Хванатите с допинг от ЦСКА на линия за първия кръг - ето как

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

honda
Контакти:

Re: Хванатите с допинг от ЦСКА на линия за първия кръг - ето как

Мнениеот honda » 05 яну 2012 03:35

msm написа:
гарфилд написа:Не съм съгласен с теб,колега.Нали пак е спорт и като те хванат с допинг,ще изгърмиш.У нас Илия Груев ей така изгърмя,за 2 години ако не греша,през 1998 мисля,че беше.После Захари Димитров от Берое и той изгоря за 2 години.Ама нали става дума за ЦСКА,трябва да им се размине. :)

ИЛИЯ ГРУЕВ
Хванат бе с нандролон преди Мондиал 1998 във Франция и това провали надеждите му да играе на Световното първенство. Първоначално Груев е наказан за 2 години, но след това санкцията е намалена на 6 месеца.

Все пак има и смекчаващи обстоятелства!!! А, аз пак ще те питам, коя комисия цитираш за да твърдиш, че на ЦСКА ще им се размине? Или просто трябва да се правим на големи моралисти, когато не харесваме!

Историята с Груев е доста по-различна от тази ,която си цитирал. Там нямаше смекчаващи вината обстоятелства, а просто Груев доказа ,че е чист- даде кръвна проба , която се оказа чиста . Ако не знаеш , при кръвна проба допинга не може да се скрие и е с по-голяма меродавност от урината. Вследствие на това наказанието му бе отменено и той бе реабилитиран. Според самия Груев пробата с урината му е била подменена с тази на негов съотборник.
Иначе лично на мен не ми е известен случай, когато спортист хванат в употреба на допинг си е признал ,че съзнателно го е вземал. Обикновено всички спортисти , твърдят ,че са вземали разрешени и предписани им от лекар медикаменти и ,че не са знаели че в тях има и забранени субстанции. Същото така лично на мен не ми е известен случай когато тези "смекчаващи вината обстоятелства " са взети под внимание. Също така не ми е известен случай и когато хванат с допинг спортист се е разминал без ефективно наказание. И ако бъде направено изключение за футболистите на ЦСКА е много вероятно да последват санкции от УЕФА или МОК.

bm1914ls
Контакти:

Мнениеот bm1914ls » 05 яну 2012 10:20

Дори и да се размине у нас-навън няма да ни пожалят.Ще стане огромен международен скандал.Имайте предвид,че има антидопингов кодекс,който е подписан от българската държава.Точно по този кодекс наказанието, което трябва да се приложи е две години лишаване от състезателни права.Дори и спортистите да не са виновни,все пак мачовете,в които те са участвали не са редовни,защото техният тим е имал предимство,придобито по нечестен начин.Става още по-зле,защото едва ли някой ще повярва,че лекарят на своя глава е дал на играчите забранен препарат и това не е клубна политика.Тези препарати се купуват с клубни пари,а в един нормален клуб се води строга отчетност.Едва ли докторът не е знаел,че тези медикаменти са забранени в доста спортове.А и в ЦСКА вече имаше един допинг-скандал,в който пак лекарят отнесе мръсотията. В стремежа си да се оневинят пернишките мутри се оплетоха още по-зле и не се знае, докъде може да се стигне с наказанията.Ако тези нещастници бъдат пожалени,нищо чудно УЕФА да вземе драстични мерки и да спре участието на български отбори в евротурнирите...Може би затова и БФС засега се ослушва и разузнава...

kiropicha
Контакти:

Мнениеот kiropicha » 05 яну 2012 12:55

Здравейте драги съфорумци! От доста време чета темите в ФГонг, но не съм писал досега. Тази тема няма как да я пропусна. Като бивш спортист и футболист ще си кажа и аз мнението. Няма как футболистите на ЦСКА да не са знаели какво им дава доктора. Още от детските отбори има "зобене", дали ще са витамини и/или нещо друго футболистите са изключително запознати с това което им дават. Още повече това вещество дава допълнително въздух :arrow: енергия :arrow: повече време за реакция към дадена ситуация. Според мен трябва да бъдат наказани и тримата, плюс кръвни проби на целия отбор на ЦСКА, за да се докаже, че това е единичен случай, а не клубна политика. Колкото да не харесвам Баткофф, този път е прав, случая с допинга може много сериозно да навреди на българския футбол.

Потребителски аватар
Lubaka1892
Контакти:

Мнениеот Lubaka1892 » 05 яну 2012 22:35

honda написа: Също така не ми е известен случай и когато хванат с допинг спортист се е разминал без ефективно наказание. И ако бъде направено изключение за футболистите на ЦСКА е много вероятно да последват санкции от УЕФА или МОК.

Ето двама ръгбисти хванати със същото вещество и оправдани :
http://www.foxsports.com.au/rugby/sprin ... 5996367743

Има и двама с 3 и 4-месечно наказание:
http://www.guardian.co.uk/sport/2011/ap ... exaneamine

Както и футболист с едномесечно наказание:
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/footbal ... 407839.stm

Така че няма да е прецедент,колкото и да им се иска на някои. ;)
"Liverpool was made for me and I was made for Liverpool"
Bill Shankly
[wrapimg=]http://img.skysports.com/10/08/496x259/ShanklyGatesAnfield_2483679.jpg[/wrapimg]

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 06 яну 2012 04:19

Lubaka1892 написа:
honda написа: Също така не ми е известен случай и когато хванат с допинг спортист се е разминал без ефективно наказание. И ако бъде направено изключение за футболистите на ЦСКА е много вероятно да последват санкции от УЕФА или МОК.

Ето двама ръгбисти хванати със същото вещество и оправдани :
http://www.foxsports.com.au/rugby/sprin ... 5996367743

Има и двама с 3 и 4-месечно наказание:
http://www.guardian.co.uk/sport/2011/ap ... exaneamine

Както и футболист с едномесечно наказание:
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/footbal ... 407839.stm

Така че няма да е прецедент,колкото и да им се иска на някои. ;)

Първо не ми стана ясно какво общо имат правилата в професионалното ръгби с разпоредбите на МОК и на ФИФА. Ако ще говорим за професионални не олимпийски спортове мога да ти изброя доста в които допинга въобще не е забранен. Но футбола не е в тази графа ;) .
Никъде не съм коментирал какви точно трябва да са наказанията за футболистите на ЦСКА и за клуба. Просто съм писал ,че не мие известен случай когато спортист хванат с допинг се е разминал с ефективното наказание. Според мен реалното наказание за футболистите между 6 и 12 месеца и солена парична глоба на клуба. Все пак официален представител на клуба е дал допинга.
Мога да ти посоча доста примери за наказания на национални федерации от международните такива , за наложени много меки наказания. По принцип WADA препоръчва 2 години наказание при първо провинение и минимум 4 при второ и до живот при евентуално 3- то провинение. Като през периода на наказанието не се позволява да се води тренировъчен процес - примерно футболистите на при едно евентуално наказание няма да имат право да тренират с отбора или да се подготвят индивидуално в базата на ЦСКА.

Върни се в “Футбол - България”