Tommi написа:KAT90 написа:Tommi написа:ivo55 написа:Не се гърчи в безсилието си. Продуктът на ЦСКА е професионалния спорт, реализиран от отборите на клуба по спортните терени.
А иначе да, както сам отбелязваш, името на АД-то няма никакво значение. Важна е ТМ. АД-то е форма на правно съществуване, управление и комуникация с други правни субекти /физически и юридически лица, държавни органи и т.н./.
Цяло лято това ви обясняваме - няма никакво значение как се казва АД-то. Важно е дали ще придобие емблемата, ТМ, правото поне на позлване на Арнията, дали ще бъде допуснато от БФС, УЕФА и ФИФА ... Докато значението на цялата ужасно комплексирана синя общост е ирелевантно.
Да поясня ли значението на термина "ирелевантно", лаик?
Клубът е юридическо лице (в случая търговско дружество) и няма друго съществуване.Търговската марка е само един отличителен знак.
Приемете, че има и хора, които имат някаква представа от тези неща и не можете да ги манипулирате с небивалици.
А сещаш ли се, че клубът ИЗПОЛЗВА юридическа форма, за да извършва дейност и съответно да получи лиценз, защото самото понятие КЛУБ няма такава форма, която да позволява същите дейности. И все пак трябва да се абстрахират двете понятия. Както бях казал един път, не можеш да излезеш в космоса без необходимата екипировка, но това не значи, че без нея ти не си космонавт.
Отделно, когато има издадени лицензи (да кажем 32) за текущ сезон, не може да се издаде нов, ако един от отборите се откаже, затова се сменя името, а не се преотстъпва или предоставя.
(Подчертавам, че за последното не съм сигурен и може да греша)
Добре, разграничаваме футболния клуб от юридическото лице и аз веднага задавам въпроса: Какво е футболен клуб, каква форма има, от какво се състои, как може да се прехвърли?
Футболният клуб е организация с нестопанска цел. Като цяло един клуб се създава за забавление, хоби, интереси. Докато организацията със стопанска цел се създава за друг тип интереси, финансови, рекламни и т.н. И докато сме 21в. и няма как да си правим трансфери, договори и други неща на база две крави за един футболист, сме задължение да използваме юридическа форма, с която всичко да е легитимно и да се плащат данъци и осигуровки и да няма пране на пари(уж).
А теб пак ще те питам, умира ли Левски с фалит на дружеството ви ?