maxi1914 написа:River Plate написа:Drunken_Master написа:Тая книга породи (не и у мен) спорове "Имало ли е робство у нас ?"...
Робство в България е имало само при превземането ни от турците и то за градовете и крепостите, които са се съпротивлявали.
Робство в чистата му дума от както сме били под османска власт не е имало, но е имало икономически, социален и религиозен гнет, огромен дисбаланс в правата на мюсюлмани и християни.
Иначе трудно може да наречеш роб, човек с 3 етажна къща, няколко декара земеделска площ, собственост защитена от закона.
Веднага някой ще каже как не е имало, чел ли си Вазов и Ботев - "иго, робство, ятагани...", не забравяайте, че преди всичко с произведенията си тези хора са целели да събудят българския дух и да го карат да се бори за политическата си свобода и независимост.
Стига сте ни принизявали и стига сте вменявали робски манталитет у българските деца още от най-ранна детска възраст. Искам да отворите един гръцки или сръбски учебник по история и да видите дали някъде са писали, че са били роби. Който си мисли, че дедите му са били роби и той става роб и комплексар
Как така са целели да събудят българския дух авторите след като Под игото е написана 10 години след освобождението ? Това е 1вата ти глупост дето си написал останалите не ми се и коментират . Някои да знае Видрица кога е издадена за 1ви път ? Имам усещането , че съм я чел по късно ще се разровя из книгите да видя дали я имам .
Ти чел ли си въобще Под игото? Вазов твори и преди 1878-79г. И първото издание на Видрица е 80-те години, но не цялата. Цялата книга е преиздадена 2006г.