Чудех се дали да досадя с коментар. Като се бръснах сутринта обаче, бях сигурен, че ще посегна към клавиатурата. Замислих се, че останахме малко. Това аз, това Брат Пит, Джони Деп, Жозе Мауриньо...Наборите, на които не ни пука кой какво говори за нас. Дали е с нас или ни попържа. Имаме и други връстници, но като дойде реч за мнение, нещо никакви ги няма. Меко казано.
Брат и Джони си имат едни творчески ангажименти, та останахме с Жозе да говорим. И без това него го подмятат, че е преводач, а не треньор, а мен че съм шапкар в така сложната футболна материя. Приличаме си някак. Дори само преди месец и нещо го констатирахме в съвсем пряк контакт. Не само заради побелелите коси и чепатия ни изказ. Абе готини момчета сме и не знам какво ще прави този свят, като си отидем един ден!?
Доскоро по футболната тема с Жозе броехме и набора Дейвид Мойс, но Дейвид се поиздъни и сега ще го оставим намира.
Написах този толкова самохвалебствен увод, само за да си дам кураж да кажа няколко думи за вчерашния мач Лудогорец-ЦСКА. Опитвам се да защитя правото си на оценка, доколкото не изпитвам патриотични чувства от мига на един разбит нос и пусната кръв на съвършено невинен фен на ЦСКА преди няколко години.
Готов съм. Лудогорец не ме интересува.
Съгласен съм, че това е нов ЦСКА. Той има да пълни някак на ход в следващите седмици огромен трап през центъра на защитния вал. От дефанзивните халфове, сред които един продължава изобщо да не знае защо е там и да ръкомаха, до изграждането на динамичен синхрон в последната линия пред прекрасния вратар Якуб Дивиш.
До миналия кръг зоната на левия бек, като скоростната отечка след завоя Тамбурело на пистата Имола. Който не е поискал, той не е минал. Вземаше завоя и...До вчера.
Много комплименти за този, който е препоръчал и за този, който е убедил това хърватско момче да дойде в ЦСКА от Италия. Избягвам да давам оценки от пъво виждане. Още повече чисто статистически, Кукоч е една сиромашия, преди да премине в Бреша и да направи един страхотен сезон. Самият той е татуирал на ръката си, че само Господ може да го съди, но аз ще си позволя да направя оценка. Все пак сме набори с Жозе. Макар и начална оценка. И тя е, че това момче от първо четене е далеч над стандарта на "А" група и е комплимент, че е тук. И няма да бъде дълго тук. "Завоят Тамбурело" е блокиран.
Ще си позволя още две персонални оценки. Първата е свързана с настроението на Тони Силва. Или да заминава към първата оферта, или някой да се погрижи това момче да не тъжи толкова по Менди и Косоко. Нито той, нито ЦСКА има полза от това.
Аурелиен Йоахим - продължавам да твърдя, че има много хляб в него и заслужава доверие. Крайно време е да не бъдем тесногръди. Ако всички бяха такива никога светът нямаше да открие великия голмайстор Джордж Уеа. Джордж от ... Либерия. Надменността винаги води до страдание. А това момче знае какво прави на терена. Види се - знае.
Толкова.
Сега по другата така симпатична тема. За коментатора Боби Борисов.
Една група приятели му стискахме палци да се справи...патриотично, за да не страда и той. Справи се. Беше обран. Не беше краен, дори за ужас на правата вяра не сервилничеше. Похвали който можа, дори неподлежащия на похвала Стефан Генов. Чечо още не знае дали в Разград има градски транспорт.
Вярно, имам някои незначителни забележки, че отбеляза присъствието на симпатичното момиче до пратеника на Стяуа, но пропусна да насочи вниманието към разградския служител в ляво от девойката. Това беше оставилият следа, макар и само за 6 месеца в ЦСКА централен нападател и наш приятел Валентин Станчев. Врачанин. Също, може би, внимание заслужаваше намиращият се до Вальо тих разузнавач, софианецът Любо Трайков, който кротко се беше отдал на порока си и пушеше с присъщата за него елегантност...
От Лудогорец бих похвалил също и доктор Иво Якимов, който извади от игра и помисли за здравето на Георги Терзиев, след тежката среща между топката и главата на сливналията. Сигурно бих похвалил Иво, защото е бивш доктор на ЦСКА от един много славен период на отбора.
Лично на мен ми направи страхотно впечатление жеста на Стойчо Младенов,който спря за миг Терзиев и се поинтересува от състоянието му. Това са истинските моменти на този спорт. Кухнята, препирните, жълтините и кретенизмът са съпътстващи. Но спортът изисква спортисти. И все пак някакъв спортен морал.
Съдията.
Този съдия никога не е бил сред мишените ми. Признавам, че имам двама-трима, които гледам винаги под лупа. Преди двубоя срещу Ставров се изписаха какви ли не лошотии. Кой ли не се упражни върху него. Трябва да призная, че той се справи, а не виждам авторите на казаното и писаното преди мача да го отбелязват. Страхотно впечатление ми направи усета му за свободна игра. Види се - може.
Победи ли Лудогорец армейците от София? Да и този път. Да. На терена. Със спортно-технически средства и аргументи.
Но за пореден път камерите показаха безмилостната картина. Някъде футболната игра е просто театър. А той е съвсем друго изкуство. Футболът е феномен, магия. Той ентусиазира.
А вчерашният мач роди единствено кашеварския порив: "Бий чорбата по главата, бий, бий, бий!"
Е, добре дошли пред патриотично настроените трибуни на стадион "Васил Левски" идната седмица!
Супусепа и Причиненко централни, отляво Кукуч, а от сега да почват да търсят и десен бек, че с новият Тодор сме за никъде...