Всичко за случая с Анисе.

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
bobonikolov

Re: Всичко за случая с Анисе.

Мнениеот bobonikolov » 27 яну 2012 00:54

Кашчей ами как да ти кажа някак си казусите свързани с ЦСКА ме интересуват.Нито съм запознат с нещата в другите клубове нито нищо.Просто не ме интересуват и не знам какво се случва покрай тях.Разбираш ли?Освен това за другите отбори не правят такива скандали.Макар,че съм сигурен,че ако Анисе бе подписал с Левски рева от Черноморец щеше да е същия.И да ти кажа пак.Чел съм правилника на БФС.Хиляда пъти обясних вече положението с тази арбитражна клауза и нямам намерение да го обяснявам пак.И за хиляден път ще кажа.Автогола на Черноморец е,че е съставил договора по този начин.Ако БФС излязат със становище,че не могат да картотекират Анисе като играч на ЦСКА,защото има действащ договор с Черноморец ще си умра от смях,защото един договор е действащ,когато не е прекратен,а прекратяването на този вече се е случило-по КТ.Да по КТ колкото и да не им се иска на някои хора това е.И пак за хиляден път ще кажа,грешката на Черноморец е била,че са сключили договора по такъв начин,че са го направили атакуем по закон,а нещо което може да бъде атакувано и отхвърлено по законен ред по пътя на логиката не може да породи каквито и да било правни последици.БФС дори и да искат не могат да отхвърлят този факт.Договора вече е прекратен.Дали е направено правомерно(разбирай законно) може да каже само съда.
Ето и становището на Георги Градев:
На вниманието на ПСФК Черноморец Бургас АД, което дружество спекулира с ФИФА (която така или иначе не е компетентна да разгледа възникналия спор с Анисе и ЦСКА):

"Having stated the above, the members of the Chamber held that, in accordance with the legal principle of nemo auditur propriam turpitudinem allegans, it could not enforce P’s claim for compensation for breach of contract by the player, since, as established above, P was itself at fault by signing the relevant employment contract with the player. In other words, the Chamber concluded that due to P’s fault, as established above, P could not be eligible to receive compensation in the case at hand".

С други думи, никой не може да се възползва от собственото си неправомерно поведение (nemo auditur propriam turpitudinem allegans)! Черноморец да бяха си сключили договора с Анисе като срочен (чл. 68 КТ) - каквото е императивното изискване на чл. 12, ал. 1 във връзка с чл. 11, ал. 6 от Правилника за статута и трансферите на футболисти на БФС (и чл. 18, ал. 2 от Правилника за статута и трансферите на футболисти на ФИФА, задължителен на национално ниво съгласно чл. 1, ал. 3, т. а) от Правилника за статута и трансферите на футболисти на ФИФА), а не като договор за изпитване (чл. 70 КТ), ситуацията можеше и да е малко по-различна... можеше и да не е!

Интересно ми е кога Черноморец ще разбере, че няма никакъв правен интерес да се жалва до БФС срещу прекратяването на състезателните права на Анисе. Нито пък клубът търпи някакви вреди от упражняването на това лично субективно право от страна на футболиста! Добре ще е Черноморец да се запознаят с разпоредбата на чл. 15, т. 2 от Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта в тази връзка. Също така да прочетат чл. 18 от цитирания правилник и чл. IX.2. от договора с Анисе - състезателните права се прекратяват автоматично с прекратяване на трудовото правоотношение (а то бе прекратено на 19.01.2012 г.). Има практика на ВКС от м. август 2011 г. (Явор Въндев) по този въпрос, но явно няма кой да я прочете...

------------------------

И още веднъж на вниманието на колегите от Черноморец, които непрекъснато се позовават на Правилника за статута и трансфера на футболистите (ПСТФ) на БФС, въпреки че те сами са избрали да сключат договор с Анисе на основание Кодекса на труда (КТ) и са си запазили правото да го прекратят на основание чл. 70, ал. 2 от КТ:

1. Съгласно решение на Софийски районен съд от 20.11.2009 г., II ГО, 72 с-в, гр. д. № 32356 по описа за 2009 г. (Пламен Липенски срещу ПФК ЦСКА ЕАД), потвърдено от Софийски градски съд и Върховен касационен съд, „основанията за прекратяване на трудовото правоотношение са ИЗЧЕРПАТЕЛНО уредени в КТ и те са регламентирани с ПОВЕЛИТЕЛНИ правила на закона“. ПСТФ на БФС не може да дерогира, допълва, заобикаля или изменя въпросните ИМПЕРАТИВНИТЕ прекратителни основания регламентирани в чл. 325-330 от КТ. Още повече, че трудовият договор между Анисе и Черноморец е сключен именно на основание КТ! Не можеш да сключиш договор на основание КТ, а да откажеш прекратяването му на основание КТ (cuius commoda, eius et incommoda - основен правен принцип)!

