Kotzata написа:Добре бе, хората казали най-силните първенства, а вие ми плямпате кой имал повече финали в ШЛ и кое повече му харесвало.Освен ШЛ и ЛЕ има и доста други показатели.Конкуренцията е един показател.В Англия има по 5-6 конкурента за титлата всяка година докато в Испания мога да отгатна шампиона още преди да е почнало първенството.
Това за конкуренцията е доста преувеличено. Последните десет години в Англия, отборите ставали шампион са три-Манчестър Юн., Арсенал и Челси. А в Испания,тимовете са четири- Реал, Барселона, Валенсия, Ла Коруня. Също така, бройката за конкурентите на титлата, също не трябва да е определяща(ти сам казваш,че това е само един показател). Ами в една Русия или Холандия, претендите са титлата също са доста. Това означава ли,че тези първенства са по-силни от испанската Ла лига. Аз пък ще дам,два показателя,които за мен имат най-голяма тежест. Първия са успехите в евротурнирите. В най-престижния клубен турнир, ШЛ, испанските отбори са триумфирали четири пъти, италианските три, английските-два,а немските-веднъж.Във втория по значимост европейски клубен турнир(този на УЕФА), испанските отбори отново доминират. През 2004 триумфира Валенсия, през 2006 и 2007 Севиля, а миналата, в първото издание на ЛЕ, победителят отново беше испански-Атлетико(М).Втория показател,който искам да вметна е,че испанския национален отбор,който е съставен с 98% играчи от Примера( изкл. на Ф.Торес и резервния вратар Рейна) е настоящ европейски и световен шампион. Какви са изводите,че във въпросното десетилетие, за което е направена класацията, Испания доминира както на клубно, така и на национално равнище.