Мнениеот Fridtjof Nansen » 13 яну 2010 20:29
Васил Божков: Миодраг Йешич не издържа на напрежението
Business Post
12.04.2006 г.
Във връзка с кризата в ЦСКА се състоя срещa-разговор между журналисти от водещи медии и собственикът на клуба Васил Божков. Срещата се предаваше пряко по радио "Гонг".
„Не мога да си обясня този срив в играта на ЦСКА. Дори аз да бях треньор, нямаше да загубим 10 точки“, заяви собственикът на ЦСКА Васил Божков пред журналисти. „Левски вече ги бяхме задраскали, не ги считахме за живи, защото те ходеха да играят някъде по Европа”, бе категоричен Божков. Той разкри, че не е знаел за докладната, която Миодраг Йешич показа на пресконференцията преди неговото заминаване.
„Явно той ме заблуди. Аз му гласувах пълно доверие във всичко. Не бях съгласен с критиките му към Стефан Орманждиев и затова му наложих солидни глоби. Втората беше 20 хиляди евро“, каза собственикът на клуба.
Той посочи, че Йешич е отговарял напълно за трансферите. „Питах го кои играчи искаш от Локо Пд. Той ми каза този и този и ние ги взехме, въпреки че за мен тези двамата защитници са слаби. После дойде Мутавджич. Какъв е този? Познаваш ли го? А Йешич ми вика, че бил страхотен играч. Същата работа и с този Матич. Аз му плащам заплата, а той не играе и всяка вече стои в „Сръбска скара””, продължи Васил Божков.
Васил Божков не приема версията, че отборът нарочно е записал слаби резултати, тъй като всичко е било свързано със залози за титла за Левски. „За какво ми е да помагам на Левски? Миодраг Йешич единствен имаше връзка с футболистите. Никой друг не е говорил с тях. Може той да ги е карал да играят така“, посочи той.
Божков заяви, че губи по 200 хиляди евро само от това, че отборът не е първи. Този отбор е граден три години и според него той няма да бъде разрушен лесно. Той посочи още, че общата сума за залози за титла на Левски са 10 хиляди лева, но те вече са спрени.
Той заяви още, че е добре е да си шеф на букмейкрска къща и на футболен отбор едновременно. Според него това ще осигурява мачовете да се играят честно. „В Европа водещите букмейкърски къщи наливат милиони в големите клубове. Всеки уреден мач може да донесе на една букмейкърска къща огромни щети. Замислете се малко”, каза Божков.
Собственикът на ЦСКА отрече съдиите да виновни за кризата в отбора му. „Осакатеният отбор на Локомотив (Пловдив) ни осакати нас. В Ловеч играхме с човек повече и пак нищо. Беласица? Та той реферът им отмени чист гол, не може ние да се оплакваме. И Ботев дори можеха да ни бият”, бе категоричен Божков.
Васил Божков не е учуден от атаките на фенклуба на „червените” към него. „Дучето се държи така, защото ги изгоних от стадиона. Казах им или да подкрепят отбора, или по-добре да се махат. Дучето се обогатява, като гледа футбол. Аз му създадох условия да печели пари, така че той трябва да ми дава на мен. Ще му затворя кранчето на него. Има отбори с по-малко фенове от нас, какво толкова”, заяви Божков.
Собственикът на клуба разказа и за срещата между него, Орманджиев и Йешич. Тогава сръбският треньор е казал единствено, че му пречи Орманджиев. „Той каза, че е мислел да си ходи още след мача с Беласица. Ами да си беше тръгнал, сега сигурно щяхме да сме първи. През декември месец Йешич взе 30% от годишната си заплата и той може да ги е заложил някъде. Още на мача с Монако в УЕФА някои хора бяха дошли на екскурзия с жените си. Йешич не издържа на напрежението, а не играчите”, заяви Божков.
Той разкри още, че националният селекционер Христо Стоичков е бил първият поканен да ръководи "армейците" след уволнението на Миодраг Йешич. "Обърнахме се към Стоичков, но той отхвърли поканата ни. Пламен Марков беше вторият вариант", сподели Божков.
Божков счита, че трябва да бъде даден кредит на доверие на новия треньор. “Пламен ми е симпатичен и мисля, че е добър треньор. Ще има пълномощията, които имаше и Йешич. Втора покана към Стоичков няма да има”, каза той.
Стоичков не е приел предложението заради ангажиментите си към "трикольорите". Собственикът на "червените" пък се зарече да не кани повече чуждестранни треньори, тъй като е бил разочарован от представянето на сърбина Миодраг Йешич.
Отборът ЦСКА е толкова Централен Спортен Клуб на Армията, колкото Банка ДСК е Държавна Спестовна Каса - две кухи, лишени от съдържание абревиатури от миналото.