Мнениеот danko_sot » 25 окт 2024 20:20
Тема спорт са написали, че сме играли вчера с 3-1-4-2, което на практика си е 3-5-2, но аз не видях да играем с двама нападатели. Според тях Кареасо бил вторият нападател.
Съгласен съм, че имаше по-атакуваща роля в този мач Кареасо и влизаше от втора линия и дълбочина зад Коялипу първото полувреме особено, но чак втори нападател.
Според мен беше по-скоро 3-4-3. Ясно е, че играхме с трима отзад, като Пинто беше третият централен, въпреки че последният такъв мач Томаш каза, че били четирима.
В подобна схема играхме срещу Берое, но тогава вместо Шопов игра Илиев. Двамата с Линдсет бяха крайни полузащитници, но бяха разположени по- навътре към центъра на терена. Вчера беше подобно. Крайните нападатели Фаетон и Локило покриваха доста голям периметър по дължината на терена, на моменти изглеждаха като класически халф бекове дори. При атака по фланга крайния полузащитник (Линдсет или Шопов) уплътняваше съответния фланг, а другия от противоположната страна влизаше навътре към терена. Изнасянето този път беше поверено почти изцяло на Ето'о. Относно ролята на Кареасо да атакува от втора линия вероятно идеята е била при такова включване да бъде подсигурен от единия от двамата крайни полузащитници.
Второто заиграхме с четирима защитници отзад, като обаче Турицов бе изтеглен по-напред, за да може Шопов пак да тегли навътре, докато Фаетон си играеше като класическо крило, покривано от Бека зад него- Пинто. Играчите в средата сменяха позициите си, но отново Ето'о продължи да е основния играч, който изнася, а Линдсет се върна в старата си роля на плеймейкър зад нападателя.
Това видях аз, но ми се струва, че тези тактически прийоми на Томаш са
too much за футболистите на този етап. Също така твърде често променя тактическата постройка, понякога по два- три пъти на мач, което не знам как може да бъде асимилирано и приложено от футболистите при положение, че доста от тях са отскоро в отбора, а същото важи и за треньорът.
Томаш рискува доста с тези решения, смените му също са леко прибързани според мен и някои необмислени, не за този мач специално.
Според мен Треньорът трябва да е по-последователен, по-подреден, по-опростен също в действията си на този етап, както и по-прецизен и точен при смените, които прави.
Явно е доста зарибен на тема тактически постройки и прийоми, но е нужно преди тези експерименти да сложи ред и организация в постройката ни и начин на игра и едва след това според мен може да си позволява подобни експериментални подходи.
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]