"А" група от една дузина отбори?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
TheApostleOfFreedom
Контакти:

"А" група от една дузина отбори?

Мнениеот TheApostleOfFreedom » 12 дек 2010 12:33

Здравейте.
Няма да крия, че винаги съм бил и все още съм застъпник на идеята за "А" група с по-малко от 16 отбора. Моите съображения за това са, че в един момент от първенството..., момент, който вече настъпи, се оказва, че 1/4 от тимовете или дори 1/3 не могат, не искат или няма смисъл да продължават участието си в шампионата на страната. Страшното в тазгодидишното издание е, че не само опашкарите Сливен, Пирин, Академик и Видима са пред крах, а доскорошното чудо на БГ футбола Черноморец се е запътил към блатото.
Една от основните контра-тези, които са ми представани срещу идеята за редуциране на групата е, че така се унищожават традиционни футболни центрове и школи. Това, смятам, не е вярно. Те ще бъдат унищожени и в група с 18 или 20 тима... или вече са унищожени. Факт, който ми е представян е и този, че повечето лиги в Европа са с 16 до 18 отбора. Да, ала ние така или иначе по нищо не приличаме на френско, германско, испанско, италянско, та дори белгийско или холандско първенство.
Далеч по прилични нам са тези на: Шотландия, Швейцария, Словения, Словакия и тези на прибалтийските републики с десет отбора, или пък тези на Австрия и Беларус с 12, е и слава Богу не чак толкоз до тези на Финландия и Молдова с 14.
Според мен пирамидата на първенството ни трябва да се промени. Смятам, че основната част от БГ футбола е на ниво "Б" група. Мисля, че двете "Б" групи трябва да се разширят до 16, а защо не до 18 отбора, като приемат излишните от "А" група и такива като Ботев и Нефтохимик, Спартак от Варна и Плевен и т.н. от "В" групите. Самите "В" групи могат да се преструктурират като "втори" лиги на "Б" групите, т.е. източна и западна "В" група.
"Елитната" ни група, смятам, трябва да се състои от десет или дузина отбора, като се играят по четири мача между тимовете, което значи 36 мача за първенство в първият случай или 44 мача във втория. Идеята от 2001-ва не ми се стори най-удачното решение. Идеята за 14 тима е опит за компромис, при който отборите нито са редуцирани, нито са "достатъчно".
Дяконе, победихме!

Cry! For near the town of Sofia,
Sticks up, I saw, black gallows,
And your only son, Bulgaria,
Hangs on it with a fearful strength.

http://www.youtube.com/watch?v=4GC-_1ErAFk - Защото съм Левскарче!

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Re: "А" група от една дузина отбори?

Мнениеот vaskonti » 12 дек 2010 12:38

Защо темата е във форум Левски?
Бройката на отборите трябва да е толкова, колкото отбори покрият дадени критерии към 30.05.2012г, примерно. Който се вмести, остава в А група, всички останали отпадат. Не може да си изсмукваш от пръстите някаква бройка на общо основание, гледайки други първенства. Един ще каже 10, друг 8, трети 20 отбора и всеки ще си има някакви аргументи. А реалните аргументи са единствено кой ще покрие дадените критерии.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
luxorus
Контакти:

Мнениеот luxorus » 12 дек 2010 12:51

Футбола е за хората.Ако са 10 отбора-4 от София
1-2 от Пловдив
1 от Ловеч
1-2 от Варна
1-2 от Бургас
1 от Стара Загора
Може и с една-две промени,но,мисълта ми е че футбол от А група ще се играе на 5-6 места в Държавата.А футболни градове като Благоевград,Русе,В.Търново,Плевен,там хората няма да могат да гледат футбол на живо.Е за какво да ги намаляват тогава???
I'M BLIND!IMPRESS ME!

Потребителски аватар
TheApostleOfFreedom
Контакти:

Мнениеот TheApostleOfFreedom » 12 дек 2010 12:51

Прав си за две-три неща. Темата, вероятно, не е за Форума на Левски; второ, трябва да участват отбори, които покриват някакъв ценз, ала това трябва да включва и отговорността, че ще изкарат цялото първенство, а не само есенния дял; също така си прав, че някой може да поиска и формат от 6 до 22 отбора. Аз просто представям своята гледна точка. Ако някой с идея за 22 отбора се появи, то нека я поуст-не па да я обсъдим. При все това, че си прав за толкова много неща, то си остава въпроса, че: "няма да ни мине номера".
Дяконе, победихме!

