Пиша това мое становище и тук. Дано да бъде видян.
1. Съгласен съм, че в този форум, модераторите са били толерантни към мен, най-вече когато не съм се update-вал, с нови допълнения към правилата, а и вероятно не само тогава.
2. В същия момент съм наблюдавал, как са санкционирани едни, а други не. Например Стенли, вчера ме наказа с предупреждение, когато реагирах, на обидите на привърженик на Локо Пд, с далеч не толкова "цветущи" думи, дори някои от тях, бяха с точки, вместо букви. Знам, че може да се цитират доста неща (специално от теб, съм го наблюдавал). Като го попитах (с лично съобщение), той отговори, че аз сам трябва да си отговоря, защо е така.
3. Същия този юзър, продължи да обижда и днес, като никой не го санкционира.
4. Признавам, че свободата не е свободия.
5. Признавам, че когато един сайт или форум, е лична собственост, собственикът му, е в пълното си право, да налага своите правила.
6. Когато обаче продукът, който е създаден, е създаден и потребяван, от множество социални групи потребители, за които определени хора отговарят (в случая модератори, или някаква форумна, локална администрация) и те наказват, или ненаказват напълно обосновано, като по този начин не спомагат, за запазване на демократичните правила, респективно за тяхното надграждане. Все едно да ти продават развалени хранителни продукти и да ти кажат, има и други магазини. Както има наложени от собствениците правила, в което няма нищо неестествено, има и права на потребителите, които не могат да бъдат нарушавани.
7. От друга страна, като се създават правила, като например правило за "индиректни обиди", те създават двусмислени тълкования. При различните хора, има различно разбиране, на тези (индиректни) правила. То е свързано, с естествените разлики в ценностната им система. В същия момент, подобни правила, създават предпоставки, винаги да има основание, неудобни, или неприятни на модераторите юзъри, да бъдат по някакъв начин санкционирани, или суспендирани.
8. Все пак, правилата са си правила. Аз адмирирам същите и приканям юзърите, да се съобразяват с тях. От друга страна, пожелателно към създаващите ги е, да избягват или моделират тези правила, които създават предпоставки, за различни тълкования на същите.
9. Това го казвам, в контекста на това, че осъзнавам, че именно аз, съм повече толериран, отколкото суспендиран, за което още веднъж благодаря.

10. П.П. Все пак форумите са за това, от една страна да бъдат изказвани мнения, в контекста на профила на съответния форум. Но едно от най-важните предпоставки, на хората да им е интересно и да ги задържат в тях, е да няма само, някакви постни и безитерестни теми и тълкования. Винаги трябва, да се намира живеца, който да провокира хората, да мислят и да реагират, не само мисловно, но и чисто човешки, стига това да е, в някакви морални и мисловно-издържани норми. Аз знам, че до голяма степен, в интереса на всеки форум, е и именно това.