parvanoff написа:Как изчисли колко щели да вземат Нова е леко странно, но карай да върви...

Учудвам се, че ми задаваш такива въпроси. А отговорът е прост, стига да не навлизаме в теориите за конспирациите и извънземните, а да говорим за чисто пазарни принципи. Така както всеки зрител вдига ежегодно цената на Висшата лига на пазарен принцип и тук би следвало да е така. Колкото повече хора се интересуват и дават пари за даден продукт, то той става по-търсен и съответно се покачва и цената му. Принципът в цял свят е същият-един продава правата над продукта, а другият си избива парите от зрителите на продукта и от рекламодателите. С увеличените приходи всеки отбор може да вложи повече в школата, за играчи, за база и т.н. Същото важи и за зрителите на самите стадиони и артикулите. В основата винаги седи купувачът. Ако няма купувачи за даден продукт, то той запазва калпавата си цена от 4 лева или пък спира да се продава... Естествено съществува и вариантът съмнителни бизнесмени да си препират парите през футбола. Ето така се получава и у нас, защото българинът не може да даде цената на една кутия цигари, за да гледа български футбол... Не може да даде цената на половин кутия цигари, за да си купи химикал на любимия отбор и т.н., и т.н. А после чакаме футболът ни да е на ниво и да се развива... Тогава остава вариантът да се радваме на бащиците, защото пък иначе няма да има български футбол изобщо. Мен лично това не ме кефи-въпрос на вкус...

Вече врътката това да стане в последния момент и според мен не е правилна, но това и не съм го визирал. Визирах тези, на които 4 лева им се сториха много за български футбол по телевизията...
Относно изчисленията. Ако има 200 хиляди абоната(все пак у нас има 3 млн домакинства), които плащат по 4 лв/месец х 8 месеца( а то май е за 12 м) са ти едни 6.4 млн. само от такси. Избиваш си правата + режийните за излъчването.
Еми в България има 257 града, ако в София, Пловдив, Варна и Бургас се абонират 100 хил човека, то за останалите 253 града у нас остават по около 400 човека да се абонират. Аз имам подозрение, че само в СОфия ще са минимум 200 хил.(половин Люлин)
И поне още толкова ако изкарат от реклама(все пак 30 сек реклама варира м/у 2-6 000 лв в зависимост от часовия пояс). Имах познат в ТВ7, който ми каза така...."Имаме платени 25 часа реклама, която трябва да се излъчва на ден, а разполагаме с 24 часа:), а има и предавания, та отказваме реклами"
Както и да е, аз пак не разбрах как тези 4 лв, ще отидат в клубовете през следващите 5 години след като са договорени сумите и т.н. Как Локо Сф ще си оправи терена след като ще разполага с едни 500К повече(най-вероятно ще отидат за заплати), или Черно море, или ЦСКА ще подобри нещо в базата си? Не ми става ясно. За следващите 5 години отборите знаят на какви пари ще разчитат
2 400 000 лв се разпределят поравно м/у всички отбори
3 600 000 лв според крайното класирането
Т.е. отбор Х знае, че ще получава по 500 К годишно от права в близките 5 години. Повечето отбори няма да инвестират тези пари никъде, защото нямат достатъчно. Те 2/3 от А група не знаят как ще завършат шампионата, ти за някакво развитие говориш. Сравнението с останалата Европа е тъпо, зашото в една Англия, Германия, Франция дори Белгия и Холандия аматьорските отбори имат спонсори. У нас моделът е друг СОБСТВЕНИКЪТ издържа отбора. Те в цяла България има сигурно 15 отбора със спонсор, който осигурява бюджета или по-голяма част от бюджета на отбора......
Единственият шанс нещо да се подобри е феновете да ходят на мачове, да купуват билети и да увеличат парите на отбора си, за да се развие самия клуб. Според теб ако Левски и ЦСКА вземат по 1 млн. от тези 6 млн ще инвестират в клуба или ще отидат за заплати?
България е малък пазар, нищожен пазар. Големите фирми като Самсунг, Филипс, Индезит, Бош, Кока-Кола, Епъл, Ейсър и т.н. казват, че сме толкова нищожни, че не си сазлужава да ни научат къде сме на картата, а имат дейност у нас само за престиж и кокото да не са на загуба от представителството си тук. Няма как някой да дойде и да иска да инвестира пари.
Ето утре Абрамович идва и купува ЦСКА.....кой ще иска да дойде да играе у нас? По тези терени, пред празни трибуни? В Англия на мач от Конферънс(5-то ниво) стадионите са пълни (тук говорим за 2-3 хиляди човека на мач). ДНес в Надежда отишли 8 000 и ние викаме УРААААААА. Смях!
В Англия отлагат началото на мача докато не влезе и последния фен, тук започва мача, а половината фенове още отвън чакат за билет.
Хубаво ми даваш Англия за пример, ама много добре знаеш, че там водещите клубове(без Ман Ю) са все на загуба и се идържат от шейха или олигарха. Клубове като Зенит мислиш ли че се издържат от 20-те милиона от ШЛ или от ГАЗПРОМ?
В Англия за да играеш във ВЛ трябва да имаш стадион с определени изисквания....тук имаме ниви, и 2 стадиона с козирка. То виж, че преди старта на този шампионат Хасково и Марек до последни не отговаряха на изискванкията и се аха да не започнат. Да не говорим, че ако не беше милостивото БФС, Левски и ЦСКА трябваше да са във В група заради дълговете си. Ако беше друг отбор досега да е изхвърлен, ама за галените бебета на БФС не може. Само да припомня, че един Ботев беше изхвърлен при аматьорие заради далеч по-малък дълг в сравнение с Левски и ЦСКА. А има и други отбори с подобна съдба.
Виж една Швейцария, с развита икономика и т.н. има един отбор, който се отличава- БАзел...всичко останало е среднашка работа. Ама там имат икономика и имат полупълни стадиони и много пари. Кой ще даде у нас пари за футбол. Колко български големи фирми има. Ето един ЦОцорков(Асарел Медет, дето беше спряган за ЦСКА)...един от най-богатите хора и фирми у нас.....не го интересува спортта. Колко още родни фирми имаме?
На мачове на Левски и ЦСКА ходят по 3-4 000 човека. Защо? ЩЗащото сигурно вместо да платят 20 лв за 2 домакински мача на месец и тези пари да влазят в касите на отборите, да се инвестират, останалите фенове на тези отбори предпочитат да платят на ДИема 4 лв и тези пари да отидат в Нова за заплатката на Деянчо и Илиянчо......а Левскии ЦСКА да получи един гол х*й от тези 4 лв.