doktora25 написа:Порязани или не фактите говорят, че руските атлети показаха впечатляващо представяне, взимайки медали в бягането с препятствия и почти всички скокове, немалко от които златни. Това са дисциплини, в които и ние самите сме имали нелоши традиции, но в момента е несериозно да мечтаем за медали в тях. Въпросът е защо в две постсоциалистически държави се наблюдава толкова голяма разлика в представянето близо 20 години по-късно. По принцип е безумно да се сравняваме с Русия като спортен потенциал и да очакваме подобен брой медали (поне в близко бъдеще), но аз искам да попитам следното: ако приемем че не можем да инвестираме същия финансов ресурс в спорта като тях, не можем ли поне да възприемем организацията на спортната система в Русия, взаимствайки всички добри практики?
Точно това ми се ще повече хора да осъзнаят. Навремето в института Щернберг към Московски Държавен Университет, където моя милост имаше честта да преподава за една вълшебна петилетка, имаше страхотна спортна база, при все, че института бе изцяло насочен към астрономическите науки. В последствие присъствувах на спортни мероприятия между московски университети, където разбира се бе на почит дербито в дисциплина борба между МГТУ "Бауман" (тогава МВТУ) и Ленинския институт по физическа култура. Та идеята ми е, че още тогава бе положено началото на един бавен процес, чиито плодове СССР започна да бере за относително кратко време.
Изводът е, че трябва държавата да наблегне главно на социалната политика.Трябва задължително да се започне тясно съмишленичество с водещите руски университети за обмяна на опит в областта на науката и спорта, посредством изпращането за заслужили младежи в руските ВУЗ-ове.
Трябва максимално обтягане на дисциплината (не само духовната, но и физическата такава), като под 5 успех да не се допуска преминаването в по-горно отделение на децата в началните и средните учебни заведения. Ниските оценки в спорта не трябва да се толерират, а леността -да бъде публично порицавана (ако ще и с тояга!).
Скоро ще отворя тема за бъдещето на държавата и какво трябва да се направи, за да се спасим! Благодаря на колегата, който е писал преди мен, за мъдрите слова, с които обогати темата.