Шимунич аут от световното, наказан за цели 10 мача

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
mironi88
Контакти:

Шимунич аут от световното, наказан за цели 10 мача

Мнениеот mironi88 » 16 дек 2013 23:38

Защитникът на хърватския национален отбор Йосип Шимунич ще пропусне Световното първенство по футбол в Бразилия догодина, след като ФИФА му наложи днес наказание от 10 мача заради пронацистка провокация към феновете след мача с Исландия. Дисциплинарната комисия прие днес, че играчът заедно с публиката на домакините, са скандирали хърватски поздрав, познат от Втората световна война като символ на Усташкото движение, се казва в официалното становище на Централата. Цялата комисия се съгласи с мнението, че подобни поздрави провокират дискриминация и обижда хора на верска, етническа, регионална принадлежност.

Хърватия спечели с 2:0 срещу Исландия във втория бараж за класиране на Световното първенство след нулево равенство няколко дни по-рано на ледения остров. След края на успешния мач, роденият в Австралия Шимунич взе микрофона на стадион Максимир в Загреб и започна да крещи към тълпата: Готови!, а тя му отвръщаше: За родината!, точно какъвто е поздравът на Усташите от Втората световна война- националистко движение, подкрепящо Адолф Хитлер. Техните последователи през периода 1941-1945 година са обвинявани, че са преследвали и избивали евреи, сърби, цигани и антифашисти.

Първо искам изрично да отбележа, че не съм расист. Просто ми стана интересно, защото въпросната реплика най-вероятно е така да се изразя "официалната", която хърватските фенове скандират редовно, а именно "У бой, у бой - за народу свой"! По тази логика трябва да се зачете, че на всеки мач на националния отбор на Хърватия е изобилствало от расистки обиди. Това е нещо като нашенското "Българи юнаци" или една макар не толкова популярна, но все пак песен, която се чува по време на мачовете на нашите "Напрееед за България"! Наказанието е брутално, а и най-вероятно този Шимунич играе досега за националния отбор най-вече за да може да се откаже от него след едно Световно, който шанс сега му отнемат. Вероятно няма и да играе повече за националния си отбор с оглед възрастта му. Просто ФИФА и УЕФА прекаляват понякога. Много се изнежиха всички. Каквото и да правят като идат в Сарагоса (давам този град за пример с оглед случката преди години в която Самуел Ето'о, играещ за Барселона, напусна терена там заради маймунски подвикавания) расистките обиди винаги ще ги има.

П.С. Дори репликата да не е тази за която си мисля, което е малко вероятно, в текста и няма нищо обидно, освен някаква дълбока историческа асоциация.
Последна промяна от mironi88 на 17 дек 2013 04:17, променено общо 2 пъти.
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Неутрален58
Контакти:

Re: Шимунич аут от световното, наказан за цели 10 мача

Мнениеот Неутрален58 » 16 дек 2013 23:51

И аз така мисля , че поздрава "За твоята Родината - готови" няма нищо обидно, а любов към твоята Родина!Смятам , че УЕФА вече прекаляват!Хайде омраза да , обаче поздрвав, който показва любов към отечеството тук съм твърдо против! Както и малко с расизма прекаляват(макар да не го харесвам) , расисткките подвиквания винаги ще ги има и борбата срещу расизма поражда още повече расизъм! Има една поговорка "Забраненият плод е най-сладък"!Така , че съм твърдо против наказанието на Шимунич!

Потребителски аватар
Балкански Орел
Контакти:

Мнениеот Балкански Орел » 17 дек 2013 00:00

Тея от Уефа скоро ще ядът дървото, кво си мислият че са неприконсовени.
[center]Levski & Lazio[/center]

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 17 дек 2013 00:23

Хърватска трябва да бойкотират първенството!
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

daydreamer
Контакти:

Мнениеот daydreamer » 17 дек 2013 00:26

W84me написа:Хърватска трябва да бойкотират първенството!

И аз така мисля. Целия стадион му отвърна, явно не е сатанински поздрав, а нещо нормално. Няма по- лицемерно нещо от това Западна Европа да учи светът на толерантност.

Предлагам ако се класираме някога, да изпеем "Шуми Марица", някой футболист да извика"ЗА БЪЛГАРИЯ", а ние отговаряме "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ" да видим дали ще е такъв ефекта :D

Потребителски аватар
donDiego

Мнениеот donDiego » 17 дек 2013 00:28

Ама въобще не ми пука за хърватска и отбора им :!:
Пак станахме за ташак на кучетата. Имаме пари, нямаме пари, ще продаваме, няма да продаваме..ЕЙ БОГУ, НАСР***Е СЕ ПРАВИ

daydreamer
Контакти:

Мнениеот daydreamer » 17 дек 2013 00:29

donDiego написа:Ама въобще не ми пука за хърватска и отбора им :!:

[offtopic]И на мен не ми пука за немското ти отборче от аватара ти, но не влизам в темите за него да го казвам :)[/offtopic]

Потребителски аватар
Neron
Контакти:

Мнениеот Neron » 17 дек 2013 00:38

По-смешно наказание скоро не е имало. Лека полека елиминират хърватите за да е лесно на Бразилия. Мен ми е чудно защо прокомунистическите възгледи не се третират като пронацистките? Или иначе казано с какво Сталин е по-добър от Хитлер още повече като е убил повече хора от Хитлер?
1. Наименованието "ПФК Литекс - Ловеч" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - "ПФК Цска София ЕАД".

Нищо общо с Микре!!

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 17 дек 2013 00:39

Не съм съгласен. Не че не е адекватна реакция, но по-добре Манджукич, Олич и компания да хвърлят един хубав бой на домакините (с футболни средства), отколкото да ги извадят от турнирите за няколко години и да ги пратят от първа урна в шеста.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Neron
Контакти:

Мнениеот Neron » 17 дек 2013 00:42

doktora25 написа:

Не съм съгласен. Не че не е адекватна реакция, но по-добре Манджукич, Олич и компания да хвърлят един хубав бой на домакините (с футболни средства), отколкото да ги извадят от турнирите за няколко години и да ги пратят от първа урна в шеста.

И Манджукич ще е наказан за първия мач на световното.
1. Наименованието "ПФК Литекс - Ловеч" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - "ПФК Цска София ЕАД".

Нищо общо с Микре!!

Върни се в “Футбол - Свят”