malchev написа:Аз пък имам следния въпрос.
Ако дружеството ЦСКА АД (там каквото е) има 6 500 000 акции, една оценяват на 5 лв. това ще рече, че цялото дружество е оценено на 32 500 000 лв.
Питането ми е, кое по-точно в ЦСКА струва толкова? Стадионът не е техен, футболисти не останаха, школа, терени..? Само задължения.. и тези 1000 фена (оптимистично!), които все пак си купят акции по 5лв. какво ще променят? Никой уважаващ себе си бизнесмен или инвеститор няма да си даде парите по тази схема.. лично мнение
Мани ги тия бабешки сметки, те вършат работа, ако искаш да громиш спекулантите в клуба на пенсионера, не ако оценяваш инвестиция. Акциите струват, колкото струват и нито стотинка по-малко, нито повече. Ако на вторичния пазар почнат да се търгуват по 10 лева, значи АД-то струва 65 милиона, ако вървят по лев, значи е 6,5 млн. Ти ако можеш да измериш готовността на феновете да дават пари за отбора си, простите одитори не могат. А идеята, между другото, не е да се търсят инвеститори, а феновете да се включат в отбора. И, като съсобственици, ще могат, поне теоретично, да участват във вземането на решения и да контролират колегите си, които ръководят клуба. Теоретично, щото по нищо не личи, че баш босовете, които и да са, имат намерение да изпуснат мажоритарния пакет, та купуването на акции няма да е по-различно от купуването на карти, билети, фланелки и шалове като власт и влияние в клуба, даже ще им вдигнем акциите и ще им дадем възможност да точат пари за наша сметка, ако нещата тръгнат, ама то ще е за сметка и на един по-богат ЦСКА, ако имат две гънки на мозъка, а и с даването на пари на ръка, като купуваш нещо, е същото, та аз нямам нищо против да помогна по тоя пък начин.