honda написа:Kъм 11_best и skarab- извинете ме за некомпетенстността,но аз не съм архитект и като лаик бих Ви помолил да коментирате думите на Гл.Архитект на София( мисля че се казва Петър Диков),че въпросния проект противоречи на ОУП София,понеже доколкото разбрах според ОУП стадион "Българска Армия" е отреден за спортен обект,но без каквито и да е търговски обекти на него и дори в интервюто Арх. П.Диков използва израз от типа на "абсурд е проекта да се реализира".
Предварително Ви благодаря!
С ПУП-а се определя конкретното предназначение на имота и допустимите дейности, а до тогава бая вода ще изтече... Дори на арх. Диков да не му харесва проекта, ако той е законосъобразен, няма как да го спре.
Освен това заповед за ПУП и строително разрешение за държавен имот се издава от областния управител или от министъра на регионалното развитие, според ЗУТ.
В България лесен казус няма, така че ще е любопитна цялата процедура. Все пак спасяването на спорта е национален приоритет и се надявам на разумни решения и действия. Няма да има нищо против освен спортните съоръжения на стадиона да има спортен бар, в който да се гледа спорт, място където да си пуснеш седмичния фиш, място където преди мач да похапнеш, да се видиш с приятели и т.н. Само в България отиваш на стадиоа 10 мин преди мача, псуваш, защо има опашка и не можеш да си купиш билет, влизаш и пак псуваш час и половина и си тръгваш веднага след края. Само в България ни се привиждат казина (кажете ми едно от ранга на тези в Лас Вегас), публични домове и кръчми. Един съвременен стадион трябва да те привлича, дори да играят само юношите, па дори и за едното обсъждане на отбора с приятелите без да има мач. Трябва да те привлича за целия ден и да не ти се тръгва. 80-100 млн. инвестиция от частни лица в полза на държавата да не се дават и избиват лесно?
Няма неразрешим проблем, стига да има воля. Холандците се справят с водата и са много напред, японците се справят със земята и са много напред. Само ние тука, при положение, че сме в по-добри условия, бедействаме, почесваме се от време на време и търсим какво да оплюем, заклеймим и разкритикуваме. Когато се изкажеш против, винаги трябва да можеш да дадеш адекватна алтернатива и да я защитиш. Харесва ми, не ми харесва,не върви вече. На някой да му харесва Колодрума и ст. Юнак, които също се намират в Борисовата градина? Не мислите ли, че ако се продължава така, няма да се появят нови две бетонни чудовища, неизползваеми, но предназначени за спорт? Международните мачове ще се играят в Румъния, но такива като Кашчей ще си останат с максимата "Не е важно аз да съм добре ...."
Скараб, много харни 3Д-та бре. Бравос!