2. ПСТФ на БФС, на който Черноморец разчита толкова много, е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН подзаконов нормативен акт, след като не е утвърден от министъра на физическото възпитание и спорта - Арг: чл. 35, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта и чл. 8, чл. 11, ал. 3 и чл. 20, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта (има и практика на ВАС по този въпрос)! За това, че ПСТФ на БФС не е утвърден от министъра на физическото възпитание и спорта, имам писмо лично от министър Нейков!

Спирам за сега да коментирам нещата и ще изчакам официалните становища и развитие по случая.

Потребителски аватар
Искам си Акаунта

Мнениеот Искам си Акаунта » 27 яну 2012 01:18

bobonikolov написа:Кашчей ами как да ти кажа някак си казусите свързани с ЦСКА ме интересуват.Нито съм запознат с нещата в другите клубове нито нищо.Просто не ме интересуват и не знам какво се случва покрай тях.Разбираш ли?Освен това за другите отбори не правят такива скандали.Макар,че съм сигурен,че ако Анисе бе подписал с Левски рева от Черноморец щеше да е същия.И да ти кажа пак.Чел съм правилника на БФС.Хиляда пъти обясних вече положението с тази арбитражна клауза и нямам намерение да го обяснявам пак.И за хиляден път ще кажа.Автогола на Черноморец е,че е съставил договора по този начин.Ако БФС излязат със становище,че не могат да картотекират Анисе като играч на ЦСКА,защото има действащ договор с Черноморец ще си умра от смях,защото един договор е действащ,когато не е прекратен,а прекратяването на този вече се е случило-по КТ.Да по КТ колкото и да не им се иска на някои хора това е.И пак за хиляден път ще кажа,грешката на Черноморец е била,че са сключили договора по такъв начин,че са го направили атакуем по закон,а нещо което може да бъде атакувано и отхвърлено по законен ред по пътя на логиката не може да породи каквито и да било правни последици.БФС дори и да искат не могат да отхвърлят този факт.Договора вече е прекратен.Дали е направено правомерно(разбирай законно) може да каже само съда.

Договора е прекратен правомерно , според КТ . НО след като не е прекратен , според клаузите в договора , които се изискват от правилниците на БФС , той поражда процедури свързани с тези правилници . Не правни последствия , а процедури . И те се изразяват в следното :
Всеки професионален футболист , който иска да упражнява тази професия , е длъжен да действа според правилата и разпоредбите на БФС , УЕФА и ФИФА . И подписвайки договор с професионален футболен клуб, според правилата на футболните централи , той дава изричното си съгласие да ги спазва . Едни от тези правила касаят и реда за прекратяване на трудов договор . С начина по който Анисе прекрати договора си , той явно демонстрира нежеланието си да спазва правилата заложени в правилниците . Дори нещо повече - нарушава ги . И според правилника , трябва да бъде санкциониран .И забележи - тази санкция , по никакъв начин не му отнема правото да сключи договор с ЦСКА, нито нарушава правото му на труд , нито някое друго от човешките му права . Просто , за период от 2 години и половина , той няма право да бъде да участва в състезания под егидата на УЕФА и ФИФА .Поради простата причина , че явно е показал , че не желае да спазва правилата на федерациите . Но има абсолютното право да участва във всички футболни двубои които не са под тяхна егида . И нито един съд , в нито една държава , нито международен , може да наложи нещо различно .

