GONG.BG - мнения и препоръки

Модератори: paceto, modor, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
rodman
Контакти:

Re: За спортната журналистита и правописните грешки.

Мнениеот rodman » 24 мар 2011 09:22

тия дни попаднах на нещо много интересно - сайт за сравнително непопулярен спорт у нас, какъвто е ветроходството. направи ми впечатление доброто списване. вижте го: nautica.bg
Eлате на стадиона и се забавлявайте, отърсете се от тежкото ежедневие и си подкрепете отбора за 90 минути!! И-и-и..., намерете си друго място за избиване на комплексите :)

Потребителски аватар
blue SASHO77
Контакти:

Мнениеот blue SASHO77 » 24 мар 2011 09:27

"Мирослав Джукич по Еркулес"-
Това как да го разбираме???
САМО ЛЕВСКИ

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 24 мар 2011 09:39

Абе в сайта верно малко се появиха такива статии. Може би има нови хора... млади, както се казва...
Лично, според мен нивото на граматична култура говори за самият човек. А защо се неглежира толкова темата за това как се пише във форума?
Ми тук има хора, които маймуна все едно ги е учила на български.
"Не знам", "не мога", "не искам", "не може", "не трябва" и др. се пишат разделно!
Когато думата, завършва на "-ия", множ. и число не е нито "-ий", нито "-йи" (как си мислят, че се произнася.... :roll: ) и др. , а "-ии": религия - религИИ, съдия - съдИИ ит.н.
И третото шокиращо за мен: относителните прилагателни се пишат с малка! буква: българин, български, англичанин, английски, цесекар, левскар и др., а не Българин, Български Англичанин, Английски, Цесекар, Левскар и др.
Бе... грамотните тъпаци са рядко явление... и все пак се намират. Общият случай обаче е друг.
Говоря за тея фрапантните неграмотници.
Лично аз като видя мнение започващо с малка буква въобще и не го чета. Предварително знам, че смисъл в него няма.
Последна промяна от metodito на 24 мар 2011 10:10, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
roknrolla
Контакти:

Мнениеот roknrolla » 24 мар 2011 09:49

"връзва".
Oт доста време насам в Борисовата градина всъщност нищо не се променя, просто много пъти вече изравят и погребват един и същ мъртвец...

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 24 мар 2011 09:58

"Акуилани няма да се връща в Ювентус"
"Италианският национален халф на Ювентус Алберто Акуилани няма да се връща в Ливърпул в края на сезона.
Полузащитникът премина под наем при “бианконерите” до края на сезона и въпреки интереса от страна на бившия му тим Рома, Акуилани ще подпише постоянен договор с тима от Торино."
Може би авторът на статията ще разкрие мистерията около това:къде,все пак,ще играе Акуилани.

Потребителски аватар
Nevertheless
Контакти:

Мнениеот Nevertheless » 24 мар 2011 10:17

Преди време бях пуснал подобна тема по повод на изобилстващ с правописни грешки коментар на живо на футболен мач (не помня за коя среща ставаше дума). Темата просъществува едва няколко минути. Беше ми дадено обяснение, че причината за грешките е точно живото „предаване” на мача.
MS OFFICE и всички популярни браузъри имат опция за spell check. Нещата се случват за секунди и поправянето на грешните думи също отнема секунди ..
Нужно ли е това да се обяснява на хора, работещи в сериозна медия !?!

Потребителски аватар
LSFC 1914
Контакти:

Мнениеот LSFC 1914 » 24 мар 2011 10:35

брех, брех всички станахте големи професори ... :lol: :lol: :lol: :lol:

South_Tribune
Контакти:

Мнениеот South_Tribune » 24 мар 2011 10:49

Nevertheless написа:Преди време бях пуснал подобна тема по повод на изобилстващ с правописни грешки коментар на живо на футболен мач (не помня за коя среща ставаше дума). Темата просъществува едва няколко минути. Беше ми дадено обяснение, че причината за грешките е точно живото „предаване” на мача.
MS OFFICE и всички популярни браузъри имат опция за spell check. Нещата се случват за секунди и поправянето на грешните думи също отнема секунди ..
Нужно ли е това да се обяснява на хора, работещи в сериозна медия !?!

Явно е нужно
ЛЕВСКИ СОФИЯ - НАЧИН НА ЖИВОТ

wire
Контакти:

Мнениеот wire » 24 мар 2011 10:56

Всеки трябва да се стреми да пише грамотно коментарите и мненията си. Но всеки прави грешки. Въпросът е, че ние - фенове, обикновени форумци, читатели, не се бием в гърдите, че сме журналисти. А самите жОрналисти често правят елементарни грешки, които би трябва да са ги учили някога, било то в училище, било в университета. Лошото е, че много от журналистите не са завършили филология, книгоиздаване или нещо такова, а са само любители на спорта, което, обаче, не ги оневинява. Друго - една статия се пише от някой, но после трябва да мине през редактор, който да поправи грешките, а май този редактор липсва поради някакви причини (знайни и незнайни). Вярно е, че има много програми, които поправят, но те често не поправят грешки като пълен и непълен член, а правилото е много просто - задаваш си въпроса кой върши действието и там пишеш пълен член, на всички останали места е непълен. За запетайки няма да пиша, защото там трагедията е пълна и дори пред който, която и т.н. не се слага запетая, а преди като слагат навсякъде...Те така, батки и какове, трагична е положенията :lol:

п.п. А най-лошото е, че не само спортните журналисти правят греши, а и всички останали... :|

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 24 мар 2011 10:57

Има два вида грешки - едните от незнание, които и със старание не можеш да прикриеш - например пунктОация, другите - от пренебрежение към читателя, който явно за доста "журналисти" е като доброто прасе - всичко чете, давайте му повече.
За съжаление нито едните, нито другите грешки са рядкост тука. Първите са грях на тези, които са дали дипломи на журналисти - неграмотници, другите - на тези, които заради прословутото "както нашата медия първа съобщи" не четат изобщо какво са написали. Но по-зловредни са учените-недоучени, които затлачват езика ни с чужди думи от леност и простотия.А най-зловредни са онези, които превърнаха уличния език в публичен език - такива, като Г. Атанасов и сие в "Спорт1" и "***" и Зарков в "7 дни спорт". Те най-напред залужават да бъдат линчуване, защото с площадния си език и безнравственост са знамена на онези, които чупят и рушат по стадионите. За тези, които се гаврят ежедневно с езика ни и с доброто, което е останало у нас, трябва линч!

П.С. Защо "Господин Балон " не се цитира?

Върни се в “Gong.bg и Спортно шоу Гонг”