Колко струва да се построи един стадион?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Колко струва да се построи един стадион?

Мнениеот tiamat » 17 фев 2010 23:25

Това е едно велико интервю според мене. Ако е вярно това, което казва човека, нашите клубни собственици са си за е...е наистина, с извинение.

Кметът на българския квартал в Истанбул:
За нула време ще ви вдигна стадион като слънце

Първият човек на "Авджилар" Мустафа Дерменджи, който е потомък на великия Ататюрк, построил 17-хиляден красавец само за 11 месеца и 4 млн. Евро

Докато чакам за срещата с кмета на турския квартал "Авджилар", се чудя срещу що за човек ще се изправя. Представите ми за турците се люшкат от образа на башибозука по нашите земи до гелосаните типове, каращи майка ми да плаче, като гледа "Листопад". Не вярвам обаче башкънът (на турски - кмет) да е от последните, тъй като си спомням какво представляват турските политици, идвали у нас - дебели чичковци с все по-олисяващо теме. Когато обаче секретарката ми казва, че Мустафа Дерменджи е готов да ни приеме, влизам в кабинет, който е два пъти по-голям от този на българския министър-председател и поне три пъти по-добре обзаведен. А бижуто в този кабинет е самият кмет - млад мъж, стилно облечен и с маниери, все едно преди малко се е прибрал от Холивуд. Вътре е пълно с купи, отличия и безброй портрети на Кемал Ататюрк, основателя на съвременната светска турска държава. От една прилика идва и първият ми въпрос:

- Г-н Дерменджи, на някои от фотосите се забелязва удивителна прилика между вас и Кемал Ататюрк?
- Спокойно мога да кажа, че аз съм далечен роднина на този велик човек. Неговият род вече е пристигнал от Солун в Турция, когато моят в средата на 20-те години на миналия век се мести тук от Шумен.
- И как един потомък на Ататюрк реши да се захване с... футбол в Бешикташ?
- Винаги съм бил болен на тема спорт. Футболът беше моята първа страст. Втората е кикбоксът, който практикувам и до днес, макар и на аматьорско ниво. Тренирах няколко години в Бешикташ, това и досега е любимият ми турски отбор. Когато обаче видях, че нямам качествата един ден да стигна до националния отбор, реших да се откажа. Аз съм максималист, искам винаги да се реализирам на сто процента в каквото и да било. Затова сложих точка рано-рано на футболната си кариера
Иначе имах възможности да поритам по долните дивизии, а сега да съм учител по физическо или треньор на юноши.
- Заради страстта към футбола ли направихте това чудо в центъра на "Авджилар" - уникалния 17-хиляден покрит стадион с осветление. И защо ви е, при положение че вашият тим играе в трета дивизия?
- Откакто съм в политиката, смятам, че трябва да се инвестира в бъдещето на Турция. А кое е бъдещето на Турция, ако не децата? Този стадион е за тях, да ходят там да спортуват, а не само да чакат петък вечер за дискотека и по цял ден да се тъпчат с дюнери. Няма да спрем само със стадиона. От тази година край него започваме да изграждаме 4 тенис корта, открит и закрит плувен басейн, спортна зала, зала за бойни изкуства. Целта ни е децата на "Авджилар" да мислят само за уроците си и за спорт. Е, ще се радваме, ако благодарение на условията, които сме създали на спортистите, един ден те продължат кариерата си в Бешикташ, Галатасарай или Фенербахче. Иначе нямаме болни амбиции да вкарваме отбора си в по-горни групи знаем си докъде ни се простират възможностите.
- Ако не е тайна, колко струва изграждането на такъв стадион?
- 4 милиона евро.
- Моля?
- Да, 4 милиона евро.
- Извинявайте, но в България това са само парите под масата, за да почнеш въобще да преговаряш за подобен мащабен строеж.
- България е суверенна република, аз не мога да се бъркам в делата й. Не знам как е при вас, но при нас е така - вадиш 4 милиона евро и за 11 месеца си имаш вече готов стадион.
- Искате да кажете, че 17-хиляден стадион, с осветление, с 95 процента покрити трибуни и уникална архитуктура се прави за 11 месеца? Невъзможно!
- Защо да е невъзможно? Изберете си място в България, дайте ми 11 месеца и ще ви направя и там същия стадион срещу 4 милиона евро. А ако искате и допълнителните неща, за които говорих като зала, кортове, басейни и т.н. - цената е 8 милиона евро!
- Ще ви кажа, че в Самоков за тези пари - 8 милиона евро, смогнаха да си направят единствено зала за 2500 души, при това не стигнаха парите за климатик... Да не би проектът за стадиона да е бил вашият предизборен ход миналата година?
- Моят предизборен ход е винаги един - обещавам нещо и после го изпълнявам
Вече 10 години съм кмет на "Авджилар". Първите избори спечелих с 29 000 от гласовете, вторите - с 47 000, третите - с 98 000. Никой няма заради един стадион да гласува за теб. Гласуват за нас заради друго. За 10 години, откакто съм кмет, нашата община е инвестирала в спортни площадки, в училищни салони, в детски състезания, въобще в спорта сред подрастващите над 5 милиона евро! Извадили сме пари от бюджета, за да подтикнем всяко едно дете на "Авджилар" да спортува.
- Подобни мащабни инвестиции в спорта са политика на държавата, или вашата община е частен случай?
- Едно е държавната политика, друго е кметската политика. Нашите инвестиции в спорта са си изцяло наши, държавата тук няма нищо общо. Държавата помага по-скоро на частните фирми, на големите корпорации да вкарват пари във футбола, в баскетбола...Тя им гарантира данъчни облекчения, ако инвестират в спорта. Благодарение на този ход и на тоталната кметска заинтересуваност смея да твърдя, че се осъществи турският бум в спорта.
- В "Авджилар" живее един от най-знаменитите спортисти в света за всички времена - Наим Сюлейманоглу. Това стимул ли е за младите хора, за неговите комшийчета да спортуват?
- Мога да кажа, че той, че голям шампион като бореца Ефраим Камбероглу (б.а. - двукратния европейски шампион Ефраим Камберов) са стимул не само за младите, но и за нас като управа на квартала. Когато такива хора предпочитат да живеят до теб, с теб, ти трябва да направиш така, че да се чувстват добре в квартала си.
Наим е наистина велик човек много е преживял, жалко че сега има лекарска забрана да напуска къщата си, иначе щеше и той да е при нас в кабинета. Камбероглу пък е един от спортните ми съветници, които най-много слушам.
- Приятел сте с наистина знаменит борец, в кабинета ви пък виждам огромен портрет на явно известен турски пехливанин. Да не би борбата да е другата ви спортна страст?
- Това на портрета е един велик турски шампион, мисля, че е бил №1 в света преди вашия Дан Колов. Борбата е обожаван спорт в Турция, да не говорим за традиционните ни мазни борби. Интересът към тях е феноменален. Знаете, че нашият квартал е на брега на морето. Решихме да се възползваме от това и до един от плажовете вдигнахме арка за 10 000 души, там са големите състезания. Нашият тим по женска борба пък е шампион на Турция отборно.
- Женска борба в Турция? Звучи странно на фона на традиционния образ на забулената кадъна?
- Това са отживелици. Турция отдавна е светска страна, така че е време да се разделите с някои разбирания за нас.
- А как върви кариерата ви като кикбоксьор?
- Добре, печелим по някой и друг аматьорски турнир.
- Как гледате на един сблъсък на ринга с нашия министър-председател Бойко Борисов, който е каратист?
- Ако ще е в полза на добрите българо-турски взаимоотношения, защо не.
Бойко е мой приятел още от времето, когато беше кмет на София
- А кой ще победи в подобен сблъсък?
- Ще ви отговоря като спортист - не се познаваме, не си знаем силните и слабите страни, така че докато не се изправим един срещу друг, най-силният знак си остава "Х".
- Знаете ли, че двама български футболисти са играли в Бешикташ?
- Естествено, аз съм фен и знам всеки състезател на любимия си отбор. Лечков беше фантастичен халф, понякога имах чувството, че има трето око на гърба, така виждаше играта. А Златко имаше уникалния хъс да се бори до последно, да се раздава винаги, заради което бе един от любимците на публиката. Жалко че не успяха да станат шампиони.
- Какво бихте казали на българските политици?
- Да не се главозамайват, да изпълняват това, което обещават, преди да ги изберат, и да не се дистанцират от избирателите си. В Турция е немислимо народен представител да отиде с джип за 150 000 евро при хората от региони, където едва свързват двата края. Това не е политика, това е финансова демагогия.
- И последно - как гледате на новите амбиции на Истанбул за домакинство на лятна олимпиада?
- Това е много отговорна кандидатура. Тя е добра, но ще стане отлична само ако я подкрепим с още няколко реализирани инфраструктурни проекти. Иначе Истанбул е велик град, огромен, в момента жителите ни са около 18 милиона
Та Истанбул като град е по-голям от поне 20 държави в Европа, защо да не приеме олимпиада!
- Благодаря за интервюто и успешен мандат, г-н кмете.
- Благодаря и на вас и хубав Свети Валентин!
- Ама вие в ултрарелигиозна доскоро Турция вече и този католически празник ли отбелязвате?
- Естествено, ще видите навън мои плакати, с които поздравявам жителите на "Авджилар" с празника на влюбените. Човек е хубаво да е влюбен.

