Поздравления за автора, малко в повече е черния хумор, но наистина е писнало на хората, така че е съвсем разбираемо ! Ще се изкажа и аз, който иска да чете , който не просто да премине на следващия коментар, защото този ще бъде дълъг ! Интересно в целия този сюжет е мнението на всички управляващи, голяма част от които бивши / настоящи ДС кадри, а то е ДАЙТЕ или ДЪРЖАВАТА ДА ДАДЕ ! СТИГА , бих казал аз. Това че са свикнали винаги, ама винаги някой да им дава нещо, ей така , не може да продължава вечно. Защо не дадете вие нещо ? Най лесно е държавата да даде пари от народа, после някой да "развива" спорта, т.е. футбола. Като гледам колко го развиха за последните 10-15 години, мисля че трябва незабавно да бъдат изгонени всички клубове от държавните стадиони и да ги изпратат да играят на сгурията в НСА , нивото на А група е точно за там. Интересни предложения е писал автора, жалко че всички са нереални. Повече от ясно е че държавата няма да даде пари за стадион , поне на този етап. Перуката прави първа, втора че даже и трета копка и всеки път на различно място, обаче стадион така и не поникна. Дали и той има отговорност и колко е поема, е друг въпрос. ББ още в началото му каза : Какви 16 милиона ?!? По скоро 16 тояги мога да им дам..... итн итн , но и това явно замина в историята.Единствено което може да направи държавата и ми се струва реално, е да предостави терен за бъдеща база и стадион , като , този стадион да бъде предназначен само и единствено за футбол. Е от тук , перуката вече може да поиска някой друг милион от другарчето му Платини, както и да се потърси начин за публично частно партньорство. Лошото е че и да има заинтересовани, някой "умник" администратор ще развали сделката, понеже "наш'те" хора няма да са вътре в играта/схемата ! Дали има терени които могат да бъдат предоставени от страна на държавата ? Разбира се че има, въпроса е дали искат или не искат да се направи това нещо. Защо непременно един стадион трябва да бъде в рамките на града ? Не е нужно , даже е желателно да се направи извън, като гледам как се строи през 10-15 метра в София. В крайна сметка защо трябва да бъде в София ? Ппоне аз не знам да има закон , че всичко трябва да бъде в София. Нека да е Пловдив, Бургас, Варна , и без това в София ходим по 1000 човека на мач на националите. Там също имат летища, а предполагам и кметовете имат по голяма свобода за действие и по малко проблеми с реститути. Лошо няма, който иска да ходи на мач, ще намери начин. Да се върна към темата за изграждането на съоръжението и неговото спонсориране. ТУк за съжаление няма кой да извади 50-100 милиона за псотрояването на стадион, защото парите няма да могат да ги върнат десетки години. Ние не сме Германия и Англия, да пълним стадиони, та да печелят пари собствениците, нито пък някоя голяма фирма ще се навие да спонсорира изграждането му. Спомням си преди години, когато построиха стадиона на Шалке, бях на откриването му, егати кефа. Стадиона беше пълен, цял ден имаше забавления, демонстрации за неговите възможности, как тревата се навива на руло и се скрива под трибуната, как може да се играе хокей на лед, тенис итн итн. Да не говорим че имат "мини" пивоварна , а те както си поркат сигурно само от бира може да го изплатат за 2-3 години. Черешката на тортата беше вечерни мачове между Шалке, Дортмунд и Леверкузен по 1 полувреме. През целия този ден , хората изядоха и изпиха света

