Парите във футбола

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Капитан*Скръц
Контакти:

Парите във футбола

Мнениеот Капитан*Скръц » 09 май 2015 07:51

Здравейте,

Мислите ли, че това да си собственик на футболен клуб е печелившо начинание ?
С други думи - има ли файда да се инвестира в развитието на един отбор и това може ли да има възвращаемост.
Има ли значение в коя държава се случва ?
В България може ли един клуб да направи собственика си по-богат?
Дали тези, които са "собственици" го правят само от любов към любимия отбор ..?
Чувал съм, че едни от най-знаменитите клубове в света са тези с най-големи дългове..
Е защо да се влагат пари в нещо, което е обречено на задлъжняване ..
Интересно ми е да чуя мнението ви ..

Потребителски аватар
Готвача
Контакти:

Re: Парите във футбола

Мнениеот Готвача » 09 май 2015 08:04

Определено няма полза от подобни начинания,не и в пряк финансов аспект.Но престиж,известност,реклама...това са неща които определено имат значение.Ако питаш за БГ си мисля че няма абсолютно никаква полза от такова начинание.Има толкова по приятни начини да си изхарчи парите човек.Но от друга страна ако си мазохист,защо не?Важното е да ти харесва.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
В сайт за запознанства-"Търся жена която може да лови ,чисти и готви риба.Да може да копае червеи и да обича секса.Да има мотор и лодка.Моля постнете снимки на мотора и лодката!"

Потребителски аватар
Капитан*Скръц
Контакти:

Мнениеот Капитан*Скръц » 09 май 2015 08:25

За мен правилното е ... или, или
В смисъл - дори и да не ти носи доходи, а само ...ъъъъ .. удовлетворение .. , или го правиш "кат хората" , или изобщо не го правиш

bazukata
Контакти:

Мнениеот bazukata » 09 май 2015 08:43

Всичко е маркетинг.Реал Мадрид имат приходи от над 600 милиона евро.Нашите отбори може да печелят пари.Литекс спечели милиони от трансфери,а Лудогорец от евротурнири.Перфектната комбинация е да балансираш и двата модела в един.Хората са бедни и билетите и фен артикулите не са основен фактор,който да оидпомоге сериозно жюджета на отборите в България.

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 09 май 2015 09:30

Футболът е престиж и влияние. Много малко отбори печелят от него. Ето дори и едни Ман Ю, които до миналия сезон все бяха на печалба, този сезон се очертават на загуба.
Някои казват Реал имал 600 млн. приходи....хубаво. Ама каква е печалбата? Ако имаш приходи от 600 млн., а разходи от 620 млн.....значи работиш на загуба. Известно е, че само германския модел за момента е работещ. Както се вижда и от всички 1/4 и 1/2 финалисти в ШЛ само Байерн Мюнхен няма задължения(даже преди 5-6 месеца си изплати предсрочно с 9 години стадиона, като плати и частта на Мюнхен 1860).
Извън Германия всички отбори са собственост на един човек или фирма. И по този начин са силно зависими от него. Пари изкарват много малко отбори от него. Затова и УЕФА въведе ФФ.
У нас отдавна футболът се използва за пране, пласиране, избори и тото, а ясно е и че особено в Левски и ЦСКА има и много политика по отношение на собственици и спонсори.
Интериорни врати - Врати хармоника

КироВарна
Контакти:

Мнениеот КироВарна » 09 май 2015 10:51

Както във всеки бизнес и при футбола всичко зависи от пазара!За съжаление професионалния футбол не е игра,а бизнес!А какъв бизнес може да се развива на бедния български пазар?С приходи от билети,които струват от 5 до 10 лева?С постъпления от телевизионни права?Или реклами?В сравнение с тези,на които искаме да приличаме....сме много назад,а и доста встрани!!!Назад,защото сме бедни...а встрани,защото си вървим по свои тарикатски пътечки!Царе сме на дребните хитрости,които нищо добро не ни носят!Не се обръща внимание на перспективното развитие,а постоянно се кърпят съдрани ситуации!Благополучието на отборите зависи от спортните пристрастия на определени личности,като Гриша Ганчев например!Или в най добрия случай,ако може да се прикрепи отбора на държавна хранилка!Не искам да ставам банален,повтаряйки че няма дългосрочна стратегия за развитието на футбола и спорта....но тава са фактите!А футбол се прави или със сърце и ентусиазъм....или с пари!За да е качествен продукта,трябва и едното и другото....но парите в съвременния свят са много важно нещо!А в милата ни Родина,те са кът!Тези,които ги влагат за издръжката на футболен клуб,заслужават уважение!Силно се съмнявам,че някога ще могат да си ги избият!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 09 май 2015 10:59

Има само непарични ползи от влагането на пари във футбола.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

iliyan

Мнениеот iliyan » 09 май 2015 12:02

Може , но в началото трябва много да вложиш и не сам пари.Ако започнеш да градиш ДЮШ и лека полека стигнеш до мъжкият отбор ще се получи.
Един такъв пример е ДИТ Спорт.Започваш с деца и те един ден порастват и стават основата на мъжкият отбор.Не като Кирето да купуваш някакви бразилчета и да си мислиш , че помагаш на българският футбол.
Да мине през всички формации и да ги имаш в отбора си и треньорите да работят по един и същ начин.Такъв пример е Швейцария.Те дори дават пари на клубовете които работят по програма одобрена от техният ФС.
Може да се изкарат пари , но бавно.
[wrapimg=left]http://img819.imageshack.us/img819/3282/53oo.gif[/wrapimg]
"УМНИЯТ винаги отстъпва. Каква велика мисъл. Това обяснява господството на ГЛУПОСТТА в света" - Баронеса Мария фон Ебнер-Ешенбах
"Количеството на глупаците намалява, но качеството им нараства" - Михаил Генин

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 09 май 2015 12:07

bobo_13 написа:Футболът е престиж и влияние. Много малко отбори печелят от него. Ето дори и едни Ман Ю, които до миналия сезон все бяха на печалба, този сезон се очертават на загуба.
Някои казват Реал имал 600 млн. приходи....хубаво. Ама каква е печалбата? Ако имаш приходи от 600 млн., а разходи от 620 млн.....значи работиш на загуба. Известно е, че само германския модел за момента е работещ. Както се вижда и от всички 1/4 и 1/2 финалисти в ШЛ само Байерн Мюнхен няма задължения(даже преди 5-6 месеца си изплати предсрочно с 9 години стадиона, като плати и частта на Мюнхен 1860).
Извън Германия всички отбори са собственост на един човек или фирма. И по този начин са силно зависими от него. Пари изкарват много малко отбори от него. Затова и УЕФА въведе ФФ.
У нас отдавна футболът се използва за пране, пласиране, избори и тото, а ясно е и че особено в Левски и ЦСКА има и много политика по отношение на собственици и спонсори.

До голяма степен съм съгласен с написаното. :) Конкретно за т.н. "пране на пари" във футбола: Доколкото знам, да "изпереш" определена сума "мръсни" пари означава да вложиш тези пари в някакъв законен печеливш бизнес, където да ги "изпереш" и да си ги върнеш ако не 100 %, то с една допустима минимална загуба - вече "чисти". Не виждам как би могло да стане това в българския футбол, който отдавна е на командно дишане. Не съм убеден, че дори клубове като "Лудогорец" и "Литекс" са на самоиздръжка и печалба, за останалите да не говорим... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Капитан*Скръц
Контакти:

Мнениеот Капитан*Скръц » 09 май 2015 12:09

до известна степен взеха да ми се изясняват нещата.
Общо взето ситуацията е такава - или имам пари за прежалване, или за пране
И малко в страни от темата :
Понеже съм от Варна и познавам доста "параходчии" , от които
съм учвал мнения от сорта "защо се дават пари за футболни отбори, вместо да се подържат корабите , които меко казано са гробници"
Това е от преди 3-4 години поне
В момента не знам каква е ситуацията ....
Предполагате , че знаете кого визирам ...

Върни се в “Футбол - България”