pomiqr194 написа:Действието на предварителния договор е различно от това на окончателния договор, т.е. той не може да поражда права и задължения, включени в съдържанието на окончателния договор. От него възникват и за двете страни едни и същи права и задължения, т.е. права и задължения с еднакво съдържание, но с различна насоченост, с други думи — насрещни права и задължения. Това е правото да се иска сключването на окончателния договор. Предварителния договор обаче не прехвърля правото на собственост, нито поражда задължение за плащане на цената. Затова от предварителния договор ясно трябва да личи, че страните не желаят предварителния договор да урежда окончателно техните правоотношения.
Предварителният договор обаче не обвързва страните по окончателния договор да го сключат точно така, както са го уговорили в предварителния договор. Страните са свободни да уговарят в окончателния договор клаузи, които се различават от тези по предварителния договор — така р. 32 от 4.3.2002 г. по гр. д. 849/2001 г - ВКС.
Какви пропуснати ползи като Венци Христов игра за Металург Донецк под наем?
Съгласен съм с обясненията, които даваш за предварителния договор. Не съм чел договора и не знам какво са се договорили страните. Може делото да е за сключване на окончателния договор сега, може да е за неустойка само - след време ще видим.
Относно тълкувателното решение на ВКС - то е за промяна по взаимно съгласие при сключване на окончателния договор - произтича от свободата на договаряне, но трябва и двете страни да са съгласни за това. В случая Берое може да поиска сключване на окончателен договори при условията на предварителния.
Пропуснатите ползи се изразяват в това, че имаше 2 отбора извън България, които бяха готови да вземат Венци за 200 000 евро, но Берое не го продаде заради предварителния договор - ако го беше направил, ЦСКА щеше да си търси правата и с право.
Може и за това да се съдят
Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) При воденето на преговори и сключването на договори страните трябва да действуват добросъвестно. В противен случай те дължат обезщетение.