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 27 яну 2012 01:59

Искам си Акаунта написа:
bobonikolov написа:Кашчей ами как да ти кажа някак си казусите свързани с ЦСКА ме интересуват.Нито съм запознат с нещата в другите клубове нито нищо.Просто не ме интересуват и не знам какво се случва покрай тях.Разбираш ли?Освен това за другите отбори не правят такива скандали.Макар,че съм сигурен,че ако Анисе бе подписал с Левски рева от Черноморец щеше да е същия.И да ти кажа пак.Чел съм правилника на БФС.Хиляда пъти обясних вече положението с тази арбитражна клауза и нямам намерение да го обяснявам пак.И за хиляден път ще кажа.Автогола на Черноморец е,че е съставил договора по този начин.Ако БФС излязат със становище,че не могат да картотекират Анисе като играч на ЦСКА,защото има действащ договор с Черноморец ще си умра от смях,защото един договор е действащ,когато не е прекратен,а прекратяването на този вече се е случило-по КТ.Да по КТ колкото и да не им се иска на някои хора това е.И пак за хиляден път ще кажа,грешката на Черноморец е била,че са сключили договора по такъв начин,че са го направили атакуем по закон,а нещо което може да бъде атакувано и отхвърлено по законен ред по пътя на логиката не може да породи каквито и да било правни последици.БФС дори и да искат не могат да отхвърлят този факт.Договора вече е прекратен.Дали е направено правомерно(разбирай законно) може да каже само съда.

Договора е прекратен правомерно , според КТ . НО след като не е прекратен , според клаузите в договора , които се изискват от правилниците на БФС , той поражда процедури свързани с тези правилници . Не правни последствия , а процедури . И те се изразяват в следното :
Всеки професионален футболист , който иска да упражнява тази професия , е длъжен да действа според правилата и разпоредбите на БФС , УЕФА и ФИФА . И подписвайки договор с професионален футболен клуб, според правилата на футболните централи , той дава изричното си съгласие да ги спазва . Едни от тези правила касаят и реда за прекратяване на трудов договор . С начина по който Анисе прекрати договора си , той явно демонстрира нежеланието си да спазва правилата заложени в правилниците . Дори нещо повече - нарушава ги . И според правилника , трябва да бъде санкциониран .И забележи - тази санкция , по никакъв начин не му отнема правото да сключи договор с ЦСКА, нито нарушава правото му на труд , нито някое друго от човешките му права . Просто , за период от 2 години и половина , той няма право да бъде да участва в състезания под егидата на УЕФА и ФИФА .Поради простата причина , че явно е показал , че не желае да спазва правилата на федерациите . Но има абсолютното право да участва във всички футболни двубои които не са под тяхна егида . И нито един съд , в нито една държава , нито международен , може да наложи нещо различно .

И е така и не е съвсем така.Изискването на БФС е договорите да са сключени по чл.68 от КТ.Категорично се отхвърлят договори сключени на базата на чл.70.Ето тук Черноморец са сгафили,а БФС пък са одобрили договор,който е в разрез с техните правила.След като този договор е в разрез с правилата им както и с тези на УЕФА и ФИФА,то този договор няма как да бъде валиден и по техните правила.И тук идва въпроса към БФС:"И кво прайм ся?"Хем са посочили в правилника си какви точно договори имат валидност за тях,хем пък са погазили същите тези собствени правила.Хайде утре ще видим как ще се развият нещата,че нали от БФС казаха,че до края на седмицата ще излязат със становище.

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Мнениеот dreben23 » 27 яну 2012 03:42

Май, май футбол в България няма да имаме, каквото и да е решението?! Нещо такова се получава. Единственото разумно решение би било да се откажат всяка от трите страни да раздухат случая във ФИФА и по някакъв начин да прехвърлят вината на мадам Ба, но не ми се вижда как би могло да стане. Отлагането на решението говори, че без съд едва ли ще мине. Но някак си все ми се струва, тази простотия с датите на подписване и заверката при нотариус доказват по някакъв начин, че договора е невалиден, а за мен дори е фалшифициран по много дилетантски начин-абсурдно е да подпиша договор, а да ми го заверят с месец по-рано. Този случай бие по всякакви параграфи Босман, понеже има ужасно много противоречия. Освен това, започвам да си мисля, че ще стане много голяма излагация, ако се докаже, че договорите на футболистите могат да бъдат прекратявани съвсем лесно и без последствия, съгласно КТ, без да се взимат предвид каквито и да е правилници на ФИФА. Доколкото схванах Анисе може да бъде наказан, но все пак да си остане футболист на ЦСКА и да играе само за първенство, нали така?
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 27 яну 2012 05:47

dreben23 написа:Май, май футбол в България няма да имаме, каквото и да е решението?! Нещо такова се получава. Единственото разумно решение би било да се откажат всяка от трите страни да раздухат случая във ФИФА и по някакъв начин да прехвърлят вината на мадам Ба, но не ми се вижда как би могло да стане. Отлагането на решението говори, че без съд едва ли ще мине. Но някак си все ми се струва, тази простотия с датите на подписване и заверката при нотариус доказват по някакъв начин, че договора е невалиден, а за мен дори е фалшифициран по много дилетантски начин-абсурдно е да подпиша договор, а да ми го заверят с месец по-рано. Този случай бие по всякакви параграфи Босман, понеже има ужасно много противоречия. Освен това, започвам да си мисля, че ще стане много голяма излагация, ако се докаже, че договорите на футболистите могат да бъдат прекратявани съвсем лесно и без последствия, съгласно КТ, без да се взимат предвид каквито и да е правилници на ФИФА. Доколкото схванах Анисе може да бъде наказан, но все пак да си остане футболист на ЦСКА и да играе само за първенство, нали така?