Владимир Зарков
Sportline.bg

Потребителски аватар
child in time
Контакти:

Re: Колко струва да се построи един стадион?

Мнениеот child in time » 17 фев 2010 23:28

С откраднатите пари от БГ спорта ТОТО то и така нататък в Бг можеше да има стадион във всеки град над 10 000 души който да е на едно прилично Европейско ниво!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! :-)

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 17 фев 2010 23:48

е може ама нема...май България е единствената страна в Европа, която няма чисто нов построен стадион от 20 години насам...
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
spartaka
Контакти:

Мнениеот spartaka » 17 фев 2010 23:53

Напълно е прав тоя турчин,веднага си спомням проекта на нашият стадион(на Спартак),който съм виждал лично,беше,и още е де,за 12-15 000 места с козирка,английски тип,със седалки навсякъде,светлинно табло за 10 000 лв,май споменаха,напълно футболно кокетно стадионче и досега да беше направено шефовете ни бяха казали,ако не беше нашата алчна община,та и досега чакаме да се произнесе за площа,иначе щяха да го дигнат за 5 000 000 евро,но с помоща на немски инвеститори,който от това протакане вече се отдръпнаха и сега сме пак на ниво чакане,много ме е яд като гледам в чужбина каво правят и още повече в турция,която за няколко години от футбол,който не можеше да се мери с нашия,сега само може да ги гледаме и да им завиждаме и да се вайкаме,както и аз сега,яд,яд,яд най-вече на тъпите ни управници,абе как веднъж не попаднахме на свястни бе :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :cry: :cry:
http://spartakpd.info - "Гладиаторите" на България пак ще възкръснат

styopa
Контакти:

Мнениеот styopa » 18 фев 2010 00:06

Добре де при положение че спортната зала струва грубо 100 мил
при положение че черепа обяви стадион за 100 мил
после титан обяви стадион за горе долу тези пари
при положение че в цяла източна Европа стадионите струват горе долу минимум тия пари
как става тази магия че този да го направи за 8 мил...
доста странна лъжа за мен ;)

Потребителски аватар
Vojdek
Контакти:

Мнениеот Vojdek » 18 фев 2010 00:13

Абе да ти кажа нищо странно няма...просто не е обявил, кой ще има правата за рекламите в следващите 5 години и подобни неща.А и стадион за 17 хиляди, не е стадиона на Арсенал за 60 000.Да не говорим, че не е купувал земята и т.н и т.н.Не ги сравнявай, а и черепа искаше да прави хотели, казина, цялата борисова да обновява...мани там и 100 не знам дали щяха да му стигнат... :lol:

А иначе как да не те е яд?Ей ги тия "глупавите, мазни резаци".Само дет ни дръпнаха със толкова години, че не могат да се преброят...
Защо, бе господи???Защо си им дал нет на непълнолетните???

Потребителски аватар
durex
Контакти:

Мнениеот durex » 18 фев 2010 00:15

Орисъни сме да живеем в тази шибана държава :twisted: Едно свястно нещо да нямаме...ама едно
Последна промяна от durex на 18 фев 2010 00:16, променено общо 1 път.

difeza
Контакти:

Мнениеот difeza » 18 фев 2010 00:15

От една страна се възхищавам на Турците за всичко градивно което правят,а от друга ми е болно и мъчно как винаги има някакви идеи които почти никога не виждат бял свят.Не знам модела ли е сбъркан ние ли сме толкова сбъркани,някой друг ли управлява който не го виждаме и спъва всичко на добрите.дано нещата да потръгнат но честно казано съм леко отчаян от кервана който си върви и не спира да се установи няккъде и да съгради нещо за поколенията.

styopa
Контакти:

Мнениеот styopa » 18 фев 2010 00:22

Vojdek написа:Абе да ти кажа нищо странно няма...просто не е обявил, кой ще има правата за рекламите в следващите 5 години и подобни неща.А и стадион за 17 хиляди, не е стадиона на Арсенал за 60 000.Да не говорим, че не е купувал земята и т.н и т.н.Не ги сравнявай, а и черепа искаше да прави хотели, казина, цялата борисова да обновява...мани там и 100 не знам дали щяха да му стигнат... :lol:

А иначе как да не те е яд?Ей ги тия "глупавите, мазни резаци".Само дет ни дръпнаха със толкова години, че не могат да се преброят...

то това до колкото се сещам беше само стадион
ама заеби черепа в цяла източна европа стадион под 50 мил евро не съм чувал някой да е правил... па камоли за 4
то хубаво реклами... ама това не е Арсенал или Байерн.. тия пари биха били някакви смешни..

Върни се в “Футбол - България”