PFC Litex написа:Thsmith написа:В няколко теми съм казвал, че според мен клубовете сами трябва да преговарят и да подписват индивидуални договори за ТВ права. Не е правилно според мен клубове като Левски и Цска които генерират многократно по-голям зрителски интерес да получават една и съща начална ставка с такива които ги гледат само роднините на играчите.
Предполагам правиш разлика между Испания и България, и между Реал/Барса и Левски/ЦСКА
Телевизионният пазар у нас е малък и от там идват големите проблеми, защото телевизията го прави това за да печели и тя, а не да е социални грижи.
За наше огромно съжаление в Румъния и в това ни минаха, а новата схема на ТВ правата им е перфектна
Ако се направи едно мащабно моделиране то ще се окаже ,че Левски и ЦСКА дават дори по-голям дял в България отколкото Барса и Реал в Испания. Образно казано Левски и ЦСКА дават 80% от продуктите за тортата , ами в такъв случай е напълно нормално да поискат 30-40% от тортата.
Ясно е че България не е Испания и че броя на телевизионните зрители у нас е относително малък. Преди доста време съм писал че тв правата са един от основните източници на приходи за футболните клубове. Това е и причината клубния футбол на страни като Холандия ,Белгия ,Португалия да загуби позициите си които имаше преди 30-40 години за сметка на други страни като Русия, Франция и Турция(например). Но въпреки всичко отбори като Левски и ЦСКА могат абсолютно спокойно да си докарват поне по 3 млн лв на година само от тв права тук не говорим за несъмнено по-високите в сравнение с другите отбори приходи от спонсори. Все пак основната цел на всеки рекламодател е да покаже марката си пред колкото се може повече публика..
За мен това е и начин да се намали групата-едно намаляване ще увеличи броя на дербитата и ще привлече по-голям интерес. много вероятно е подобна схема в която всеки клуб да си продава правата да обезсмисли първенството и да се превърне в надбягване на 2 коня. Но такива са реалностите. Както всеки клуб разполага с играчите си ,така е нормално и да разполага с правата от мачовете си. Все пак броя на привържениците на един футболен клуб е най-големия му капитал.