Това ,че има разлика в датите на различните договори и заверката при нотариус не проблем, ако някоя от страните няма претенции ,че истинността на договора.
Ако Анеси бъде наказан той няма право да играе официални мачове за периода на наказанието му. Ако се стигне до такова решение се наказва и отбора с който той е сключил договора - няма да картотекира нови футболисти за един трансферен прозорец. Не казвам че това ще се случи- не съм запознат със случая и не казвам коя от страните има право и коя не.

Потребителски аватар
B__A__N__DA__TA

Мнениеот B__A__N__DA__TA » 27 яну 2012 08:56

Искам си Акаунта написа:
B__A__N__DA__TA написа:И на каква база да направят оферта ?, на отговора на официалното запитване можеби :lol: .Запитването в този случай не носи никаква информация на ЦСКА, носи на Черноморец,че има интерес към играча от страна на ЦСКА.

Реда е ;
1. Запитване
2. Отговор
3. конкретна оферта
4. Приемане на оферта и разрешение за преговори с играча , или отказ .
5. Ако има разрешение - преговаря се с играча .
На запитването на ЦСКА е отговорено , че играча е собственост на Черноморец и ЦСКА няма право да преговаря с него .

1: Има
2:няма
3:Тъй като не са получили отговор от клуба,се свързват с агента на играча, или тя с тях и разбираме,че ЦСКА ще вземе футболиста,само ако тя покаже,че е свободен агент, което пък тя доказва
4:На какво основание трябва да се чака разрешение за преговори,при положение,че агента на играча доказва пред заинтересованата страна,че играча е свободен агент..4,1: в тази връзка и не е направена оферта към Черноморец,а към Ба
5: Чак ми става смешно вече,че Киряков иска да го оферират за свободен агент, значи Черноморец казва,че това е техен играч и точка :lol: ..последователността на събитията показва,че няма основание ЦСКА да бъде обвиняван в нещо което твърдят от Черноморец.По-интересното е,че ако нещата се раздухат прекалено,наказания ще има, но за Черноморец и за БФС защото ,както се разбра от коментарите е в нарушение на препоръките на ФИФА.
[offtopic]ЗАТВАРЯЙ ВРАТАТА !!![/offtopic]

fen0212
Контакти:

Мнениеот fen0212 » 27 яну 2012 09:17

B__A__N__DA__TA написа:
Искам си Акаунта написа:
B__A__N__DA__TA написа:И на каква база да направят оферта ?, на отговора на официалното запитване можеби :lol: .Запитването в този случай не носи никаква информация на ЦСКА, носи на Черноморец,че има интерес към играча от страна на ЦСКА.

Реда е ;
1. Запитване
2. Отговор
3. конкретна оферта
4. Приемане на оферта и разрешение за преговори с играча , или отказ .
5. Ако има разрешение - преговаря се с играча .
На запитването на ЦСКА е отговорено , че играча е собственост на Черноморец и ЦСКА няма право да преговаря с него .

1: Има
2:няма
3:Тъй като не са получили отговор от клуба,се свързват с агента на играча, или тя с тях и разбираме,че ЦСКА ще вземе футболиста,само ако тя покаже,че е свободен агент, което пък тя доказва
4:На какво основание трябва да се чака разрешение за преговори,при положение,че агента на играча доказва пред заинтересованата страна,че играча е свободен агент..4,1: в тази връзка и не е направена оферта към Черноморец,а към Ба
5: Чак ми става смешно вече,че Киряков иска да го оферират за свободен агент, значи Черноморец казва,че това е техен играч и точка :lol: ..последователността на събитията показва,че няма основание ЦСКА да бъде обвиняван в нещо което твърдят от Черноморец.По-интересното е,че ако нещата се раздухат прекалено,наказания ще има, но за Черноморец и за БФС защото ,както се разбра от коментарите е в нарушение на препоръките на ФИФА.
Абсолютно до този извод стигнах и аз.

