Гриша Ганчев: Футболът да стане задължителен в училищата

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

bluesupport
Контакти:

Re: Гриша Ганчев: Футболът да стане задължителен в училищата

Мнениеот bluesupport » 14 фев 2014 20:03

Кировец написа:
doktora25 написа:Моето предложение по-конкретно е следното:
Да има избор задължителноизбираем спорт в учебната програма (отделно от физическото) в другата смяна като има 9-10 или повече алтернативи. Но не във всяко училище да има наети треньори по тези спортове, а във всеки град да има по 1-2 (в зависимост от това колко голям е градът) бази със съответните терени, където да се провеждат тези часове и треньорите да са на държавна работа към тях.
Абсолютно същата мярка предвиждам и по отношение на изкуствата (музика, изобразително изкуство, актьорско майсторство и т.н.)

Треньори на държавна работа - айлячеееееееее... Отсега ги виждам няк`ви чичковци дето си чоплят семките и отпиват от кенчето с бира, докато дечковците тичат по топката - ПЪЛНА ЗАГУБА НА РЕСУРСИ.

Училищата...Всеки град има поне 1-2 футболни клуба, където, който желае може да се запише и да тренира. Друг е въпроса дали скаутите на Гришката се интересуват от малките клубове в България, та какво остана за училищата...

Математиката като е задължителен предмет всички ли сме математици? Същото и с предложението на Гришко...

Много точно казано! И сега в малките клубове, които не обръщат внимание на школите си положението е такова. Пиене на бира, пушене на цигари и каквото още се сетите. В училищата трябва да има условия за масов спорт и толкова. Ако някой иска нещо повече, отива в съответният клуб и се записва.

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 фев 2014 20:05

Кировец написа:Какво внимание ще получават, какви грижи, ако е безплатно?!
И кое те кара да си мислиш, че останалите извън 9-10 процента, които ходят на тренировки във футболен клуб ще ходят с желание на тренировка из училищните бетонни игрища? Там риска от тежки травми е в пъти по-голям, а насреща ще имат един безплатен треньор, даже това е тежка дума - това ще е даскала по физическо най-вероятно и нищо повече.

Аз в по-горното мнение нали казвам тези часове да не се провеждат на бетонните игрища в училищата, а в специализирани градски бази, където ще има футболни, баскетболни, волейболни игрища и т.н. и ще ги тренират квалифицирани треньори.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 14 фев 2014 20:08

doktora25 написа:
Кировец написа:Какво внимание ще получават, какви грижи, ако е безплатно?!
И кое те кара да си мислиш, че останалите извън 9-10 процента, които ходят на тренировки във футболен клуб ще ходят с желание на тренировка из училищните бетонни игрища? Там риска от тежки травми е в пъти по-голям, а насреща ще имат един безплатен треньор, даже това е тежка дума - това ще е даскала по физическо най-вероятно и нищо повече.

Аз в по-горното мнение нали казвам тези часове да не се провеждат на бетонните игрища в училищата, а в специализирани градски бази, където ще има футболни, баскетболни, волейболни игрища и т.н. и ще ги тренират квалифицирани треньори.

Брат, ти в коя държава живееш? :) :lol:
Тука по малките градове ЗАТВАРЯТ училища, заради недостиг на деца, оня с милионите ги кара задължително да тичат по топката!?! :lol: КОЙ? Лелчетата чистачки и пазачите ли?

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 14 фев 2014 20:16

iliyan написа:Съгласен съм с теб ! И е крайно време някои да си спомнят как са станали спортисти ;) Да не би Гришата да е тренирал борба в основно училище а ?!

Моят баща е тренирал борба в средното училище и то не спортно такова. Всяка седмица са се занимавали с различни спортове в часовете изготвени по програма. Едната седмица борба или да кажем веднъж в седмица, после се тренира волейбол, баскетбол, хандбал и т.н.

stannn написа:Защо да ги задължават децата? Като искат подобно нещо такива като Ганчев, Домусчиев и Василев просто да организират нещата. Едва ли ще има директор на училище който ще откаже дадения бизнесмен да изгради изкуствен терен примерно. Те самите да създадат тия паралелки или ако не паралелки то може да организират училищни турнири и треньорите от школите им да наблюдават децата там. Нищо задължително не е прокопсало. И това няма да успее. Трябва да накараш децата сами да проявят интерес, а не да ги натискаш задължително да правят нещо.

