volf написа:Може ли някой да ми обясни, защо благодетелното финансиране на клуба се вписва като 1.кредит на дружеството към "Литекс комерс" и 2.усточиво увеличава пасива му?
Как така, дружеството 3.не може да плаща концесияга, а може 4.да строи нов стадион? - 5.Новият стадион на дружеството ли ще е или в 6.активите на Г.Г за сметка на дружеството?
7.Каква е икономическата дейност чрез която Литекс кредитира дружеството?
Кво пък толкова не ти е ясно?
1. Няма да се ровя в отчетите на дружеството, ама като има недостиг на парични средства са решили да вземе заем. В случая заема е от Литекс комерс (не съм сигурен, но пък ти си проверил и ти вярвам). Както виждаш, често се случва този заем да се капитализира, на няколко пъти е правено последните години. Това е по-дългия път, вместо директно увеличение на капитала. Все пак, ако не си загрял, приходите на дружеството са по-малки от разходите, и няма как да не се стигне до подобна ситуация.
Другия вариант е да се вземат пари от банки, както го правят в Лудогорец, ама като имаш парите в единия си джоб, що да не ги преместиш в този дето му липсват, а трябва да вземеш от някой, който да ти съдере кожата(от банка примерно). Нали така?
2. Взетият кредит(привлечен капитал) е пасив - толкова по втората част от въпроса ти. ПП.Предполагам знаеш, че актив=пасив и няма как да увеличиш(намалиш) едното, а другото да стои константа. Предполагам си имал предвид загубата, че се увеличава, ама като имаш некадърно(само според мен) ръководство е нормално. Така е във всяко дружество.
3. Мисля, че Армията в момента е под наем срещу близо 1 млн. на година. Концесия все още няма, нали така или се бъркам? Ама тоя милион си тече всяка година! Договора за наем се изпълнява стриктно, щото иначе бленуваната концесия ще я гледаме през крив макарон. Така, че близо 1 млн. на година разходно перо в отчета на ЦСКА е по тоя договор, докато при Лудогорец е 10 хил., а при Левски - 0 лв. Откъде ти хрумна, че дружеството няма да плаща за концесията (която още не е факт), а пък плаща по милион на година наем? Странно?
4, 5 и 6. Какво да ти обяснявам за "неродения Петко". Аз лично за нов стадион нямам надежда, писал съм и преди. Нито съм Ванга, нито Нострадамус, да ти кажа къде ще се води, кой ще го плаща и т.н. Би било хубаво да има такъв, или поне някаква реконструкция, ама...
7. Гугъл-Търговски регистър-Справки-Актуално състояние-Наименование или ЕИК на дружеството, което те интересува. Предмет на дейност.
Мисля, че съм достатъчно изчерпателен.