pampi написа:Tommi написа:pampi написа:Я да те питам още нещо, що е туй "актив" ? Личният ти автомобил актив ли е за твоя бюджет? А компютъра на който чатъркаш в момента?
И автомобилът, и компютърът са в категорията "активи" в бюджетния счетоводен баланс. От всичките активи, като приспаднеш пасивите остава собственият капитал. Щом собственият ви капитал е отрицателен, то следва, че стойността на активите е по-малка от тази на пасивите, следователно не притежавате активи, с които да покрие задълженията си.

Като ти е "актив" личния автомобил, какви приходи ти носи? ...
За това бизнесменът е човекът, пък счетоводителят работи за него.
Задълженията ,момко, се покриват от...приходите, а не от наличната собственост. От гледна точка на бизнеса, "активи" са тези неща дето носят приходи. В този смисъл "марката" е също актив, но личния автомобил е "пасив"...
А приходите какво представляват и как възникват, специалисте? Ако продам един автомобил, това не поражда ли приход? Ако произвеждам вафли и продам един кашон вафли, това поражда ли приход? А ако си продам автомобила, компютъра, целия производствен цех, заедно с всички машини вътре и въпреки това приходите от тези продажби не могат да ми покрият задълженията, тово не означава ли, че нямам активи, които да покрият задълженията ми?
И да знаеш, че това, което би ти донесло бъдеща изгода също е актив. Такива смешни теории, че автомобилът е пасив, апартаментът е пасив и не знам още какво направо ме е яд да ги слушам. Как пък не се намери някой да ми подари 2-3 "пасива" в центъра на София, пък аз ще се "жертвам" и ще ги приема

И между другото, вашите приходи намаляват, което също е лош фактор за погасяването на дълговете.