Това ли трябва да е схемата на ЦСКА?

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
danko_sot
Контакти:

Това ли трябва да е схемата на ЦСКА?

Мнениеот danko_sot » 19 авг 2011 22:04

Изображение

Изключително много се афектирах от снощната загуба на любимият ми отбор ЦСКА. Когато си легнах вечерта след мача дълго не можах да заспя, а чувството да си легнеш след такова поражение трябва да е познато на повечето истински запалени запалянковци. Понеже аз съм маниак на тема футбол, а не просто фен на играта, аз се вълнувам много от детайлите във футбола. Обожавам да нищя тактиките на отборите, да изследвам схемите на игра, различните изпълнители в нея и как се вписват те в тактическата постройка. Все неща, които на обикновения фен може да му се сторят голяма глупост. Това беше кратката ми прелюдия преди да премина по същество към темата, написана от мен. Горе съм илюстрирал схемата на игра, с която според мен игра снощи ЦСКА. Още снощи писах във форума, че аз имам съмнения относно тази схема и визията на игра, която Милен налага от началото на сезона. Първо: Какво се получи снощи и защо според мен загубихме?! Основното естествено е в липсата на титулярен централен защитник, какъвто бе Апостол Попов. Въпреки че не мога да съм сигурен на 100 процента, защото няма как да знам, не мога да не отчета като грешка на Милен включването в титулярният състав в може би най-важният мач за сезона, на играч, който е от 2-3 седмици е в отбора на ЦСКА. Словенецът няма как да е сработен нито с партньора си на терена Стоянов, нито с останалите линии и играчи в отбора. Освен това този играч няма опит в евротурнирите, за разлика от Виданов, който е от дълго време в ЦСКА, играл е в Европа и дори има успешен мач като централен защитник за националният отбор. Включването на Халилович за мен е причина за нервното, несигурно и плахо начало на Армейците. Фен съм на Ман Юн, освен на ЦСКА, и съм свидетел в последните сезони на Юнайтед, как Алекс Фъргюсън на няколко пъти е бил лишаван в тима си от един от двете кули(Видич и Фърдинанд) в тежки за отбора му мачове. Знаете ли какво правеше Фърги в тези срещи? Винаги се подсигуряваше в тила, за да компенсира липсата. Така често вместо 4-4-1-1 например, той залагаше на 4-5-1. И съм убеден, че в основата на това негово решение е била липсата на един от титулярните му защитници. Радуканов не само, че не се опита да се подсигури, въпреки че пускането на Трифонов и Адемар донякъде може и да се приеме за подобен ход, но напротив, точно Стяуа беше отборът, който изчакваше повече в началото на мача. Румънците заложиха на преса и контраатаките. ЦСКА просто си играеше своята игра, но като че ли без ясна концепция как точно трябва да се проведе срещата. Основният проблем за червените в мача беше както казах слабата сработеност между централната двойка защитници. Но не само помежду им. Най-големият проблем в цялата среща за ЦСКА според мен беше липсата на синхрон между двойката централни защитници, а и цялата защитна линия и халфовата линия. Тези две линии бяха твърде далеч една от друга и между тях зееше огромна дупка, от която бързите играчи на Стяуа се възползваха прекрасно.
И понеже заглавието на темата ми е: "Това ли трябва да е схемата на ЦСКА?", няколко думи и за нея. Какво прави впечатление?! Не само че няма подсигуряване в отделните линии, характелно за такива мачове, когато си гост и ти липсва основен играч, но въпросната схема е доста рискована. Да си го кажем направо схемата е нерентабилна- липсва балансът в защита. Защо е така? Погледнете халфовата линия и нападението. Най-близко до понятието плеймейкър на отбора е Мишел Платини. Той играеше пред халфовете и покриваше дясното крило почти през целия мач. Спас Делев, който първото полувреме играеше привидно като дясно крило не се връщаше почти да помага в защита на фланга и дебнеше близо до наказателното поле на Стяуа. Мишел Платини, който играеше