Имената върху екипите да са на кирилица

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Dobri
Контакти:

Re: Имената върху екипите да са на кирилица

Мнениеот Dobri » 03 юни 2012 18:37

B3ATS написа:Викате , щом сме в България , нека имената да се изписват на кирилица. Футболът ни , обаче не е затворена система , а е част от УЕФА и ФИФА. Постоянно идват чужди скаути , за да разглеждат талантливите момчета. На кирилица "Крачунов" , а на латиница ще се чете "Кпачйхоб". После чуждите отбори ще се чудят и маят , как да направят оферта за даден играч , след като не му знаят името.

А как ли четат чужденците имена като Аршавин, Погребняк, Тимушчук и т.н.?
Навярно това е създало непреодолими трудности при трансферите? :roll: :evil:

А как ли ще прочетат "Zhelev"? :roll:
Може пък англичанина, французина и немеца да го прочетат по три напълно различни начина?
А някоя от тези транскрипции ще отговаря ли на "Желев"?

Потребителски аватар
wolf
Контакти:

Мнениеот wolf » 03 юни 2012 18:40

B3ATS написа:Викате , щом сме в България , нека имената да се изписват на кирилица. Футболът ни , обаче не е затворена система , а е част от УЕФА и ФИФА. Постоянно идват чужди скаути , за да разглеждат талантливите момчета. На кирилица "Крачунов" , а на латиница ще се чете "Кпачйхоб". После чуждите отбори ще се чудят и маят , как да направят оферта за даден играч , след като не му знаят името.

Руснаците очевадно имат огромен проблем нали, а тези номера на екипите дали не служат също за идентификация на футболиста? Ааа чакай той футболиста имал и външен вид... виж колко признака станаха за разпознаването на човек по терена.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 03 юни 2012 18:44

boys85 написа:Не знам какъв човек трябва да си за да цитираш нещо, написано преди стотици години, имащо за цел къде къде по-важни и чисти идеи от този спор, който водим в момента.

За щастие никакъв спор не водим : ) Просто група псевдопатриоти се бият в гърдите ... форумно :lol:
Имената ще продължат да се изписват по най-удобния и практичен начин - на латиница. Както се казва... кучета ще си лаят, а керванът.... :lol: Изображение
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Mourinio
Контакти:

Мнениеот Mourinio » 03 юни 2012 18:45

Какви безсмислени теми за размисъл, това ще оправи ли футбола ни, да оправят стадионите, а после ако искат и номератана гърбовете на футболистите да са изписани с думи!
Последна промяна от Mourinio на 03 юни 2012 18:47, променено общо 2 пъти.
---------------------------------------
ПФК ЧЕРНО МОРЕ ВАРНА 1913

Пловдивският мишок - Чечито Генов - ВЪН ОТ ''ТИЧА''

Потребителски аватар
crap
Контакти:

Мнениеот crap » 03 юни 2012 18:46

И на мен ми се иска имената да са на кирилица, но сякаш е по-добре да са на латиница, предвид евентуален интерес отвън. Според мен по-важното в момента е да се въведат някакви нормативи за екипите. Голяма част от отборите дори не изписват имената на футболистите си над номера на гърба, друга пък го изписват отдолу. Трети слагат реклами където им падне и т.н.. Трябва да се обоснове ясно къде какво ще стои по екипа...
YA GUNNERS YA

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 03 юни 2012 18:46

boys85 написа:
Кашчей написа:Откога уважението към собствената азбука е псевдопатриотизъм?Я ми кажи тогава ти, патриоте, кое е чист патриотизъм!А имената, изписани на латиница са много на място, когато иде реч за специфични български имена, нали?Грънчов ми харесва повече от Granchov, вервай ми!

Защото е едно псевдоуважение, ето по-долу почнаха и Паисий да ми цитират, както и Вазов за нещо незначително, каквото представляват имената върху екипите. Не знам какъв човек трябва да си за да цитираш нещо, написано преди стотици години, имащо за цел къде къде по-важни и чисти идеи от този спор, който водим в момента.

Пак казвам дай да заменим и рекламните надписи по улиците на кафенета, ресторанти, дискотеки, фирми т.н. на кирилица. В противен случай не уважаваме азбуката си, културата си, любовта към родината и каквото там ви хареса още... 8-)

Цитирам го защото преди 100 години човека е изплакал болката си с тези стихове, заради такива "патриоти", които се прекланят пред чуждото и не зачитат родното. Както виждаме и днес нещата не стоят по-различно и застъпниците на латиницата сте пример за това. И наистина ако уважавахме азбуката и културата си, надписите на кафенетата, дискотеките, фирми и т.н., ако са български е нормално да са написани на Кирилица и това не е никак маловажно. А за теб ако това е "псевдоуважение", за мен е уважение към хората като Паисий, Вазов и др., които са светилата в историята и литературата ни и трябва да им се прекланяме.
Но може би вече живеем в модерно време, а не преди 100 години и новите светила за някои са Азис, Слави Трифонов и др., прокламиращи модерен и съвременен патриотизъм.

Потребителски аватар
Бекъма
Контакти:

Мнениеот Бекъма » 03 юни 2012 18:52

През центъра на гащите ми е.Това е последното което трябва да се промени.
СПУКАНОГЪРНЕ

Потребителски аватар
rstein

Мнениеот rstein » 03 юни 2012 18:56

Категорично съм против кирилицата на екипите! Да не повтаряме номерата на Путин! В нашите отбори има много играчи от чужбина, а всички наши искат да излезат да играят в чужбина! Така че единствено латиницата трябва да фигурира на нашите екипи!

Потребителски аватар
streetbard
Контакти:

Мнениеот streetbard » 03 юни 2012 18:59

не е от патриотизъм или нещо подобно.Просто от уважение.Преди време на един мач в Сливен,двама седяха и обсъждаха имената на отборите и казаха,че в България имало много селски имена на отбори като например Рилски Спортист или Македонска слава.Трябвало да е нещо по нормално,като например Рапид или нещо което не е селско.Сега е на същия принцип.Било по практично.От чия гледна точка...и защо пишем на кирилица въобще и не заемеме латиницата след като ще е е по практично.Ще ни разбират и западняците и ние няма да инсталираме кирилица на компютрите.И да забраним имена като Васил,Иван или Явор примерно и да се казваме Джон,Джак или нещо друго евроиме.Че да е по практично емисарят на Реал като дойде на мач Байерн Севлиево срещу Чесли от Сливен да може да гледа без проблем Джак от домакините

Потребителски аватар
gzagorov
Контакти:

Мнениеот gzagorov » 03 юни 2012 19:04

Защото сега, като са на латиница имената върху екипите на някои български отбори, чуждите скаути се бият помежду си да предлагат договори на младите им надежди?
А настоящото положение, при което много от отборите изобщо не изписват имената на футболистите, по-добре ли е?
Започвам да си мисля, че изписването на имената на кирилица е най-трудното нещо на света. Един вид, докато си оправяме футбола, нямаме физически, психически и икономически сили да пишем на родния си език, така ли?

П.П. По-добре да съм псевдопатриот, отколкото чуждопоклонник.
Лицензионната комисия при БФС:
Въз основа на предоставените документи, с решение от 30.06.2016 година, се изменя издадения лиценз, както следва:
1. Наименованието „ПФК ЛИТЕКС ЛОВЕЧ" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - “ПФК ЦСКА - СОФИЯ" ЕАД.

Върни се в “Футбол - България”