Преди 2 години мисля, принципно се обсъждаше подобен вариант от балканските федерации, но УЕФА даде наглевдно да се разбере, че няма да допусне турнири извън егидата и !
Мисля, че замисляната Балканска лига или шампионат, беше в отговор на евентуална - Европеска супер лига .... тоест - лигата на 18-те ... или там колко бяха на най богатите.
УЕФА спря проекта на най богатите .... че какво остава за нас балканците ....
Иначе, аз съм съгласен .... но има мнооооого неща за уточняване и доизскусуряване !
Понеже обаче, идеята си е химера ... и трудно осъществима на този етап, май не си струва да обсъждаме варианти, формати и формули ....
Балканска Супер Лига ?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
THE G.A.M.E
Re: Балканска Супер Лига ?
varnafen написа:Представи си че турският отбор е Галатасарай.
Ще се лишат от възможността да спечелят още една титла в турция заради участие в съмнителен и недоказал се турнир?
Ще пропуснат дербитата си с фереите и бешикташ, за да играят с Вардар Скопие и Подгорица?
В баскета има подобна идея - адриатическата лига. там отборите от сърбия топ 4 например се вкл'ючват в шампионата на страната си чак в плейофите. В останалото време играят в лигата и някой друг турнир.
Но във футбола няма да стане.
Забравяш, че там има и Балканска лига точно за която говори ако не се сещаш
Левски миналата година спечели Балканската лига по баскетбол, но причината е, че там играят слабите отбори от Сърбия, Хърватия и т.н.
За какво ни е тая лига мислиш ли че на Олимпиакос и Бешикташ им трябва тая купа?Ще ни бият отбори на 4-5 место от техните първенства и ще се бориме с Вардар Скопие за 8-10 место
Последна промяна от lisynger на 03 дек 2010 18:28, променено общо 1 път.
Една любов,Една борба, Един отбор-ЦСКА
Идеята е добра, но според мен трябва да се прави всяка пролет и отборите, които участват да бъдат канени, а не определяни по някакви класирания в първенствата. Казвам пролет защото тогава и по силните балкански отбори ще могат да се включат. Ето например сега след изиграването на мачовете в Шампионска лига и Лига Европа от евротурнирите отпаднаха Панатинайкос, Бурсаспор, наште убавци, Хайдук Сплит, а след последните мачове има вероятност това да стане с Стяуа, АЕК (малка вероятност), един измежду Динамо Загреб и ПАОК, Арис. Отбори които цяла пролет ще са свободни да играят мачове през седмицата в тази надпревара. Ако този турнир започва есента всичките тези отбори няма да могат да участват (да не забравяме и Галатасарай, Фенербахче и Олимпиакос, които почти всяка година са в груповата фаза на някои от двата турнира). И трябва да се направи с възможно най-малко мачове. Примерно две групи по 5 отбора, които играят по регламента на стария турнир за Купата на УЕФА. Първите два продължават за полуфиналите и така няма да се играят излишно количество мачове. Просто този турнир ще запълва срядата на отборите, които не участват в пролетната част на евротурнирите.

Към автора -тази идея не е твоя
. Още преди 5-6 години се заговори за подобна инициатива и тя дойде от собствениците на Панайтинайкос, Олимпиакос, Галатасарай и Бешикташ. От водещите отбори на полуострова единствено Фенербахче и хърватските отбори не я подкрепиха. Идеята беше първоначално да бъде контрапункт на ЕКТ ,понеже на всички е ясно че балканските отбори в тях общо взето са в ролята на боксови круши,дори мощните финансови клубове от Гърция и Турция не постигат практически никакви успехи,какво остава за доста по-бедните румънски, български или сръбски тимове. УЕФА не разреши подобен турнир.Но най-вероятно идеята ще се реализира под формата на балканско първенство. Неоспорим факт е че интереса във всички балкански страни към собствените им първенства драстично намалява. Причина за това е и обезмислянето им до голяма степен- в Гърция в 11 от последните 13 първенства шампион е Олимпиакос, В Турция тази година за първи път отбор различен от Трабзонспор или исталмбулските грандове стана шампион. Това до голяма степен отблъсква и зрителите и спонсорите. А когато се намесят парите и от УЕФА ще кажат накрая "ОК", както вчера от ФИФА казаха същото на безумната кандидатура на Катар,като човек ,който е бил много пъти в тази страна казвам че по-голямо безумие от това трудно можеше да се измисли- през лятото температуратурите там са около 50 градуса на сянка, какви мачове ,какви туристи в тази жега просто европееца след 10 мин е аут. Да се върнем на темата ако месните федерации подкрепят идеята,тя ще се реализира. Някой по-нагоре беше написал че един такъв проект няма как да се реализира понеже ще има много бойща и наслие по трибуните. Точно тук е е най-силната страна на този проект. Понеже футбола може да сближи вековни неприятели. Повярвай ми ако всяка седмица играят български и турски отбори няма да има "боя на Шипка " по трибуните. Този проект се ползва сподкрепа от възможно най-високо място от турска страна и дори се разглежда като част от опитите Турция да влезе в ЕС.
Иначе от българска страна се очакваше да участват Левски и ЦСКА , третия ни гранд- Литекс не отговаряше на изискванията за големина на стадиона и фенска маса ,която може да осигури. Идеята беше да има отбори създатели -мисля че бяха 12 които да играят постоянно в лигата ,а останалите отбори до 16 или 18 да играят квалификации. От турска страна ,които са най-активни гарантират,че приходите на всеки отбор участник в тази лига ще бъде минимално 15 млн. евро.
Дали такава лига ще бъде създадена- по-скоро да ,но ще трябва да минат още години според мен.
Иначе от българска страна се очакваше да участват Левски и ЦСКА , третия ни гранд- Литекс не отговаряше на изискванията за големина на стадиона и фенска маса ,която може да осигури. Идеята беше да има отбори създатели -мисля че бяха 12 които да играят постоянно в лигата ,а останалите отбори до 16 или 18 да играят квалификации. От турска страна ,които са най-активни гарантират,че приходите на всеки отбор участник в тази лига ще бъде минимално 15 млн. евро.
Дали такава лига ще бъде създадена- по-скоро да ,но ще трябва да минат още години според мен.
- Neron
- Контакти:
Може да се направи такъв турнир през лятото като подготовка на отборите.Но ще трябва някой друг спонсор да има поне да има награден фонд.
1. Наименованието "ПФК Литекс - Ловеч" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - "ПФК Цска София ЕАД".
Нищо общо с Микре!!
Нищо общо с Микре!!
- stpehenhunt11
- Контакти:
Може би ще е по-добра идея турнирът да е нещо като предсезонна подготовка да е лятото или зимната пауза,защото не ми се вярва Бешикташ , Галатасарай , ПАО ,които правят многомилионни селекции да се съгласят да играят и в този турнир ,който ще им провали представянето ако се контузи някой,например
Неосъществимо нз този етап 
Това кои го реши? Може и скандинавска купа - Швеция, Дания, Финландия, Норвегия... централноевропеиска купа и една западноевропеиска... и сички полуфиналисти от всяка зона играят в новата ШЛ...
Не е лошо но е неприложимо сега и като цяло глуповато.
-
THE G.A.M.E
mormona написа:Това кои го реши? Може и скандинавска купа - Швеция, Дания, Финландия, Норвегия... централноевропеиска купа и една западноевропеиска... и сички полуфиналисти от всяка зона играят в новата ШЛ...
Не би било лошо ....