Мнениеот redheart » 10 окт 2012 12:48
Пожелавам успех на Георги Илиев!
Истински цесекар! Звезда на клуба от миналото! Утвърден бизнесмен!
Иска ми се да вярвам, че неговото назначаване като изпълнителен директор е част от по-голяма промяна в ЦСКА включително прехвърляне на собствеността върху акциите на клуба.
Наличието на двама изпълнителни директори - Венцислав Живков и Георги Илиев е обяснимо с факта, че клубът е собственост на Титан, а техният човек е Живков. Това означава, че Титан чрез Живков имат пълен контрол върху Георги Илиев и делата, извършването на приходи и реализирането на разходи в клуба. Да, наличието на двама изпълнителни директори е и нож с две остриета, тъй като Титан винаги могат да спрат или да не извършат нещо, което предлага или иска Георги Илиев. Така че, ще трябва да работят заедно и да се опитват да се разбират.
Иначе за Георги Илиев спокойно мога да твърдя, че е от дълго време в строителния бизнес и бизнеса с недвижими имоти, има съответните позиции, познания и познанства и пред вид нуждата от инвестициите в базите на ЦСКА - най-вече Българска армия, Панчарево и терените на ДЮШ, ще бъде полезен. Отделно от това, Майкъла е работил и в структурите на БФС и има представа за нещата там. Нещо, което е по-важно, какъвто и да е, той си има и положението и контактите във футболните среди включително в БФС. В тази връзка, считам, че той може да бъде полезен, ЦСКА да излезе от създадения (къде с основание къде без основание) образ на некоректен длъжник и клуб, който не изпълнява различни футболни изисквания, правилници и наредби. В никой случай не оправдавам БФС и действията му спрямо ЦСКА (пример - последните изказвания на т.нар. вицепрезидент Фурнаджиев), но ако ЦСКА иска да успее, то първо трябва да изчисти собствената си къща. Защото ако си изряден (или поне имаш имидж на изряден), когато те атакуват отвън, е много по-лесно да са защитиш и да си пазиш интересите.
Иска ми се да се надявам, че тази промяна е само част от по-голяма промяна в ЦСКА. Крайно скептичен съм, че в дългосрочен план хора като Титан, от една страна, и Майкъла, от друга, могат да устоят заедно, тъй като ще им се налага да правят големи компромиси, а те не са склонни на подобно нещо.
Иначе, Титан отдавна трябваше да намерят подобен футболен човек с бизнес опит за тази позиция. Преди време, ако си спомняте, имаше преговори и с Валентин Михов, и със Стефан Орманджиев, пак с Майкъла (не искам да сравнявам никой от тях), но винаги нещата завършваха без успех поради генералното разминаване между Титан, които си искат контрола върху ЦСКА и да правят каквото и когато могат и желаят, и претенциите на кандидатите да имат те самостоятелен контрол и да вършат определени неща. Това ме кара да мисля, че сега Титан са се съгласили не само от разум (защото Титан си разбира от собственото облагодетелстване и от нищо друго), но и поради предстоящо обмисляно от тях оттегляне от клуба за сметка на нов собственик.
Каквото и да е, ЦСКА отдавна имаше нужда от подобен човек. Майкъла може да е всякакъв и си има особености и недостатъци, но е факт, че е по-добър вариант от директното управление на Борисов/Иванов или Венцислав Живков, или в по-далечното минало Александър Томов и Гарибов.
Забележете първото му интервю в "7 дни спорт": говори за проблема с достъпа до Армията за ремонтни работи, защото Драган Цанков е затворен за ремонт от Главболгарстрой (сега отделен е въпросът, че това би трябвало да е било известно от по-рано на управниците на Армията), за това, че трябва има мир с бившите звезди на ЦСКА (защото в голяма степен те носят опита и знанията на това, което е била и все още може да бъде школата на ЦСКА), за това, че няма война с БФС, но има много проблеми за решаване (тъй като война няма къде да се води, понеже актовете на БФС не могат да се обжалват пред никой съд) и така нататък.
Така че успех на Майкъла! И дано неговото идване на този пост в ЦСКА наистина е част от промяна на собствеността върху акциите на клуба за по-добро бъдеще!