GONG.BG - мнения и препоръки

Модератори: paceto, modor, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: GONG.BG - мнения и препоръки

Мнениеот Кашчей » 13 апр 2010 00:11

unist_gp написа:
Кашчей написа:Не знам за Каталуния и другите подобни, но да искаш да се изписва Лайпцих, при положение, че немците го изписват Leipzig е доста авангардно предложение.Давай тогава да пишем Уошингтън или Суоми, защото така се изговаря на местен език.То и Пекин не е съвсем по китайски :mrgreen: та дори и Москва ;)

Аз вече съм си казал мнението за точно този случай, като подкрепям напълно Ники_87.Случаят обаче е въпрос на лична гордост от страна на екипа, списващ новините около Ха Ес Фау.

ПП-То и VfB не е Verein fuer Ballspiele,а Verein fuer Balakov :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Leipzig - Г в края на думата на немски се произнася като Х ;)
fertig - чете се -фертих- означава готов
Verein - се чете Ферайн,а не Верейн и означава отбор ;)
понякога трябва да чуеш,а не да видиш ;)

А ти как мислиш, дали не съм чул, след като се бъзикам с Щутгарт и знам как да го напиша?
Там е тънкостта, че всеки език си има особености и обикновено чуждите наименования се транскрбират по най-лесният за даденият език начин.Как ще ти звучи на теб, ако в България се казва Бейджинг, или пък се говори за Светият отец в Рома?

Изместихме излишно същността на протеста на Ники, а той е за правилното изписване на името на отбора на град Хамбург, който няма нищо общо с американският сандвич Хамбургер, за да бъде изписван по същият начин.То бива омоними, но чак такива ми идват в повече :evil:
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 13 апр 2010 00:15

всъщност Деян ме поправи,че ФауЕфБе е Ферайн фюр Бевегунгсщпиле - дружество на двигателни игри ;) хората са основани преди един век, откъде да им знаем името ;)
Последна промяна от unist_gp на 13 апр 2010 00:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
niki87
Контакти:

Мнениеот niki87 » 13 апр 2010 00:17

DeyanFCK написа:
Пълното му име е "Хамбургер Шпортферайн", което ще рече "Хамбургско Спортно обединение" (Хамбург-ер = Хамбург-ско). В Германия съм чувал да го наричат "Ха Ес Фау", "Хамбург" или "Хамбургер Шпортферайн", но никога само "Хамбургер", защото това би означавало да говорят за "Хамбургски". С две думи - грешно е.

Кашчей написа:Изместихме излишно същността на протеста на Ники, а той е за правилното изписване на името на отбора на град Хамбург, който няма нищо общо с американският сандвич Хамбургер, за да бъде изписван по същият начин.То бива омоними, но чак такива ми идват в повече :evil:

За последен път пиша по този въпрос.Очевадно е,че от gong.bg сериозно бъркат при изписване името на немския гранд,дано поправят грешката си.Все пак този отбор е на крачка от финал за ЛЕ и някак си е неуместно да се изписва грешно името му :)

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 13 апр 2010 00:18

[offtopic]имам нещо по-завързано: Турн- унд Шпортгемайншафт 1899 Хофенхайм :lol: :lol:[/offtopic]
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 13 апр 2010 00:20

Бижутера написа:[offtopic]имам нещо по-завързано: Турн- унд Шпортгемайншафт 1899 Хофенхайм :lol: :lol:[/offtopic]

това им го обяснете на тези http://www.dw-world.de/dw/0,,10486,00.html , те оправиха едното,за да сгафят с другото

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 13 апр 2010 00:23

unist_gp написа:всъщност Деян ме поправи,че ФауЕфБе е Ферейн фюр Бевегунгсщпиле - дружество на двигателни игри ;) хората са основани преди един век, откъде да им знаем името ;)

Възможно е.Аз съм го чел този бъзик когато Балъков беше все още футболист на Щутгарт и беше написано баллшпиилe, но Деян е прав-сега погледнах в нета и наистина е бевегунгсшпииле.Възможно е, да са правили някакви звукови асоциации Балл и Балъков.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 13 апр 2010 10:19

unist_gp написа:
Бижутера написа:[offtopic]имам нещо по-завързано: Турн- унд Шпортгемайншафт 1899 Хофенхайм :lol: :lol:[/offtopic]

това им го обяснете на тези http://www.dw-world.de/dw/0,,10486,00.html , те оправиха едното,за да сгафят с другото

ФК Хофенхайм :lol: :lol: :lol:
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
kartago
Контакти:

Мнениеот kartago » 13 апр 2010 11:59

Егати драмата се завърза и всеки иска да е прав! Единият тръгна към американските сандвичи, а аз от 32 години например, като чуя "Хамбургер" правя асоциацията с футболния отбор ( странно е в спортен сайт и форум да очакваш, че става въпрос за сандвичи). Други юнаци милеят за чистотата на немския език! Смело мога да твърдя, че сме много по-добре от тях, по-правилно казваме техните думи, отколкото те нашите, така че няма за какво да се сърдят! Никито пък се запритеснил, че недай си боже не е изписано правилно името, как ще се играе финала?! На мен вече определено ми ставате смешни и няма да пиша повече........но бъдете сигурни, че не само аз започвам да се подсмихвам! ;)

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 13 апр 2010 12:10

Прав си Картаго!
Ние в Бургас мааме странджанки и не сме чували за хамбургери, освен онези дето ритат ;) Вярно е ,че в Бургас има и немска гимназия, до като в Хамбург няма българска такава! ;)

Потребителски аватар
stenly
Модератор
Контакти:

Мнениеот stenly » 13 апр 2010 12:55

unist_gp написа:Прав си Картаго!
Ние в Бургас мааме странджанки и не сме чували за хамбургери, освен онези дето ритат ;) Вярно е ,че в Бургас има и немска гимназия, до като в Хамбург няма българска такава! ;)

Да, обаче във форума дори Бургас се пише със З, нищо, че имаме много гимназии в България...
Модераторите не са ви враг!

Върни се в “Gong.bg и Спортно шоу Гонг”