Всекиму според заслуженото
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Всекиму според заслуженото
През януари 2005 г. когато назначи Мартин Стоев начело на мъжкия национален отбор, Управителния съвет срещна сериозно неодобрение. Бившият национал, познат с доста тежкия си характер, идваше начело на отбора с нищожен опит.Тогава мотивът на ръководството бе, че тимът има нужда от обединител. „Избрахме Мартин Стоев, защото според нас той е личността, която ще обедини отбора и ще го изведе до медали и отличия, нещо което ни липсваше през последните години. Трябва ни авторитет и лидер. Всичко останало нашият отбор си го има", обобщи настроението в ръководството тогава Любо Ганев.За три години начело на тима Мартин Стоев класира отбора на два пъти за финали на световна лига - 2006 и 2007. И двата пъти тимът ни записа престижни победи над Бразилия, но остана без медал.В останалите две издания на турнира под негово ръководство - през 2005 г. и 2008 г. отборът ни завърщи съответно пети и седми.Със Стоев отборът взе два медала - на световното първенство в Япония през 2006 г. и на Световната купа 2007. И завърщи пети на олимпийските игри в Пекин, въпреки всички проблеми, които разбиха тима отвътре.Най-слабото класиране определено като провал бе осмото място на европейското първенство в Русия. Крайният резултат обаче бе четвъртото място в световната ранглиста.След Пекин обаче от федерацията решиха, че Стоев е изиграл ролята си на „авторитет и мотиватор" и договорът му не бе подновен.След близо месец шикалкаване, събиране на автобиографии за дори необявен конкурс, последва ново предизвестено назначение - това на Силвано Пранди.„Искам резултати веднага", обяви италианецът при подписването на контракта си.За две години под негово ръководство тимът пропусна два пъти поред финалите на световната лига и се нареди съответно 12-ти и 7-ми.Спечелихме убедително квалификациите за световно първенство, взехме бронз на европейското и останахме седми на световното първенство. Как точно ще се отрази на класирането в ранглистата предстои да разберем. Почти сигурно обаче тимът ни няма да запази настоящото си седмо място в ранглистата.Докато мъжете сменяха треньори в женския тим спокойно работеше Драган Нешич. След две години в упорита работа, през миналата трудът на сърбина с български паспорт започна да дава резултати.България се справяше с лекота със съперниците си в евроквалификациите, взе и първия си медал - бронз от европейската лига.Тимът ни обаче се провали в квалификациите за световното първенство, макар задачата да не изглеждаше толкова непосилна. На европейското пък останахме на косъм от директна квота.От БФВ приеха спокойно резултатите.През тази година от БФВ в лицето на президента Данчо Лазаров поставиха като цел на женския отбор призово класиране в европейската лига. Драган Нещич изпълни задачата - отборът му стигна финал, който е първи за женския ни волейбол от над 20 години.Това обаче се видя малко на ръководството и те решиха да не продължават контракта на Нешич. При това далеч преди да е приключила последната изява на националките за сезона - квалификациите за Гран при през следващата година.Сега федерацията е уклончива за съдбата на Силвано Пранди. През май Данчо Лазаров обобщи целите пред тима така: „Ще искаме да участваме на финалите на Световната лига. Лигата и световното първенство са еднакво важни за нас. Ще гоним възможно най-добро представяне и в двата турнира".Дали двете седми места са такива? Загубен финал, или недостигането до такъв е по-добра причина да се разделиш с треньор? Все въпроси, на които ръководството на федерацията трябва да отговори. И то бързо.И Силвано Пранди вероятно има какво да каже. Както и Драган Нещич. Единият очевидно не желае, тъй като почти сигурно няма да се завърне у нас след участието на Мондиал 2010. На другия не му дадоха голяма възможност. Явно всекиму според заслуженото.
- brat domingo
- Контакти:
Re: Всекиму според заслуженото
Според мен уволнение на Пранди ще е грешка. Представянето ни на мундиала в никакъв случай не може да се нарече провал. Крайно време е да престанем да бъдем максималисти на тема класиране. За малка и неособено богата държава като нашата е достатъчно добро постижение факта, че запазваме мястото си в световния елит на един колективен спорт. Че сме фактор, с който се съобразяват италианци, руснаци, бразилци, французи, американци и пр., да не говорим за германци, испанци и японци, които ни дишат праха. Ако в нашата държава всеки си вършеше работата като волейболистите ни....Швейцария ряпа да яде. Така че аз лично свалям шапка на момчетата и треньора.
brat domingo написа:Според мен уволнение на Пранди ще е грешка. Представянето ни на мундиала в никакъв случай не може да се нарече провал. Крайно време е да престанем да бъдем максималисти на тема класиране. За малка и неособено богата държава като нашата е достатъчно добро постижение факта, че запазваме мястото си в световния елит на един колективен спорт. Че сме фактор, с който се съобразяват италианци, руснаци, бразилци, французи, американци и пр., да не говорим за германци, испанци и японци, които ни дишат праха. Ако в нашата държава всеки си вършеше работата като волейболистите ни....Швейцария ряпа да яде. Така че аз лично свалям шапка на момчетата и треньора.
+1 Не че 2 години са малко, но мисля че трябва да оставят Пранди.Убеден съм че ще имаме успехи с него !
Ето още един човек, който мисли като мен. Ще видите момчета, че след време ще промените мнението си. Сега сте податливи на емоции и защитавате италианеца, но добре нека го оставим до Лондон. Има Господ отгоре и той слуша какво всеки от нас обещава. А щом не сме принципни към думите си, трябва да има бумеранг. За жалост, за огромно съжаление ще го отнесем ние. България е много повече от един или друг човек.
Дано не съм прав, но дълбоко се съмнявам, че ще е така. Дано греша!
Дано не съм прав, но дълбоко се съмнявам, че ще е така. Дано греша!
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!
България никога през цялата си история не е печелила злато . Нито световно, нито европейско, нито Олимпиада, нито световна лига. Сега пак не спечелихме... Пранди ли е виновен?
Erland написа:България никога през цялата си история не е печелила злато . Нито световно, нито европейско, нито Олимпиада, нито световна лига. Сега пак не спечелихме... Пранди ли е виновен?
е как няма

