honda написа:goshopileto написа:honda написа:soulfly1948 написа:honda написа:goshopileto написа:
Би ли ни образовал, моля!
Извинявам се ,че се намесвам в спора.
Един лиценз се издава при определени условия и може да бъде отнет при нарушаване на тези условия. В случая с НЛ няма отнемане на лиценза , ако имаше нарушаване на условията за лицензиране ,то може да бъдеш сигурен ,че щеше да бъде отнет.
Относно неплащането на данъци - може и да съм пропуснал, но аз на мен не ми е известно на НЛ официално да им е предявен иск за неплатени данъци и да бъдат "приканени" да ги платят.
Надявам се правиш разлика между "такса" и "данък" . В случая таксата се определя от ДКХ , а не от НЛ . За всеки е ясно ,че някой се е погрижил ДКХ да бъде доста "разсеяна" и реално да пази интереса на НЛ , а не на държавата. Но това е проблем както и на този ,който е назначил ДКХ(МФ) , така и на този ,който се е погрижил комисията да бъде " много благосклонна" към НЛ, само че това трябва да се докаже- нещо което ще стане изключително трудно.
Дори и да има укрити данъци няма как да бъдат предявени обвинения към акционерите( в случая ВБ), исковете трябва да бъдат насочени към мениджмънта на компанията( изпълнителен директор и главен счетоводител).
Аз не се наемам да коментирам какво се случва , ако вчера гласувания закон влезне в сила( все още не е). Този закон очевидно противоречи на Конституцията . Напълно е възможно НЛ да не се подчини на закона и какви последствия ще имат при евентуални действия насочени срещу НЛ основани на този закон и какво ще реши съда. За всеки е ясно,че закона противоречи на Конституцията, а Конституцията е върховен закон и е с приоритет.
За мен е по-вероятно НЛ да се подчини на закона и да заведе дело за пропуснати ползи поради неправомерни действия на държавата и да предявят иск основан на тренд как се е развивали приходите и печалбата им през последните няколко години до изтичане на лиценза им.
Сигурен съм ,че никой от замесените лица няма да излезе от цялата ситуация по-беден.
Защо мислиш, че тия дето са приели закона, не са се консултирали с юристи?
Например-масова хазартна психоза, увреждане на психиката, финансови загуби, деградация на личността... Конституцията пази здравето на гражданите, то е приоритет...
Аз лично ,чух двама професори по право да твърдят ,че закона противоречи на Конституцията, не чух юрист да защитава обратната теза.
Това което си написал за хазарта е вярно и съм съгласен с него , само дето с новоприетия закон не забранява хазарта, а само го превръща в държавен монопол. Идеята е Националната Лотария да бъде заместена от Държавния спортен тотализатор.
Прави ми впечатление, че твърде много се загрижихте за Конституцията, особено левскарите. Други нарушения не ви правят впечатление обаче.
Би ли посочил примери за нарушаване на Конституцията?
Чл. 20...примерно. И се нарушава от държавата и правителството.