Регламента е ясен. Така се играе в Белгия седми (!!!) сезон вече. Дали е удачен е друг въпрос.
Редовен сезон с 26 мача - ясно.
Първа шестица с евентуално 1 квота за ШЛ и 2,5 квоти за Лига Европа (ако приемем, че купата ще я спечели отбор от първите 6).
И тук идва един допълнителен стимул за играещите във втората осмица. Имаш бараж (0,5 квота) ако си най-добрият там.
Т.е. имаш избор - дали да се напъваш в редовния сезон и да бъдеш 5-ти или 6-ти и после да не успееш да се класираш за Европа или да се направиш на луд и да играеш на макс във втората осмица, да станеш първи и да играеш бараж с 4-ят от първата шестица. Биеш си го и си в Европа.
Има стратегия и тактика.
Заека и костенурката, нали се сещате.
Хайде да видим в Белгия какво се е случвало на тези "толкова страшни" баражи (първо са отборите от първата шестица):
15/16 - Генк - Шарльороа 5:1 и 0:2
14/15 - Шарльороа - Мехелен 2:0 и 1:2
13/14 - ХХХ (Тогава дори квотата се дава в двубой между най-добрите два от втората десятка - Кортрайк - Остенде 2:2 и 2:2 дузпи, печели Остенде)
12/13 - Стандард Лиеж - Гент 7:0 и 0:1
11/12 - Гент - Серкъл Брюж 5:1 и 2:1
10/11 - ХХХ (Двубой между най-добрите от втората десятка - Вестерло - Серкъл Брюж 3:0 и 2:2)
09/10 - Сент Руиден - Генк 2:3 и 1:2
Е господа, явно "хитринка" е имало само "на сефтето".

А идеята по принцип е да не се отпускат лидерите във втората шестица (осмица, десятка).
Аз мисля, че формата най-малкото е интересен. Дали е удачен за нашите условия обаче...
Помислете само (чисто хипотетично)...
1. Лудогорец
2. Левски
3. ЦСКА на Гришата
4. Берое
5. Славия
6. Локо Пловдив7. Ботев Пловдив
8. Черно море
9. Пирин
10. Монтана
11. Дунав Русе
12. Локо ГО
13. Нефтохимик
14. Верея
Локо Пловдив и Славия (които въобще не го могат по принцип) "решават" да се класират 7-ми или 8-ми. След това се напъват във втората осмица и хоп се появяват в бараж за Лига Европа срещу Берое, който е доста по уморен от борбата в първата шестица. Една засада сбъркана, крив съдия, всичко става...
Дерзайте!