се пак тука те убеждават хора, за които тия неща са доста далечни и най-важното неизвестни

- DrAvalanche
- Контакти:
Erland написа:България никога през цялата си история не е печелила злато . Нито световно, нито европейско, нито Олимпиада, нито световна лига. Сега пак не спечелихме... Пранди ли е виновен?
Може би си по-млад и затова не помниш/знаеш, но България има световна титла при младежите в Египет през 1991. Според мен трябва вината да се носи от треньори и състезатели. Но Пранди трябва да остане поне до Олимпиадата.
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!
ОВ 1948 ГГ

ОВ 1948 ГГ

DrAvalanche написа:Erland написа:България никога през цялата си история не е печелила злато . Нито световно, нито европейско, нито Олимпиада, нито световна лига. Сега пак не спечелихме... Пранди ли е виновен?
Може би си по-млад и затова не помниш/знаеш, но България има световна титла при младежите в Египет през 1991. Според мен трябва вината да се носи от треньори и състезатели. Но Пранди трябва да остане поне до Олимпиадата.
Да довърши започнатото

В интерес на истината не знаех за тази титла на младежите. Но аз говорих в случая за мъжете, успехите на младежите са доказателство за големия потенциал , който имаме. Тъпото е обаче , че ние не сме от скоро добри във волейбола, винаги сме били добри. ЦСКА е бил европейски шампион, имаме загубен финал през 1970-а година ( каква драма... ) . Всеки друт отбор от нашето ниво има поне една победа в даден турнир. Русия, Полша, Сърбия, САЩ, Бразилия, Италия, Чехия, Куба ( Франция май не )... Даже Испания и Румъния са печелили титла. Холандия....
Само ние нямаме нито една титла, независимо от това че 40 години сме сред силните. Това е странно и необяснимо.
Само ние нямаме нито една титла, независимо от това че 40 години сме сред силните. Това е странно и необяснимо.
- DrAvalanche
- Контакти:
Erland написа:В интерес на истината не знаех за тази титла на младежите. Но аз говорих в случая за мъжете, успехите на младежите са доказателство за големия потенциал , който имаме. Тъпото е обаче , че ние не сме от скоро добри във волейбола, винаги сме били добри. ЦСКА е бил европейски шампион, имаме загубен финал през 1970-а година ( каква драма... ) . Всеки друт отбор от нашето ниво има поне една победа в даден турнир. Русия, Полша, Сърбия, САЩ, Бразилия, Италия, Чехия, Куба ( Франция май не )... Даже Испания и Румъния са печелили титла. Холандия....
Винаги по нещо малко не ни достига. Може би защото сме голими индивидуалисти като нация
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!
ОВ 1948 ГГ

ОВ 1948 ГГ