Едно от училищата в Ловеч е със засилен спорт футбол поради простата причина, че много от децата в школата учат в това училище.
Според мен идеята на Ганчев не е точно да задължава всеки ученик да тренира футбол, а поне да е заложено като брой часове за годината, в която да се играе, а не да се играе този спорт по желание на учителя или ако се съберат момчетата за някой мач. Ако има един треньор, който да им показва по-професионално как стоят нещата те ще ходят по школите на отборите вече доста навътре в материала от колкото сега.

Графът
Контакти:

Мнениеот Графът » 14 фев 2014 20:23

същото това го написах и в една друга тема днес. футболното образование ще е много по-полезно от баскетболното, защото интересът към футбола е по-голям и това се вижда от масовостта и посещаемостта на мачовете. днес на конгреса е имало делегати на над 400 фк, а колко аматьорски волейболни клуба има?
България има много отбори, но "Ботев" Пловдив е само един!

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 14 фев 2014 20:23

Аз в училище съм играл активно футбол и волейбол, драстично по-малко баскетбол, щото не ми вървеше грам, дори на халки ни качваха да правим разни стойки - халките бяха задължителни.
Извън даскало толкова футбол съм практикувал - с часове съм тичал по топката, дори съм се записвал във футболни клубове. Тенденцията обаче ме отказа от платените тренировки - ВИНАГИ бутаха напред синчетата на този или онзи - независимо колко куци коне бяха.
Ако това се изкорени - лошата практика със шуробаджанащината, всички ще ходят с удоволствие и ще се опитват винаги да дават максимума от себе си.
Бъдете здрави и спортувайте! Дори и шах.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 фев 2014 20:40

Не е необходимо да откриваме отново топлата вода и дръжката на чука. Достатъчно е да погледнем назад в миналото и да използваме целия набран опит в областта на училищния спорт, който е дал положителен резултат. Да почерпим опит и знания от други страни, които са приложими в нашите, български условия. Това е работа на Министерството за младежта и спорта и Министерството на образованието и науката - да се съберат съответните експерти, да помислят, да съставят програма за развитие на спорта в училищата (не е задължително това да бъде само футболът), да я съгласуват с Министерството на финансите и да действат. Другото е чесане на езици по конгреси и форуми... 8-)
П.П. По мое време в основното училище, където учех, в часовете по физическо възпитание се занимавахме по малко с футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, гимнастика и лека атлетика. За възрастта си бях добър в бягането и скоковете, спомням си, че един ден в училище дойде треньор от софийския "Спартак" (бяхме в неговия район), след което започнах да тренирам лека атлетика в това дружество. В гимназията пък се занимавахме основно с футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика и гимнастика. Имаше училищни първенства и състезания по футбол и лека атлетика (поне за тях си спомням, бях и в отбора на основното училище по лека атлетика)... :) В института в часовете по физическо възпитание играехме предимно баскетбол и футбол. Имахме и часове по плуване в басейна на ВМЕИ... :)
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 14 фев 2014 20:50, променено общо 3 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 14 фев 2014 20:40

Аз в основното училище тренирах най-много баскетбол и след това малко волейбол, а футбол много рядко въпреки че училището ми имаше отбор, който се състезаваше с други училища. В средното училище не съм практикувал никакъв спорт освен тенис на маса, защото така искахме и даскала нямаше нищо против и дори и той играеше с нас. Голяма част от момчетата или стояха и ни гледаха или бяха по кафетата, а момичетата практикуваха същото - гледане и кибичене докато свърши часът или и те по кафетата. Ако пък часовете бяха последни почти целият ми клас си заминаваше само след 20-на минути след началото на часа т.е. един вид след проверката на даскала и това ставаше с негово знание и не е точно бягане от час. Останалите които искаха да играят тенис на маса си оставаха дори и след часовете и си цъкахме. Когато трябваше да ни слагат оценки ни караха да бяха по няколко метра, да направим няколко скока от място, да хвърлим 2-3-ти една медицинска топка и това беше за 4 години до завършването ми.

