За някои неща ще се съглася, за други не. Че публиката, която след 94-та пълнеща стадион Нефтохимик не беше съставена изцяло от ултраси и потомствени „зелени” е ясно. То никой у нас няма ядро от 25 000. Трябва да съм луд да го твърдя. Но не съм съгласен, че това е била основно публиката на Черноморец. Защото и аз не съм тийнейджър и знам какво представляваше публиката на Черноморец в началото на 90-те. Много рядко повече от 4000-5000 на мач, често далеч по-малко, агитка от 20 човека с едно знаме и това беше. Нищо общо с еуфорията на мачовете на Нефтохимик и пълният стадион на всеки мач. Няма как да сложа знак за равенство, нищо, че повечето от хората, които са ходили в „Акациите” са ходили и в „Лазур”. За мен Бургас имаше нужда от отбор, който да покаже, че града е силен, независим и бие т.нар. грандове когато и където ги хване. Черноморец с годините беше придобил облик на средняк, който винаги е побеждаван и никога няма сили за нищо. Някоя победа над силен отбор веднъж на 10 години и едно 6-то място за толкова години в „А” група бяха крайно недостатъчни. Бургас искаше да мечтае, искаше нещо ново, годините бяха такива, искахме промяна на статуквото.
Като бургазлия трябва да знаеш и партийните повели през годините, как на града ни не е разрешавано да има два отбора в „А” група, как Нефтохимик често е бил първи есенния полусезон в „Б” група и на пролет започва „странно” да губи след заповеди отгоре. Имаше го и този момент тогава – мнозина припознаха Нефтохимик, като отбора на промяната, на репресираният клуб, на който са му отнемани футболисти и е мачкан през годините, на носител на демокрацията, ако щеш. А Черноморец беше отбора на статуквото и на партията /без клуба да е виновен, такива бяха годините/.
По въпросите ми и отговорите. Първо да ти благодаря, че все пак отговори, защото на почти всички им е лесно да мълчат и да не говорят по неудобните въпроси. Иначе:
1.Нефтохимик беше прекръстен на Нафтекс, но знаеш, че Нафтекс никога никой не е викал на стадиона. Много отбори са били прекръствани през годините и после са си връщали автентичните имена. Така гледахме и ние на това прекръстване и на всички знамена и песни имаше само името Нефтохимик. Но закриването на отбора и опита за унищожаването му са нещо съвсем различно, затова и не приемам аргумента ти. Може и да на харесвам президента, треньора, футболистите, политиката или цвета на фланелките, но това е моя отбор. Едно е да не приемаш нещо в клуба и да го бойкотираш, съвсем различно е да го унищожиш. Така че никой, който премълчава въпроса не мога да го извиня, в крайна сметка не говорим за Морска фауна, Порт или Мастер – отбори, които съществуваха или съществуват само заради собствениците си.
2. Ами не е така. Частна собственост е, факт. Обаче всеки клуб е частна собственост. Феновете какви са – крепостни селяни на феодала ли? Не приемам поведението „той е с парите, какво каже ние сме съгласни”. И вие не го приемате. Но поне моите наблюдения са, че на привържениците на Черноморец им е много удобно на този стадион и ако има недоволство то е защо няма развитие по мегаломанският проект за нов стадион, а не, че някой чувства неудобство от това да се играе на чужд стадион. Да не ти цитирам и какви мнения съм чел, че всъщност щом стадиона е собственост на „Спортс пропърти мениджмънт” АД /бившият ПФК Нафтекс, не знам дали знаеш/ то Черноморец имал повече моралното право да играе там от Нефтохимик. Право има – има договор за наем, но морал няма, няма и футболна чест. Аз за това призовавам, но няма да го видя никога явно.
3. Като т.2. С уточнението, че Черноморец не плаща. Само трупа задължения. Но тях не ги гонят, каквито опити има постоянно за нас, въпреки подкрепата от местни управници. И ако това не се харесва на привържениците на Черноморец къде е протеста? Не съм видял или чул да скандирате, че това е чужд стадион, че не там мястото на отбора, че това е гавра с футболната история на Бургас. Нищо, мълчание.
4. Ти школата не можеш да я делиш, но на едно дете, което, примерно, пет години си го учил да обича и милее за клуба си и утре му кажеш: „вече си от Черноморец, най-големият ти съперник до вчера”, това дете футболист с какви ценности ще израстне и колко ще е верен и на новият си отбор? Аз затова писах, че е кощунство, защото го направиха с децата. Знаеш ли, че някои плакаха, а после си избърсаха сълзите и пред угрозата да оставят футбола се превърнаха в „професионалисти” без емоции. А иначе за кражба от школата на Черноморец – дайте информация, защото това, което аз знам въобще не е същото. Едно е да предложиш на дадено дете и на родителите му по-добри условия и то да избере по-доброто предложение /друг е въпроса дали трябва така да действат клубовете/, а нещо съвсем различно е да му заявиш, че неговият отбор от утре се казва Черноморец, ако иска да отива на улицата.
5. Имаше, имаше... Тъжно, смешно, но факт. Това по времето на Балъков и най-големите и безумни харчове. Добре, че привържениците на Нефтохимик скочиха и не позволиха разрастване на тези опити.
Горните упреци приемай не като към теб, а към привържениците на Черноморец. Използвам, че ти си единственият, който отговори. Но всъщност въобще не си типичният привърженик на този отбор и затова се извинявам и ако се припознаеш в някой отговор и за предишни мои по-остри думи.
п.п. Ако някой е решил, че ще се радвам при унищожаване на Черноморец, уверявам ви, че въобще не е така. Аз искам градски съперник, искам дерби, но този Черноморец е символ на кражбата, на паразитирането и административният произвол. През годините се натрупаха хиляди неща, затова наистина искам да се приключи с проект в този му вид. Но Черноморец, играещ в „Акациите”, със собствени футболисти, със своите си ветерани и кадри, без да трупа дългове за цял Бургас, без да паразитира върху Нефтохимик, без да ползва партийни протекции, подобен Черноморец искам, като достоен съперник на моя отбор.
Черноморец е в технически фалит потъна със 77 млн. лева
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
Върни се в “Футбол - България”