doktora25 написа:CSKA69 написа:Докторе, я дай един коментар на факта, че и Левски на Стоилов и Лудогорец на Дерменджиев (Петев) се опитваха/ат да копират играта на Барселона, която беше доведена до съвършенство от твоя ''любимец'' Пеп, но по времето на Левски в ШЛ Рийкард ги мъчеше с някакъв миш-маш между тоталния футбол на Кройф и тактическите прийоми, които холандецът беше усвоил като играч на.. Милан. Между другото, един от първите мачове, в който страничните наблюдатели изпаднаха в потрес от чудовищния начин, по който Барса контролира топката беше един мач от ШЛ на Анфийлд срещу Ливърпул, когато момчетата на Рийкард смазаха от игра Бенитес и компания..
Правя тази аналогия, защото се оказа изненадващо, дори за мен, че българските отбори могат да постигат успехи по този начин, а не както практикуваха с години италианския стил на игра - отзад за 0 на 0, отпред каквото стане..

Това че на Мъри и на някой други приближени до Левски все Барселона им беше в устата спор няма, но за мен въпросното копиране бе основно на думи. Аз тики-така от Левски не съм виждал, от Лудогорец още по-малко, надявам се и да не видя. Лудогорец разчитат основно на силната игра по крилата, включването на бековете и креативността на Марселиньо, дори в тактически перфектно изиграния мач срещу ПСВ в Холандия играта бе по-скоро на контраатака (много хубава тактика между другото, когато гостуваш; още помня 4-2-2-2-то на Ван Гаал срещу Юнайтед през 2010). Левски пък разчиташе на отборния дух, борбеността, способността да се възползва от импулсите в играта и на интелекта на Бардон, Йовов и Боримиров. Дори и в цифрово изражение тактиката не е същата, най-малкото защото Барселона предпочитат игра с един опорен халф и фалшива девятка, докато нито за Левски, нито за Лудогорец важи същото. Нито пък някой от двата отбора се стреми към 90% владеене на топката. Между другото помня и един мач за купата на Левски срещу ЦСКА на Стойчо от 2003 г., когато червените май тики-такаха и постигнаха подобно владеене, докато Левски спечели "по италиански" и после взе трофея.
В мачовете на Левски срещу ЦСКА на Йешич и после на Марков Стоилов си играеше в повечето време ''тики-така''- не.. Разбира се, важно е уточнението, че е невъзможно да си изкопира напълно този стил на игра, защото нямаш тези изпълнители, така че по-коректно е да се каже, че Стоилов използваше модифицирана версия, при това на играта на Барса на Рийкард, а не на Гуардиола, който приведе нещата в друго измерение

По-директен беше стилът на холандеца
По времето на Ивайло Петев, Лудогорец именно играеше с много разиграване и задържане на топката, като използваше играта с фалшива деветка - Емил Гъргоров или Марселиньо
Примерът, който си дал е точен, но той отразява периодът на Стойчо Стоев начело, а както вече съм писал няколко пъти този треньор има друга философия за футбола в сравнение с Петев и Дерменджиев (който, според мен, в момента лека-полека връща стилът на игра от времето на Петев).. Стоев по-скоро искаше да въведе по-директен стил на игра, на контраатака когато трябва и това, за мен, е една от причините да си тръгне от Разград, но това е друга тема..