Сега положението вярвам е още по-зле с навлизането на компютрите, мобилните телефони и фейсбук и прочие.
В час по информатика по мое време ни се падаха по 2-3-ма на един компютър и не е като сега за почти всички да има по един компютър.
Дори имахме и час по писане на пишеща машина, от която после ни боляха доста пръстите докато свикнеш :mrgreen:

iliyan

Мнениеот iliyan » 14 фев 2014 20:43

paceto написа:Моят баща е тренирал борба в средното училище и то не спортно такова. Всяка седмица са се занимавали с различни спортове в часовете изготвени по програма. Едната седмица борба или да кажем веднъж в седмица, после се тренира волейбол, баскетбол, хандбал и т.н.

Аз дори в основно тренирах баскетбол.Бях в 3 клас когато дойде един тренер и попита кой иска да тренира баскетбол и се записах , а дори не знаех какво е !
И досега 3 пъти седмично играя баскетбол ;) Не станах професионалист , но спорта си остава в мен ! Когато времето е хубаво съм на велосипед ;)
И досега съм благодарен на онзи човек , че тогава влезе в часа ни по физическо възпитание и попита който иска да тренира баскетбол :)
А този човек тогава си беше треньор в ДЮШ на Химик - Вд ;) Къде са сега тези треньори а ?! Просто трябва да слезнат в основни училища !
[wrapimg=left]http://img819.imageshack.us/img819/3282/53oo.gif[/wrapimg]
"УМНИЯТ винаги отстъпва. Каква велика мисъл. Това обяснява господството на ГЛУПОСТТА в света" - Баронеса Мария фон Ебнер-Ешенбах
"Количеството на глупаците намалява, но качеството им нараства" - Михаил Генин

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 14 фев 2014 22:43

За мен основното предназначение на училището е да подготвя многостранно развити личности(друг е въпроса доколко се справя),а не професионалн задъи футболисти , както и да го погледнем реално не повече от 0.1% от децата професионални футболисти. В такъв случай за какво е необходимо останалите 99.9% да тренират задължително футбол?
Иначе категорично подкрепям идеята спорта да бъде вкаран в училищата- това е едно от най-хубавите неща ,които могат да се случат на училищата.Лично моето мнение,че футбола не е най-удачния избор за спорт-най-малкото не е спорт ,който натоварва хармонично цялото тяло. Лично за мен много по-удачни спортове като лека атлетика,плуване(друг е въпроса на колко процента от децата може да се осигури достъп до плувен басейн)(само не ми казвайте,че има дете ,което не иска да плува или да "чипка" в басейна), бойни изкуства-от една страна чудесно развиват физическите способности в много посоки-сила, издържливост,бързина, равновесие,дишане,дисциплина от друга страна децата може да научат и някои приоми,които ще им повишат способностите им да се отбраняват. Отделно съм сигурен и че интреса към бойните изкуства също няма да е никак малък. От друга страна на момичета могат да бъдат занятия по танци,стречинг,балет. За мен най-важното е самите деца да чакат с нетърпение следващата тренировка. Само не ми казвайте ,че има момче,който не иска да може да се "бие" и момиче ,което да не иска да бъде грациозно и да танцува
Моите наблюдения са,че особено в по-големите градове има възможности за спортуване,не бих казал достатъчно,но има. Основния проблем е липсата на желание сред децата-те предпочитат компютъра пред топката и ай-фона пред кимоното. Но ако спортните занимания бъдат вкарани в училищата нещата може и да се променят. Но също така трябва и да се помисли как и кога да бъдат провеждани заниманията ,така че от тях да не пострадат другите предмети изучавани в училище и същевременно да не се натоварв и без друго достатъчно натоварената програма на децата.

Върни се в “Футбол - България”