yank0
Контакти:

Разплитане на мистерията около Анисе

Мнениеот yank0 » 27 яну 2012 13:50

Първо нека да помоля модераторите да не обединяват темата със същата за привличането на играча в отбора на ЦСКА, тук искам да дискутираме един съвсем отделен въпрос, благодаря предварително.
И така, да приемем, че всичко около привличането на играча е редовно и законно. Но да помислим и да тръгнем по пътя на разплитане на тази мистерия :) . Анисе не е някакъв суперталант, по-скоро показва едно прилично ниво в "А" група. За какво изобщо им е на шефовете в ЦСКА да се забъркват в подобна интрига за играч, който при най-добри обстоятелства в бъдеще могат да продадат за 300-500 хиляди € да речем. И тук именно е разковничето - "за какво"? И отговора изниква бързо - Черноморец има недействителен договор с футболиста, а от БФС са го картотекирали неправомерно. Изведнъж с един куршум - два заека. Държат се в шах и бургаският клуб, и БФС. Любопитно, а? Така бързо ще се решат проблемите около трансфера на Платини, а БФС ще бъде принуден да си кротува (било то синьо лоби, лицензионна комисия и пр.), за да не бъде сезирана ФИФА. Ако се окажа прав, то това е най-далновидният ход от страна на Титан от началото на тяхното управление, като си осигуряват много силен коз в ръцете срещу действия на хора в БФС, които се опитват да повторят случая от 2008. Скоро ще разберем има ли капка истина в това, което мисля - според мен случая ще се покрие, ще се даде играча на ЦСКА, проблемите с трансфера на Платини изведнъж ще изчезнат, няма да има проблеми с лиценза, ще се осигури един комфорт на отбора през пролетния дял от шампионата и пътя към титлата става широк като нова магистрала.
Но ако греша, и Черноморец имат право, то тогава "жална им майка" на Титаните.

Потребителски аватар
Kolec
Контакти:

Re: Разплитане на мистерията около Анисе

Мнениеот Kolec » 27 яну 2012 14:02

Типично по български - ако си прав те подкрепям, ако не съм против теб ..
..:: Tout comprende, c'est tout mepriser ::..

Потребителски аватар
bobonikolov

Re: Разплитане на мистерията около Анисе

Мнениеот bobonikolov » 27 яну 2012 14:03

yank0 написа:Първо нека да помоля модераторите да не обединяват темата със същата за привличането на играча в отбора на ЦСКА, тук искам да дискутираме един съвсем отделен въпрос, благодаря предварително.
И така, да приемем, че всичко около привличането на играча е редовно и законно. Но да помислим и да тръгнем по пътя на разплитане на тази мистерия :) . Анисе не е някакъв суперталант, по-скоро показва едно прилично ниво в "А" група. За какво изобщо им е на шефовете в ЦСКА да се забъркват в подобна интрига за играч, който при най-добри обстоятелства в бъдеще могат да продадат за 300-500 хиляди € да речем. И тук именно е разковничето - "за какво"? И отговора изниква бързо - Черноморец има недействителен договор с футболиста, а от БФС са го картотекирали неправомерно. Изведнъж с един куршум - два заека. Държат се в шах и бургаският клуб, и БФС. Любопитно, а? Така бързо ще се решат проблемите около трансфера на Платини, а БФС ще бъде принуден да си кротува (било то синьо лоби, лицензионна комисия и пр.), за да не бъде сезирана ФИФА. Ако се окажа прав, то това е най-далновидният ход от страна на Титан от началото на тяхното управление, като си осигуряват много силен коз в ръцете срещу действия на хора в БФС, които се опитват да повторят случая от 2008. Скоро ще разберем има ли капка истина в това, което мисля - според мен случая ще се покрие, ще се даде играча на ЦСКА, проблемите с трансфера на Платини изведнъж ще изчезнат, няма да има проблеми с лиценза, ще се осигури един комфорт на отбора през пролетния дял от шампионата и пътя към титлата става широк като нова магистрала.
Но ако греша, и Черноморец имат право, то тогава "жална им майка" на Титаните.

Те тез акули са сезирали ФИФА вече.Сега да видим какъв ще е края на сапунения сериал.Защото ако се докаже,че договорът им е бил нередовен ще го отнесат яко и те и БФС.Е тогава цирка ще е пълен.

Върни се в “ЦСКА”