msm написа:Кашчей написа:За тях не бих дал еднозначен отговор, но за тези, на "Левски-Спартак" със сигурност са били членове на БКП.Аз правя някакво разграничение, защото до 69-а "Левски" нямат общо с милицията, докато ЦСКА си имат общо с армията и съответно БКП от самото си създаване.Не ми давай примери от времето на Култа, защото тогава се е правело това, което ти наредят.Ако не искаш-кеф ти Белене, кеф ти Ловеч.
По темата.... заглавието е леко сбъркано.Би трябвало да е" Звезди създаваха ЦСКА", защото всички, които са играли в този отбор, преди това са били някъде звезди.ЦСКА е един умален модел на Реал мадрид, само че с държавни пари и със силата на ЗВВС.
Не знам защо трябва да правиш разграничение, след като те са първия ведомствен отбор под егидата на Пощенски служби и с протекциите на Цола Драгойчева. Давам ти пример от това време, защото времената и хората се сменят , а с тях и идеалите. Няма как да твърдиш, че създателите на Левски (каквито и да са били ориентирани политически) са играели до падането на комунизма! Не е логично да твърдиш, че в ЦСКА всички са били верни на партията, а в Левски са им нареждали против волята им. Ние в къщи не сме единни във възгледите си, а ти ми твърдиш, че отбори с огромно текучество са мислели по един и същи начин.
Заглавието..... Не мисля , че е сбъркано, защото става въпрос за излезли футболисти от ЦСКА и тяхното представяне в отборите им извън България. И понеже за излезли от Левски, няма футболист с впечатляваща кариера в чужбина, се мъчите да умаловажите или чрез карамболи на думите да изкривите заслугите на ЦСКА ( дори да се приеме , че е само трамплин в кариерите им). Един отбор не е ЖП гара, за да минеш и заминеш ей така. И всяка кариера може да се провали или да се изгради при престой в даден отбор. А фактът, че излезлите от ЦСКА футболисти правят фурор в Европа и света ( визирам Стоичков и Бербатов) , както и още впечатляващи кариери ( Костадинов, Пенев, Ст. Петров, М.Петров и др.) показва, че в ЦСКА все пак са развили талантите им от колкото да са ги провалили.
П.П. Защо за Бербатов дадоха 5 милиона марки за да го купят, след като ЦСКА го е взел от Пирин за няколко чифта обувки? Май и тук логиката ти, за "звезди създават ЦСКА" издиша.
Ведомствен -да, но не и под шапката на МВР-това става 20 години по-късно.ЦСКА винаги (с всичките си 13 имена) е бил ведомствен на БНА, разбирай на БКП.В два периода-52-60-а и 81-83-а това е националният отбор на България...Как ли е ставало това?Сигурно, защото сте вземали млади, неизвестни футболисти, които за 5-6 мача в ЦСКА са ставали лъвове, дойстойни да носят фланелката с лъва.Не е ли странно,че много футболисти са ставали и стават национали едва, след преминаването им в ЦСКА и Левски