изтеглен по-назад не е свикнал сиграта в защита, а на този пост се предполага, че играчът, който действа там трябва да го прави. Ще дам отново пример с Манчестър Юнайтед. Димитър Бербатов може да бъде сравнен със сегашната роля на Платини в ЦСКА в първия си сезон за Ман Юн. Той обаче не се справяше особено добре в защита, а и пресата не му е най-силната страна. Освен това атаката на Червените дяволи се забавяше от Митко, което в някои случаи е добре, а в други не. Фъргюсън реши проблема миналия сезон като на мястото на Митко заигра Руни, който се справя много по-добре в защита от Берба и пресира много повече защитниците и халфовете на противниците. Резултатите на Юнайтед и баланъст в отбора веднага бяха подобрени. Ако ми следите мисълта внимателно сами може да си отговорите на въпроса: Това ли е най-добрата позиция за Мишел Платини? Човекът, който беше взет, за да играе ролята и функцията на Мишел беше Зику. Снощи обаче румънецът игра отново по-скоро като нападател заедно с Делев. Не искам да обвинявам Зику, вече съм го правил в този форум и бях упрекнат и то от фенове на ЦСКА. Авно това е играта на румънецът, силата му е около наказателното поле, където покава страхотно пласиране и голов нюх. Снощи уви, не се получи, но отново беше пласиран на точното място. Проблемът не е в румънецът, а в това, а в схемата на ЦСКА и в това, че футболисти като него трудно се вписват в схемите, на който и да е отбор. Вземете Тотнъм за пример. По-миналия сезон играеха 4-4-2 с двойка нападатели, които обаче се трудеха и бяха добре сработени с отбора. Дойде Ван дер Ваарт, страотен играч няма спор. Но и той има същия проблем като Зику. Не е много работоспособен в защита, играта се завърта основно около него и холанзецът бележи гол след гол, но от това губи отборът като цяло- Тотнъм остана извън четворката последния сезон. Факт! Това са трима играчи в ЦСКА- Зику, Делев и Платини, които не са достатъчно ангажирани във фаза защита. Освен това някои от тях не са на правилното си място според мен, като Платини например. Да играеш по този начин в Европа, срещу тим като Стяуа и то като гост е не само рисковано, но бих казал и глупаво. Не искам да се нахвърлям на Милен Радуканов, аз смятам, че е най-доброто за ЦСКА в момента. Но той трябва да си вземе поуки и да работи много повече от сега, защото само с псуване на бг мачове няма как да стане пробив в Европа. Ясно е, че трябва сам и много по-внимателно да си подбира футболистите за в бъдеще. Не съм убеден и в това, че Зику не му е бил натресен от Митко Борисов например. С подобна спема и играчи в нея не само, че Тошко Янчев и Борис Галчев трудно ще се справят, но и Есиен и Рой Кийн от добрите им години също предполагам биха имали затруднения.
За мен с тези играчи и с тази тактическа постройка, построена около тях, отборът просто няма как да успее в Европа. Явно е, че балансът на защита е нарушен, а когато липсва и титулярният ти център защитник, нещата стават невъзможни. Въпросът е каква трябва да е схемата на отборът тогава и с кои играчи?! За съжаление е доста сложно, защото Зику е купен, за да играе, а заплатата му е огромна. Иначе Алекс Фъргюсън не би се поцеремонил да го затотви на пейката за някой важен мач, но тук говорим за ЦСКА и Милен Радуканов, а не за Юнайтед и Фъргюсън. Явно е, че някои ключови играчи като Делев или Зику трябва да бъдат продадени, за да може да се изгради по нов начин пъзелът или по-точно схемата на ЦСКА. Аз имам някои идеи, но стана твърде дълго, за това ще ви дам на вас трибуна да предложите нови варианти и схеми на игра, с които може да играе ЦСКА, без някои от сегашните играчи. Това, което ми се иска е да виждам по.често Мишел Платини на върха на атаката, защото бразилецът има не само прекрасна техника, но и чудесни голмайсторски качества
Последна промяна от danko_sot на 19 авг 2011 22:12, променено общо 1 път.
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]

