Златните мигове на ФК Хасково
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
Re: Златните мигове на ФК Хасково
А аз помня още по-интересни неща. Мога да ви разкажа за един поход до София, когато на мач срещу Академик на стадиона имаше поне 2500 хасковлии. Това беше през сезона 1981/82година, когато "Хасково" отново бе "новак" в групата, но продължение на 8 кръга беше в челото на класирането и публиката следваше отбора навсякъде. Помня и как през сезона 76/77 при едно гостуване в Раднево след мача катаджиите се видяха в чудо. Пътят от Раднево до Симеоновград бе задръстен от автомобилите на гостуващата публика. 11 километра колите се движеха в три успоредни колони, а насрещното движение бе отбито по черни пътища. Помня как агитката на Локо Пд бе принудена да обиколи целия стадион, защото милицията не можеше да и осигури безопасен вход и най-накрая ги прекараха през служебния... Бях на историческия мач срещу Цеца Панчаревска, когато съдията Дудин се покри в съблекалнята и бе изведен с полиция, а след мача сектор Б запя:"До Хасково със рейс, а на връщане пеша..." Тогава на стадиона имаше над 40 000 души. А виждали ли сте прегазено от тълпата полицейско куче? Това се случи през 1977 година в Димитровград. Тогава двата тима бяха в челото на класирането и спореха за място в А група. Стадионът беше претъпкан и двата изхода не бяха достатъчни, за да излезнат хората след края на мача. Оградите дадоха фира и тълпата просто преля навън, като отнесе ченгето, а кучето беше стъпкано. Мога да разкажа още поне дузина такива случки. Фактът е, че тогава тимът вървеше силно и имаше вярна публика, която го следваше навсякъде. Ще е хубаво, ако някой от старата агитка чете този форум. Имам идеята всички, които някога вървяхме с отбора, да се съберем отново на първия мач в А група. Ще е интересно да видим дали сме още същите луди глави...Помните къде беше сборния пункт, нали!
bm1914ls написа:... Тогава на стадиона имаше над 40 000 души. ...
40 000 на кой стадион? в Хасково? Колко е бил капацитетът тогава, защото аз като го гледам така 15 000 е абсолютния максимум!
Аз съм от Микре Юнайтед
FCH написа:
То във вестника могат да напишат всичко. Стадионът ви е средно голям за България, но да вярваш, че това е вярно ...! Журналистът писал това през 78-ма не е бил със всичкия си.
Аз съм от Микре Юнайтед
Това е от времето на дървените пейки. Точно преди да стартира шампионатът, бяха направили разширение на стадиона (днес то е съборено) и капацитетът стана около 22 хиляди. На този мач обаче, никой на трибуните не можа да седне, защото бяха препълнени докрай, хората си "ходеха по главите". Тогава разрешиха да се сяда по пистата. Публиката беше на 2-3 метра от тъчлинията. Последни се напълниха голямата козирка и покрива на съблекалните. Около половин час преди мача спряха да пускат, защото просто вече всичко беше препълнено. Тогава прескочих оградата и се покатерих на дърво зад един от секторите. Помня, че бяхме двама или трима на дървото, а при гола на "Хасково" единият падна, защото клонът се счупи.
bm1914ls написа:Това е от времето на дървените пейки. Точно преди да стартира шампионатът, бяха направили разширение на стадиона (днес то е съборено) и капацитетът стана около 22 хиляди. На този мач обаче, никой на трибуните не можа да седне, защото бяха препълнени докрай, хората си "ходеха по главите". Тогава разрешиха да се сяда по пистата. Публиката беше на 2-3 метра от тъчлинията. Последни се напълниха голямата козирка и покрива на съблекалните. Около половин час преди мача спряха да пускат, защото просто вече всичко беше препълнено. Тогава прескочих оградата и се покатерих на дърво зад един от секторите. Помня, че бяхме двама или трима на дървото, а при гола на "Хасково" единият падна, защото клонът се счупи.
Нека да са 20 000, но 45 000 е пресилено! Може би с тези дето са искали да влязат на стадиона и жителите на близкия квартал да!
Едно време (времето на дървените пейки) ст.Васил Левски събираше 65000 до 70000, а е най-малко 4 пъти по-голям от този на снимките. Няма смисъл да продължаваме с офтопика! Извенете ме, няма да споря повече! Успех на Хасково в А група!
Аз съм от Микре Юнайтед
Няма нужда да спориш! Просто погледни горната снимка. Сега се опитай да си представиш, че по трибуните всички са натъпкани като сардели и са правостоящи. После си представи пистите и пространствата зад вратите, изпълнени с насядали хора на разстояние до 2-3 метра от крайните очертания на игрището. Между другото, само там имаше седнали зрители. Чудно ми е как нямаше някой стъпкан, защото хората бяха плътно притиснати един в друг. Като нищо можеше да стане такава трагедия, че "Хилсбъро" да бъде като детска приказка.
Хасково пробива в елита през 1978 г.
Сезон 1977/78 започва по английски за „Хасково”. В първия кръг воденият от Петър Алексиев тим гостува в Кюстендил на „Велбъжд” и побеждава с 2:1. Първото домакинство, обаче е загубено катастрофално с 0:3 от „Димитровград”, което не предвещава, че в края на сезона, тимът ще спечели промоция е елита.