Потребителски аватар
TheApostleOfFreedom
Контакти:

Мнениеот TheApostleOfFreedom » 12 дек 2010 12:54

luxorus написа:Може и с една-две промени,но,мисълта ми е че футбол от А група ще се играе на 5-6 места в Държавата.А футболни градове като Благоевград,Русе,В.Търново,Плевен,там хората няма да могат да гледат футбол на живо.Е за какво да ги намаляват тогава???

Именно за това споменах за футболните центрове. И именно заради това през пролетта няма да се гледа футбол от "А" група в Благоевград. А що се отнася до качествен, дори прекрасен футбол, то го има и във "В" група, като онзи мач в Бургаз не е единственото изключение.
Дяконе, победихме!

Потребителски аватар
mironi88
Контакти:

Мнениеот mironi88 » 12 дек 2010 12:54

А група - 10 отбора - 36 мача. Последните два изпадат.
Б група - 18 отбора - 34 мача. Първите два влизат. Заелите трето, четвърто и пето място заедно с 8-я от А група сформират едни плейофи, както в английския Чемпиъншип и победителят играе в А група. В групите са си добре 4.
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 12 дек 2010 12:57

TheApostleOfFreedom написа:Прав си за две-три неща. Темата, вероятно, не е за Форума на Левски; второ, трябва да участват отбори, които покриват някакъв ценз, ала това трябва да включва и отговорността, че ще изкарат цялото първенство, а не само есенния дял; също така си прав, че някой може да поиска и формат от 6 до 22 отбора. Аз просто представям своята гледна точка. Ако някой с идея за 22 отбора се появи, то нека я поуст-не па да я обсъдим. При все това, че си прав за толкова много неща, то си остава въпроса, че: "няма да ни мине номера".

Май не разбра мисълта ми. Няма значение кой каква бройка ще предложи, безсмислено е да обсъждаме подобни числа. Поставят се определени критерии, като едно от тях е финансови гаранции, че отборът ще издържи минимум 1 година. Ето ти отговорност за изкарване на цял полусезон. Това май и е единственият, но достатъчен начин за такава гаранция за сигурност. И точно тези критерии ще определят бройката на отборите. И съм убеден, че няма шанс групата да стане от 30 отбора, в случай че някой предположи, че толкова отбора ще покрият критериите :)
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

4oKuTo
Контакти:

Мнениеот 4oKuTo » 12 дек 2010 12:59

Първо трябва да има определени правила и изисквания за участие в А група, а след това и тези правила трябва да се спазват. С покриване на точно определени критерии ще се свърши нужната работа, за да няма фалирали отбори по средата на първенството. Така бройката ще се редуцира без някакви административни едностранни решения или бунтове. Който няма пари, база, стадион и т.н.- Б група, там също се играе футбол. Ако някой отбор има стимул за елита, то той неизбежно ще влезе там, стига да покрие тези изисквания.

Потребителски аватар
TheApostleOfFreedom
Контакти:

Мнениеот TheApostleOfFreedom » 12 дек 2010 13:00

mironi88 написа:А група - 10 отбора - 36 мача. Последните два изпадат.
Б група - 18 отбора - 34 мача. Първите два влизат. Заелите трето, четвърто и пето място заедно с 8-я от А група сформират едни плейофи, както в английския Чемпиъншип и победителят играе в А група. В групите са си добре 4.

Вероятно това е правилен вариант. Обаче остава опасността при три изпадащи отбора от "А" група да бъдат заменени от три още по-слаби отбори. Не е ли по-добре да се играят плейови между последните 3 в "А" група с най-добрите 3 от "Б" групата/групите?
Дяконе, победихме!

Потребителски аватар
TheApostleOfFreedom
Контакти:

Мнениеот TheApostleOfFreedom » 12 дек 2010 13:02

vaskonti написа:Май не разбра мисълта ми. Няма значение кой каква бройка ще предложи, безсмислено е да обсъждаме подобни числа. Поставят се определени критерии, като едно от тях е финансови гаранции, че отборът ще издържи минимум 1 година. Ето ти отговорност за изкарване на цял полусезон. Това май и е единственият, но достатъчен начин за такава гаранция за сигурност. И точно тези критерии ще определят бройката на отборите. И съм убеден, че няма шанс групата да стане от 30 отбора, в случай че някой предположи, че толкова отбора ще покрият критериите :)

Да, съгласен съм. И да, не те разбрах за това преди. Искаш да кажеш, че е все таз колко са, щом не се покриват изискаванията.
Дяконе, победихме!

Върни се в “Футбол - България”