GNRforever

Re: Това ли трябва да е схемата на ЦСКА?

Мнениеот GNRforever » 19 авг 2011 22:10

Грегъри Нелсън за мен е най-добрия футболист на ЦСКА защо го няма в отбора
[wrapimg=choose left or right for float]http://prikachi.com/images/169/6607169H.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
flo
Контакти:

Мнениеот flo » 19 авг 2011 22:12

Четох ти поста до половината.Ще ти кажа аз сега как виждам нещата.

Най-често забелязвам:Платини овлича единият цен защитник и бека на крилото, подава на делев,който е на ръба на засадата и той вкарва гол.Така падна първият гол в мача с Литекс.

Потребителски аватар
Red_Pride
Контакти:

Мнениеот Red_Pride » 19 авг 2011 22:12

Мишел трябва да играе на върха на нападението,а не като плеймейкър :evil:
Липсва заместник на Маркиньос :!:
До кога ще търпим Румбата?
[rimg]https://dl.dropboxusercontent.com/u/31972793/androidbg/10628155_946991171983886_3440970175867167846_n.jpg[/rimg]

Потребителски аватар
danko_sot
Контакти:

Мнениеот danko_sot » 19 авг 2011 22:13

Пич ти въобще не си прочел кво съм написал. вярно, дълго е, но като не си прочел, недей коментирай. Това е схемата от снощния мач.
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]

Потребителски аватар
danko_sot
Контакти:

Мнениеот danko_sot » 19 авг 2011 22:15

flo написа:Четох ти поста до половината.Ще ти кажа аз сега как виждам нещата.

Най-често забелязвам:Платини овлича единият цен защитник и бека на крилото, подава на делев,който е на ръба на засадата и той вкарва гол.Така падна първият гол в мача с Литекс.

това е така, но има и други начини да се използва бързината и головия усет на Делев. Скоро всички отбори, ако веме не са, ще свикнат с този прийом- "Платини-Делев"

Потребителски аватар
zlatan
Контакти:

Мнениеот zlatan » 19 авг 2011 22:17

ако позволиш да изкоментирам:
Янчев вече ви е за пенсия,Галчев е добър ,но за родните стандарти,Бандаловски е добре,Стоянов също,тоя новия отзад е пълна загадка,Трифонов-много слаб играч.Делев-май става Енигма иначе аз го харесвам винаги играе със злоба.
Платини-светлия ви лъч.Зику още един мач като вчера и октомври месец го виждам в Рапид Б.
При вас всичко зависи от реванша-днес президента ви казва категорично 4:0,според мен наистина имате шанс,провалите ли се другата седмица-следвате нашата съдба-КАТАКЛИЗМИ И Литекс май пак ще станат шампиони.
Просто едно обективно мнение-давам,колега.
LEVSKI_FOREVER

Потребителски аватар
danko_sot
Контакти:

Мнениеот danko_sot » 19 авг 2011 22:21

zlatan написа:ако позволиш да изкоментирам:
Янчев вече ви е за пенсия,Галчев е добър ,но за родните стандарти,Бандаловски е добре,Стоянов също,тоя новия отзад е пълна загадка,Трифонов-много слаб играч.Делев-май става Енигма иначе аз го харесвам винаги играе със злоба.
Платини-светлия ви лъч.Зику още един мач като вчера и октомври месец го виждам в Рапид Б.
При вас всичко зависи от реванша-днес президента ви казва категорично 4:0,според мен наистина имате шанс,провалите ли се другата седмица-следвате нашата съдба-КАТАКЛИЗМИ И Литекс май пак ще станат шампиони.
Просто едно обективно мнение-давам,колега.

Не виждам как ще ги бием с 4:0. Ще е цяло чудо, ако ги отстраним. Но не мисля, че имат по-добри играчи от нас и точно това е най-жалкото в цялата тази история. Иначе шампиони на Б-я на 80-90 процента трябва да сме ние

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 19 авг 2011 22:30

Нелошо си описал нещата,но си пропуснал един основен фактор!Срещу ЦСКА не беше Миньор или Локо Сф,а Стяуа!А те са с класа над вас.И не се интересуват от схеми и теории,ами са изгледали мачовете ви с Литекс,Локо и Ч-ц.Направили са си изводи и действат на терена.Изброените от теб слабости са анализирани от щаба им и на тази база си строят играта.Те са отборът,който налага темпото и играта.Забележи как в края на полувремената дигнаха оборотите и създадоха ситуации и положения(малко парадоксално в такъв момент дойде и чистото положение за ЦСКА).Забележи как вашите не ги атакуваха с преса в тяхната половина,щото те веднага правят два паса и извеждат човек по фланговетее!В темата ви за реванша съм описал и други неща,да не се повтарям,но Радуканов няма с какво да им противодейства,още повече стратегическата инициатива е в тях...Пак те ще налагат играта.Аз лично на тяхно място бих тръгнал в София с преса и щурм за гол в началото на мача.Но това си е мое мнение,те ще решат какво да правят.По-добри са,трябва да залагате на отбрана и късмет,това е положението!
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
zlatan
Контакти:

Мнениеот zlatan » 19 авг 2011 22:32

danko,не отдавна си признах колкото и да ме боли че в момента в БГ-имате най добрия състав,тогава обаче не се бе контузил Попов,имате много добра атака,но дефанса ви наистина е много зле.Отзад сте като начинаещи.
Ако питаш мен палете свещи да не пришпори сега някой от Каварна-Стоянов че тогава-просто загивате.
От мен от все сърцре успех,знам какво ми беше на мен когато Търнава ни отстрани,но времето все пак лекува.
LEVSKI_FOREVER

Върни се в “ЦСКА”