във Франция.

Потребителски аватар
Red joker

Мнениеот Red joker » 05 ное 2015 06:56

ЕМИЛ написа:
Red joker написа:Доколкото ми е известно от Старият завет,Моисей е водил евреите 40 години през пустинята,като една от целите му е била да си отидат поколенията живели под робството на фараона, новите поколения да бъдат родени на свобода и да се изтрие от съзнанието на народа му, спомена за игото :!: :idea: Нашият народ прави точно обратното и 150 години не може да изтрие тези спомени,напротив,храни ги,даже е се сраснал с тях в някаква мазохистична прегръдка и те предопределят и до ден днешен съдбините му :( !Проблема не е в това дали е имало или е нямало робство ,а че продължаваме да го носиме в съзнанието си :!: :idea:

Е според теб имало ли го е или не ?

Не си спомням :|
С ВРАГ ВРАГУВАМ-МЕРА СПОРЕД МЕРА,С БЛАГ БЛАГУВАМ -ВЕРА ЗАРАД ВЕРА!

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 05 ное 2015 09:49

Red joker написа:
petrov93 написа:
Red joker написа:
petrov93 написа:Задължително ще си я купя и прочета непременно. Аз ще препоръчам на всеки българин да гледа филмите "Козия рог", "Време Разделно","Записки по българските въстания" и "Капитан Петко войвода"!

Що пък точно тия :?

Защото това са истински и български филми ,първите три филма показват истината за турското робство, а "Капитан Петко войвода" освен че показва истината за турското робсто, но и показва живота на един велик българин!

Според мене ,точно такива творби,насаждат страх,гняв,чувство за безизходица ,омраза и реваншизъм, „качества“ ,които пречат много за нормалното развитие на индивида и обществото,като цяло :!: :idea: Робството ,като начин на съществуване,мислене и оцеляване,трябва да бъде забравено и изтрито от колективната памет на нацията,за да се развива тя що годе нормално :idea: Робството е по-скоро,душевен, психологически и ментален феномен,особено в наши дни :idea:

Викаш не създават у човек усещане за европейски ценности?

Потребителски аватар
Red joker

Мнениеот Red joker » 05 ное 2015 10:38

Alexx написа:
Red joker написа:
petrov93 написа:
Red joker написа:
petrov93 написа:Задължително ще си я купя и прочета непременно. Аз ще препоръчам на всеки българин да гледа филмите "Козия рог", "Време Разделно","Записки по българските въстания" и "Капитан Петко войвода"!

Що пък точно тия :?

Защото това са истински и български филми ,първите три филма показват истината за турското робство, а "Капитан Петко войвода" освен че показва истината за турското робсто, но и показва живота на един велик българин!

Според мене ,точно такива творби,насаждат страх,гняв,чувство за безизходица ,омраза и реваншизъм, „качества“ ,които пречат много за нормалното развитие на индивида и обществото,като цяло :!: :idea: Робството ,като начин на съществуване,мислене и оцеляване,трябва да бъде забравено и изтрито от колективната памет на нацията,за да се развива тя що годе нормално :idea: Робството е по-скоро,душевен, психологически и ментален феномен,особено в наши дни :idea:

Викаш не създават у човек усещане за европейски ценности?

Не само за европейски,а за никакви :!:
С ВРАГ ВРАГУВАМ-МЕРА СПОРЕД МЕРА,С БЛАГ БЛАГУВАМ -ВЕРА ЗАРАД ВЕРА!

Върни се в “Свободна зона”