Предстоят световните квалификации в Зона Европа. Квотите по принцип са 13. Понеже и домакинът на предстоящото световно е също от тази зона, та стават 14. На мен лично ми се струват малко отборите от Европа, които се класират за Мондиал.
От девет квалификационни групи право да играят в Русия след две години придобиват само победителите. Осем от вторите отбори, ще играят баражи, т. е. още четири отбора. А един даже няма да стигне и до бараж.
За сравнение с европейските квалификации там се класират първите два отбора от всяка група + най-добрия трети, а другите трети играят баражи.
И се получава малко абсурдна ситуация, при която за европейско може да си трети в групата и да се класираш директно без бараж (Турция за ЕП'2016), а за свтовно може да си втори и пак да не стигнеш дори до бараж (Дания за СП'2014).
Въпросът е свързан и с мотивацията на отборите от средно ниво (3-4 урна), където попада и България.
Ясно е, че няма как от 32 отбора на СП, 24-25 да са европейски. Но все пак много стойностни тимове ще останат извън борда за сметка на Иран, Ангола или Нова Зеландия примерно.
Възниква въпросът дали не трябва да се увеличи общият брой на участниците на световни първенства. В противен случай световното рискува да остане в сянка на европейските финали.
Колко европейски отбора да участват на СП?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- olympic teteven
- Контакти:
-
- Контакти:
Re: Колко европейски отбора да участват на СП?
Не трябва, други въпроси?
Поне 20, защото:
-от Южна Америка се класират почти половината
-от Северна Америка и Конкакаф почти всички значими държави
-от континента Австралия - целият континент се класира.
Трябва да има световни квалификации.
-от Южна Америка се класират почти половината
-от Северна Америка и Конкакаф почти всички значими държави
-от континента Австралия - целият континент се класира.
Трябва да има световни квалификации.

ViscaBarca написа:Байерн ще ни пусне аванта...не е в техен интерес да имат враг в наше лице!
kingofpop написа:По-вероятно да изчукам Мис Свят отколкото Челси да елиминират Байерн
smoothc написа:Наполи.
Да си спретнат с Ман Сити един "Небесносин плешив" финал?
:lol: :mrgreen:
Всички от Европа, за да може България също да се класира!
Бъдете Патриоти !
Бъдете Патриоти !
- Маги Стралска
32.... или 64..... зависи от формата на турнита.... а България да почва участие направо от полуфиналите....
- Captain Stottlemeyer
blague написа:Всички от Европа, за да може България също да се класира!
Бъдете Патриоти !
Колега, нека да не бъдем максималисти.

А иначе сериозно, понеже авторът на темата е уважаван от мен колега във форума и въпросът му е интересен: Според мен увеличаването на отборите във финалния турнир на СП ще утежни много схемата на турнира и ще вкара много "баласт". Увеличаването на квотата на Европа също е "мисия невъзможна" предвид интересите на другите континентални федерации и политиката на ФИФА. Лично аз бих предложил вариант, при който няколко отбора от Европа (примерно 6), класирани на по-задни места в своите квалификационни групи, играят баражи срещу 3 отбора от Южна Америка, 2 отбора от Африка и 1 от Азия за 6 места във финалния турнир. Така европейските отбори могат да станат 20, но могат и да си останат 14 (колкото ще бъдат на СП в Русия).

П.П. Мисля, че мнението ми в значителна степен се покрива с това на NOMER14.
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 10 авг 2016 16:03, променено общо 1 път.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Като гледам, повечето го обръщат на майтап, а темата далеч не е толкова несериозна - факт е че от Европа не се класират стойностни отбори, имали лошия късмет да се паднат в "кофти" група, а от други зони се класират разни параолимпийци, които дори и нашите национали ( вероятно) биха качили на разлика... Може би решението е бараж между некласиралите се втори отбори в Европа с отбори от други зони. ФИФА обаче мисля че никога не би допуснала такова нещо - предполагам че и там важи принципа "една държава - един глас", независимо дали става въпрос за световния шампион Германия или за световните грандове Фиджи или Вануату...
- olympic teteven
- Контакти:
Captain Stottlemeyer написа:Лично аз бих предложил вариант, при който няколко отбора от Европа (примерно 6), класирани на по-задни места в своите квалификационни групи, играят баражи срещу 3 отбора от Южна Америка, 2 отбора от Африка и 1 от Азия за 6 места във финалния турнир. Така европейските отбори могат да станат 20, но могат и да си останат 14 (колкото ще бъдат на СП в Русия).
П.П. Мисля, че мнението ми в значителна степен се покрива с това на NOMER14.
Мисля, че в "Баджанаците" на Меридиан мач имаше подобен майтап:
- Баджанак, кога ще се класираме на световно?
- Когато се паднем в група с Лихтенщайн, Андора, Гибралтар и Сан Марино. И се класират първите пет отбора...

Това в рамките на шегата, разбира се...

Сега сериозно, предложението ти не е лишено от логика. За да не се класира европейски отбор, завършил втори или дори трети в групата си, а на негово място да играе примерно азиатски или от Зона КОНКАКАФ, това трябва да се определи с директен мач помежду им, защото съгласете се, че зад борда остават една дузина европейски отбори, които биха представили далеч по-добре от други пълнежи...
Последна промяна от olympic teteven на 10 авг 2016 16:33, променено общо 1 път.
64 отбора, 32 от Европа и така.
[center]Николай Митов: Те не са точно ЦСКА, Литекс си ги бием... Няма проблем!
[rimg]https://image.prntscr.com/image/282def5483004b6fbf06a977c146b67b.gif[/rimg][/center]
[rimg]https://image.prntscr.com/image/282def5483004b6fbf06a977c146b67b.gif[/rimg][/center]