Жоел Киню: Съвестта ми е чиста, Стоичков не е прав

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Жоел Киню: Съвестта ми е чиста, Стоичков не е прав

Мнениеот grasiani » 23 апр 2013 16:39

Сега когато темата за съдийството е особено актуална да си спомним лятото на 1994 и спомените на един французин.
Жоел Киню е най-мразеният французин в България. През 1994 г. той ръководи полуфинала на "лъвовете" срещу Италия на световното първенство в САЩ, загубен от нашия тим с 1:2. Това е последният международен мач в кариерата на Киню, пропуснал да отсъди дузпа в полза на "трикольорите" за игра с ръка на Алесандро Костакурта. Бившият арбитър, който днес работи като чиновник и футболен анализатор, даде ексклузивно интервю за "Преса". В него той говори за двубоя с Италия, за грешките на реферите и за новите технологии.

- Мосю Киню, какво си спомняте от полуфинала на световното в САЩ през 1994 г. между България и Италия, който ръководихте?
- Честно казано, вече съм позабравил детайлите от тази среща, но знам, че на един от българските футболисти двубоят не му излиза от главата. Говоря за Стоичков. Прав ли съм?
- Да, преди време Христо ви нарече "крадец, който е ограбил мечтата на живота му". И визираше дузпата, която не отсъдихте за играта с ръка на Били Костакурта в наказателното поле на Италия.
- Какво мога да му отвърна? Не желая да влизам в полемики със Стоичков, той може да говори каквото си поиска, но в конкретния случай не е прав да ме обвинява. Моята съвест е абсолютно чиста.
- Готов ли сте да му се извините, ако го срещнете лице в лице някой ден?
- Няма защо да го правя, след като не се чувствам виновен. В конкретната ситуация прецених, че играта с ръка на италианския национал е неумишлена, следователно не бива да се дава дузпа. Днес, 19 г. по-късно, продължавам да смятам, че съм взел правилното решение.
- Защо според вас фаталните съдийски грешки стават все повече в днешно време?
- Не съм съгласен с подобно твърдение. Да вземем за пример последното европейско първенство в Полша и Украйна. За мен реферите бъркаха минимално на този форум. Всички специалисти, с които обсъждах съдийството на Евро 2012, бяха на мнение, че то се е доближавало до съвършенството. Ако въобще е възможно да има такова нещо във футбола и в живота. Да не забравяме, че в момента из всяко кътче на стадионите има поставени камери, които после ни дават повторения на спорните ситуации от възможно най-добрите ъгли. А един арбитър трябва да прецени веднага дали има засада, която е буквално за сантиметри. В този смисъл по мое време, когато техниката не бе толкова развита, върху работата на съдиите не тегнеше толкова голямо напрежение.
- Президентът на УЕФА Мишел Платини продължава да настоява, че допълнителните рефери, разположени зад всяка една от двете врати, са отлично решение за играта, но резултатите като че ли говорят обратното...
- Аз подкрепям идеята на Платини. Хубаво е да има още два чифта очи, които да следят за случващото се в наказателните полета. Най-важна обаче е комуникацията между тези асистенти и главния съдия. Той трябва да знае, че може да има пълно доверие на своите помощници. И когато се колебае за дадена ситуация, да се осланя на тяхната преценка.
- Платини е твърдо против използването на нови технологии, за които настоява президентът на ФИФА Сеп Блатер. Какво е вашето мнение?
- Мисля, че едната реформа с допълнителните рефери не пречи на другата с поставянето на камера на голлинията. Двете иновации не си противоречат, а напротив - допълват се. Според мен е хубаво, когато с помощта на техниката може да се вземе важно решение. Като например дали има гол, или не. Въпросът е отново да има добра координация между отделните звена. Друга важна подробност е спорните ситуации да не бъдат излъчвани на видеостените по стадионите. Защото тази практика само вреди на съдиите и ги поставя под още по-голям натиск.
- Можем ли да кажем, че футболът в настоящия му вид става все по-бърз, а реферите не могат да смогнат на бясното темпо?
- Не, защото днешните международни арбитри са истински атлети. Знаете ли колко много работят те върху физическата си подготовка? Ходят на фитнес, правят различни упражнения и постоянно минават през съответните тестове. Много е важно за съдиите да са добре подготвени и психически. Колкото до скоростта на играта, за един добър рефер не е необходимо винаги да бъде на метър от ситуацията. Просто трябва да си осигури добър изглед към нея.
- Смятате ли, че съдиите трябва да се сдобият с професионален статут, тоест да работят само като такива, а не да са счетоводители от понеделник до петък например?
- Моето мнение е, че може да се помисли в тази насока, да има своеобразна еволюция. Но тя трябва да стигне максимум до полупрофесионален ранг. Да, арбитрите получават достатъчно пари, за да живеят само от футбол, но пък не бива да мислят денонощно за играта. Затова според мен е важно да имат и друга работа, с която да се разсейват от напрежението на терена. Все пак нищо чудно след 10 години да станем свидетели на професионални съдии.
- Кой е любимецът ви от настоящите рефери?
- Много ми харесва англичанинът Хауърд Уеб. Вдъхва респект сред играчите, движи се елегантно по терена. Да, някои от решенията му във финала на Мондиал 2010 бяха подложени на сериозна критика, но аз не съдя за някой колега само от един-единствен мач. За мен е важно цялостното представяне и в случая на Уеб той показва добро ниво постоянно.
- Липсва ли ви футболът?
- Да, но аз не съм се откъснал напълно от играта. Член съм на Етичната комисия към френската федерация, освен това коментирам спорни моменти за местна радиостанция. А успоредно с това продължавам да съм служител в Министерството на вътрешните работи в Париж. Какво да ви кажа, човек трябва да прави само това, което му харесва. И да не бърка умишлено, защото тогава нанася непоправими щети на репутацията си.

