volf написа: Нямам време да бъда много пунктоален и ще започна от към края.
Макар отдавна да съм преостановил дейност в България, фирмите ми все още фигурират непокътнати в регистрите, всяка от тях 1. с пълния възможен обем от дейности.
Изглежда с нищо не се различават от Ганчевите и повечето други фирми,по този аспект.
Все пак имам доста добри наблюдения върху една от тях - "Петрол"
В интерес на един от най- значимите в световен мащаб петролен гигант, съм правил проучване на част от материалните активи, анализ на състоянието им и преспективите.
Положението там дори и в най-благоприятния вариант е безнадеждно.
Мога да изпиша тонове "хартия" по казуса но всеки средно интелигентен човек ще открие проблемите с бърз поглед, дори да му липсваа специализирана подготовка.
2.Пламен Марков обяви, че ЦСКА, няма възможност да плаща за концесията на базата, аз само се позовавам на становището му?!
Макар да няма директен текст, чрез поредица от правни норми, 3.търговския закон не позволява търговските дружества да функционират на загуба в два поредни отчетни периода.
4.Отговорноста за това е на управителя и той е длъженфда го обяви в несъстоятелност.
5.Забележително е как едно дружество с огромен кредитен пасив (както признава основния акционер), кредитира друго свое дружство, като увеличава кредитния му пасив въпреки че го е придобил с цел оздравяване и развитие.
6.Еди друг акционер пък с 20 процента участие в последното, заяви че не знаекакво се случва и още чака девидента си!
1.Прав си, но в общия случай дружествата обявяват основно какво ще извършват в две три изречения и нататък завършват с "и всички други дейности незабранени от закона". Ама повярвай, завод за някаква електроника няма да напише "производство на баници", а ако произвежда баници, което няма да е забранено, ще е текста в първото изречение за незабранените дейности. Насочвам те отново в търговския регистър, където се вижда актуалното състояние, там има меню Обявени актове (мисля, че така беше), в него теглиш последния ГФО, гледаш нещото Приложение към финансовия отчет и вътре всичко трябва подробно да е описано. И понеже фирмите, които си описал са големички, това приложение е задължително за тях. Има го, повярвай.
2.Не съм чул такова нещо от Пламен Марков, ама ако го е казал, няма място на Армията, заедно с останалите. Няма как стадиона на всички армейци да стане частна собственост на лица, временно пребиваващи в ЦСКА. Това е мое мнение, така го подразбирам. Затова и не вярвам, че Марков би си позволил да говори така.
3.Такова нещо няма. Явно скоро не си опреснявал данните си в тази насока. Аз дори не съм чувал за такова нещо. Ако си го чувал от някой друг - лъже те или просто така му се иска.
4.Това е свързано с трета точка. Незнам кой разбрал-недоразбрал и за какво точно става дума, ама ще напиша нещо. Предполагам това имаш предвид. С прости думи ти обяснявам. Дружество Х има записан капитал 100 ед., работи няколко години на загуба(примерно 6 последователни, защо не?) и за тия години се натрупва загуба 110 единици (нетно имам предвид печ.-заг.), тогава дружество има отрицателен собствен капитал (записан К + резерви + фин.рез.) и тогава закона го задължава да предприеме мерки. Събират се шефчетата и собствениците и решават да вдигнат капитала, кой с допълнителни вноски, кой с "преобразуване" на даден вече кредит, кой с каквото има и се излиза от тая ситуация. Могат и да решат, че им е писнало да дават още и още и да "хвърлят на боклука" дружеството и да последват процедурите по "затриването" му. Гледам, че ГГ и ЮИ "прехвърлят" заемите в капитала и така изпълняват изискванията на закона. Сега дали събирането на управителния орган ще стане при вече отрицателен СК (при АД-та дори преди тази критична точка) и какво ще е решението, зависи единствено от поставените цели. Та тази "задължителност", за която говориш я има като вариант, но не и единствен, както виждаш.
5.Не виждам проблем. Големите компании работят с огромен привлечен капитал (я вземи САЩ какъв дълг имат
6.За Ицо само адмирации, че е обединител на червената общност. Предполагам ще получи дивидент, право му е. И няма как някой акционер да получи дивидент, а друг да не получи!