По онова време „Хасково” разполага с интересни играчи във всички линии. На вратата е Никола Костов – сигурен страж под рамката и умело, командващ защитния вал пред себе си. В защитата личат Валентин Маринов – Доктора, Димитър Зарев и Светлин Чолаков – Шаблю. На десния бек игра Любен Любенов, при контузии и наказания успешно дупките в отбрана се запълват от Росен Стратиев, Тодор Янев и Иван Славов. Стабилна е също средната линия. Двойката Бъчваров – Людмил Михалков, към която по-късно се включва и Красимир Якимов, създава ювелирни комбинации и създава куп голови положения за крилата пред тях: Сали Шакиров и Костадин Латинов. В средата на есенния полусезон атаката е попълнена от централния нападател Йордан Кичеков.
В две поредни гостувания по програма „Хасково” громи „Розова долина” с 5:1, а след това взема победа и срещу „Чирпан” – 1:0. В Казанлък Латинов и Кичеков бележат по две попадения, а в Чирпан успехът носи Латинов.
Всичко се решава два кръга преди края. „Хасково” води като домакин с 2:0 срещу „Марица изток” (Раднево). По уредбата на стадиона съобщават, че в гр.Нови Кричим (дн. гр.Стамболийски) местният „Тракия” е повел на основния конкурент на хасковлии – „Миньор” (Перник). Перничани губят конфузно от слабака, а „Хасково” печели с 6:1. В последния кръг именно „Миньор” е съперник на вече осигурилия си участие в елита „Хасково”. Под умоляващите погледи на противника „Хасково” намаля темпото и побеждава само с 3:1. Головете бележат Маринов, Кичеков и Латинов. Следва тримуфална обиколка на тима по пистата на препълнения стадион „Димитър Канев” под бурните овации на публиката. След мача на терасата на тогавашния ресторант „Аида” в центъра на Хасково, обградени от хиляди запалянковци, щастливите футболисти и треньори леят шампанско и уиски.
„Хасково” завършва на първо място в Южната „Б” група с 22 победи, 11 равенства и само 5 загуби. Отборът отбелязва 55 попадения във вратата на противниците, като голмайстор става Костадин Латинов със 17 гола, само с един по-малко е Йордан Кичеков. Михалков бележи 9 гола, Бъчваров – 7, а Якимов – 6. „Хасково” печели призът за спортменство – едва 8 жълти картона за цял сезон.
Сезон 1977/78 започва по английски за „Хасково”. В първия кръг воденият от Петър Алексиев тим гостува в Кюстендил на „Велбъжд” и побеждава с 2:1. Първото домакинство, обаче е загубено катастрофално с 0:3 от „Димитровград”, което не предвещава, че в края на сезона, тимът ще спечели промоция е елита.
По онова време „Хасково” разполага с интересни играчи във всички линии. На вратата е Никола Костов – сигурен страж под рамката и умело, командващ защитния вал пред себе си. В защитата личат Валентин Маринов – Доктора, Димитър Зарев и Светлин Чолаков – Шаблю. На десния бек игра Любен Любенов, при контузии и наказания успешно дупките в отбрана се запълват от Росен Стратиев, Тодор Янев и Иван Славов. Стабилна е също средната линия. Двойката Бъчваров – Людмил Михалков, към която по-късно се включва и Красимир Якимов, създава ювелирни комбинации и създава куп голови положения за крилата пред тях: Сали Шакиров и Костадин Латинов. В средата на есенния полусезон атаката е попълнена от централния нападател Йордан Кичеков.
В две поредни гостувания по програма „Хасково” громи „Розова долина” с 5:1, а след това взема победа и срещу „Чирпан” – 1:0. В Казанлък Латинов и Кичеков бележат по две попадения, а в Чирпан успехът носи Латинов.
Всичко се решава два кръга преди края. „Хасково” води като домакин с 2:0 срещу „Марица изток” (Раднево). По уредбата на стадиона съобщават, че в гр.Нови Кричим (дн. гр.Стамболийски) местният „Тракия” е повел на основния конкурент на хасковлии – „Миньор” (Перник). Перничани губят конфузно от слабака, а „Хасково” печели с 6:1. В последния кръг именно „Миньор” е съперник на вече осигурилия си участие в елита „Хасково”. Под умоляващите погледи на противника „Хасково” намаля темпото и побеждава само с 3:1. Головете бележат Маринов, Кичеков и Латинов. Следва тримуфална обиколка на тима по пистата на препълнения стадион „Димитър Канев” под бурните овации на публиката. След мача на терасата на тогавашния ресторант „Аида” в центъра на Хасково, обградени от хиляди запалянковци, щастливите футболисти и треньори леят шампанско и уиски.
„Хасково” завършва на първо място в Южната „Б” група с 22 победи, 11 равенства и само 5 загуби. Отборът отбелязва 55 попадения във вратата на противниците, като голмайстор става Костадин Латинов със 17 гола, само с един по-малко е Йордан Кичеков. Михалков бележи 9 гола, Бъчваров – 7, а Якимов – 6. „Хасково” печели призът за спортменство – едва 8 жълти картона за цял сезон.
Бях там! Беше невероятно!
Върни се в “Футбол - България”