Тук как някой да даде пари , като не може да ги избие. От какво ще ги избие : от билети по 5-10 лева и 500 човека публика или от семки по 0.70 стотинки. Тези стадиони освен за футбол , за нищо не могат да се ползват. Те са така конструирани от тогавашните инженери, просто е върхът на архитектурата. На локо п. едната трибуна рухна, на герена като гледам и там е на път, славия и надежда няма да ги коментирам, цска правят ремонти и накрая пак лиценза виси, просто всичко е супер. А какво да кажем за най хубавия ни стадион, националния ? Само тревата е ок, иначе като стъпя там , имам чувството че всеки миг ще се появи бай Тошо от някъде да пререже лентата. Защо никой в тази скапана държава не направи проверка, как протече ремонта по времето на Лучано, една ревизия стига, нещата са много прости и ясни. Да ремонтираш стадион , за който хората от УЕФА ти казват че след няколко години няма да получи лиценз, това си е чисто престъпление. Направо е за Белене, ама не при аец-а ! Толкова малоумно нещо , като стадион в центъра на града, освен в коминистическа страна, няма къде да се види другаде. Може и да има, но не са повече от 4-5 в Европа, обаче онзи истинската Европа, а не тази от Белград на изток. Когато се прави стадион, трябва преди всичко да се помисли, как ще придвижат десетки хиляди хора, къде ще си оставят автомобилите и дали няма да попречи на трафика в даден град. ТУк това явно никой не го притеснява. Пак ще дам пример от Германия : Стадиона на Кьолн, с капацитет 52ххх може да се напълни и изпразни за не повече от 30 минути ! Аз живея на 3-4 км от националния, но ми отнема по 40 -50 минути придвижването до там, красота . Спомням си когато направих грешката да отида на герена , мача беше Левски - Гент, там пък какъв ужас е , не ми се говори. ДА можеше колите щяха една върху друга да паркират. Затова първо трябва да се помисли за инфраструктура и след това всико останало. Другия проблем , поне според бай Ганя и подобните като него, е желанието на всеки клуб да има стадиона. Абе аланкоолу, какво им има на Баерн и Мюнхен 1860, на Милан и Интер ? Ти като си толкова ербап, направи си стадиона. Ако ти е скъпо, ще си играеш на герена и толкова. Ама няма ги другарите с куфарчетата и нещата се запънаха. Същото и за цска, в борисовата градина няма да го бъде, това е реалността. Никой нормален няма да даде там да се строят молове и прочие, каквото беше изискването на тези "обичащи" футбола бизнесмени. А и само стадион да се построи, смятам че поне 30-40 % от парка ще иде на майната, не че сега не е тръгнал на там. Смятам че държвата трябва да намери начин, да съдейства за построяването , както и да помага финансово, ОБАЧЕ не само с държавни пари, така НЕ ! Понеже темата с лицензирането беше засегната , искам да задам един въпрос : Стадиона на Фулам изпълнява ли всички изисквания , та има лиценз от уефа ? Това в двойния аршин с който мерят, никак не ми харесва, но ние ще си останем втора ръка хора. Онази съборетина , дето ако не е тревата няма да прилича въобще на стадион, построено в 1912 или нещо подобно, как може да получи лиценз, а тук нашите отбори мъка мъчат да приведат в някакъв приличен вид , та да могат да играят на собствените стадиони. Да видим дали онзи с хубавата прическа, нищо че не е негова косата, дали ще направи нещо за футбола. Като гледам последните 3-4 години какво направи, не ми иска нищо да прави. А дали може ? Може разбира се, поне сега като се настанил от дясно на другарчето Платини , сега има начин как да направи нещо, но първо да погледне кочината наричана БФС, както и да спре да говори глупости от сорта на "Ще кандидатстваме за европейско с Румъния' . Абе ти нормален ли си ? Ясно е че хората не го слушат и не вярват на тези глупости, лошото е че сам си вярва.
Личното ми мнение е : НИКАКВО РЕМОНТИРАНЕ НА НАСТОЯЩИТЕ СТАДИОНИ ! Наливане на пари в бездънна яма, ако това ви харесва , давайте. И ако чете бат Бойко : Никакви пари от нашите данъци да не даваш. Поне докато не се направят достатъчно детски градини и болници (демек никога).