Методи Шуманов, "Преса"
Какво и да си приказва Киню дузпа си имаше,а това че ние тогава допуснахме толкова лековато италианците да ни вкарат 2 гола е друг въпрос.

dodo7271
Контакти:

Re: Жоел Киню: Съвестта ми е чиста, Стоичков не е прав

Мнениеот dodo7271 » 23 апр 2013 16:53

Честно казано, не мога да проумея какъв е този български комплекс все да гледаме назад, все да обвиняваме някого за нашите нещастия? Много важно, че някакъв съдия не дал дузпа преди 119 години? Не е ли по-важно какво стана с българския футбол в тези 19 години? Какво направиха героите от Америка за българския футбол? Нищичко. Ето това е разликата между нас и французите. Когато ги бихме 1993-а в Париж, те реваха точно една седмица. След това забравиха за мача, направиха си план, създадоха си школите и само след по-малко от 10 години Франция стана европейски и световен шампиони. А ние продължаваме да леем сълзи и сополи за някаква дузпа. Шок и ужас.
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание

favaca8888
Контакти:

Мнениеот favaca8888 » 23 апр 2013 16:56

:lol: :lol:

Дузпите са две !!!
Имаше и такава на Лечков ,който беше съборен от Барези ако не ме лъже паметта.

Ама сега като се замисля няма как да дадеш 3 дузпи за България в 1/2 финал за световно.Пак добре ,че я свириха тая на Сираков. ;)
Никола Котков : "Локомотив" е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си. Нека знаят всички - кръвта вода не става!

Потребителски аватар
haiobaio
Контакти:

Мнениеот haiobaio » 23 апр 2013 17:02

dodo7271 написа:Честно казано, не мога да проумея какъв е този български комплекс все да гледаме назад, все да обвиняваме някого за нашите нещастия? Много важно, че някакъв съдия не дал дузпа преди 119 години? Не е ли по-важно какво стана с българския футбол в тези 19 години? Какво направиха героите от Америка за българския футбол? Нищичко. Ето това е разликата между нас и французите. Когато ги бихме 1993-а в Париж, те реваха точно една седмица. След това забравиха за мача, направиха си план, създадоха си школите и само след по-малко от 10 години Франция стана европейски и световен шампиони. А ние продължаваме да леем сълзи и сополи за някаква дузпа. Шок и ужас.

Точното мнение. Няма какво да се добави - темата е изчерпана.

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 23 апр 2013 17:08

Не винаги при игра с ръка се дава нарушение. Според италианците дузпа няма! Според останалите е 50%50. Само на нас всички са ни виновни за всичко. След 50години ако питате Стоичков ще каже, че това му е провалило живота.
...

orlando7
Контакти:

Мнениеот orlando7 » 23 апр 2013 17:23

Добре че е тази 94та година, та да могат комплексарите периодично да си изпразват напрежението!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 23 апр 2013 17:40

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h37ItUrbnjk[/youtube]

Киню ни поряза и колкото да увърта,това ще му тежи на съвестта!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 23 апр 2013 17:43

Стоичков е напълно прав да нарече Киню крадец.Все пак не е нужно да ровим неща от преди 19 г.,още повече,че това нито ще ни помогне,нито ще ни върне откраднатото.Реално погледнато нямахме никакви шансове срещу Селесао,а италианците на 1/2 финала бяха много по-добри от нас и продължиха абсолютно заслужено...колкото и да ни се ще да изкараме Киню главния виновник за това всички помним,че жабарите ни емнаха,попиляха ни,нашибаха ни 2 гола и спряха да играят.Много добре помня мача,Киню ни даде 100%-овата дузпа,а положението на Костадинов беше дори 200% дузпа.Освен всичкото смятам и,че решението Италия да иде на финал бе взето не от Киню,той е просто пионка,решението идеше от много високо,от самия връх на ФИФА,дори за мене директивата си беше дадена от покойния Жоао Хавеланж.
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

allez_les_blues
Контакти:

Мнениеот allez_les_blues » 23 апр 2013 18:25

според мен наистина дузпа НЯМАШЕ. Ръката на Костакурта е прибрана до тялото, Костадинов от половин метър го уцелва, за мен не е дузпа.
[wrapimg=]http://25.media.tumblr.com/cec5bbba9156abab3f8f0b9f09e3104b/tumblr_mvqczbeEU11sr39gto1_500.gif#_=[/wrapimg]

Потребителски аватар
kartago
Контакти:

Мнениеот kartago » 23 апр 2013 18:30

Не знаех за това интервю и се посмях докато го четох, направо се чудя как тоя още е жив, тогава 8 милиона българи си го "онодиха", а тоя оживя! Само да припомня на някои колеги от форума, че след доста години лично Костакурта си призна, че е играл УМИШЛЕНО с ръка и е трябвало да се даде дузпа, но каза с усмивка, че това е част от играта! Колкото и да го мразих преди това ми стана симпатичен с това признание! А дузпата на Сираков нямаше как да не я даде, вратаря го хвана през кръста като първата му любовница и то за доста време, чак имаше време Наско да си вдигне и двете ръце докато Палиука го държеше. (май така се казваше вратаря им тогава Джан Лука Палиука, ако не греша)

Върни се в “Футбол - Свят”