История на футбола в гр. Бургас

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist

k.dimitrov
Контакти:

Re: История на футбола в гр. Бургас

Мнениеот k.dimitrov » 01 дек 2012 19:38

Благодаря на Наско, че ме допълва. Топчев може да е играл и в Нефтохимик, макар че по-вероятно да е било в Локомотив (тогава те бяха по-качествения отбор), но сега мисля е в Америка. В тази статия мисля се пише и за него: http://novinar.bg/news/chikago-malka-ba ... MQ==.html#
А аз продължавам:
Петър Младенов - него сигурно всички го познавате. Треньорът в школата ни. Мисля, че все още е там, може и да се е пенсионирал. Страшно мил и добър човек. Когато моя малкия син искаше да тренира, с баща ми се обърнахме към него. Той беше треньор на най-малките, но проблемът бе в това, че моят син бе на 2 години по-малък. Младенов познаваше баща ми като човек, свързан с футбола и на своя отговорност направи изключение и взе малкия да тренира. И като футболист (играеше като ляв бек) бе същия, всеотдаен, борец до последно, готов на всичко за отбора, а същевременно тих, коректен, голям спортсмен. Много години бе незаменим на левия фланг на защитата ни. Нямаше запалянко, който да каже нещо лошо за него. Всички го обичаха, а и той го заслужаваше.
Тотко Дремсизов - голямата звезда на бургаския футбол. Двамата му братя - Халачеви(фамилиите са различни, защото произхождат от бедно семейство и Тотко е осиновен и отгледан от друго семейство), бяха играли преди него в отбора, но като защитник и халф, а Тотко бе централен нападател, голям талант, страшен таран, добра техника и дрибъл, типичен голаджия, добър и с двата крака и с глава. Точно в този период бе в разцвета на таланта си, страшилище за противниковите отбори. Жалко, че ЦСКА скоро ни го отмъкна, там направи 2-3 сезона (шампион за сезон 71-72 година със 17 мача и 5 гола), но се оказа, че има мек характер, а там такива не вирееха. Това му попречи да достигне до националния отбор. След като се завърна в Черноморец се оказа, че има и друга слабост - започна да го домързява да бяга на терена, не търсеше топката, а чакаше тя да дойде до него, почти престана да се връща назад. Тогава му излезе и прякора - голямото Ф, защото стоеше в половината на противника с ръце на кръста и чакаше топката да стигне дотам. Публиката започна да го освирква и се стигна до това, че на един мач той си захвърли фланелката и напусна терена.
Последна промяна от k.dimitrov на 01 дек 2012 19:42, променено общо 1 път.

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 01 дек 2012 19:41

NEFTOCHIMIK 1962 написа:
k.dimitrov написа:Би ли ми дал информация друг бургаски отбор попадал ли е в зоните, интересува ме най-вече Миньор. Баща ми ме е водил на негови мачове, но не знам на какво ниво беше, бях много малък. Още, през 74-75 как се е провел шампионата, след като е нямало зони.

1961-Миньор е възтановен.Локомотив е в зона Странджа
1961-62 Миньор и Локомотив играят в зона Странджа
1962-Основан е Строител ,Миньор влиза в Б група,Локомотив е в зона Странджа
1962-1 август-приятелски мач Строител-Локомотив Бс-5:6,който се явява първият изигран мач на Строител
1962-63 Миньор играе в Б група,Локомотив в зоната
1963-64 Локомотив,Миньор и Строител са в зоната
1964-Строител се преименува на Нефтохимик
1964-65 Миньор,Нефтохимик и Локомотив са в зона Странджа
1965-Нефтохимик влиза в Б група,Локомотив и Миньор са в зоната
1966-Миньор и Локомотив се обединяват под името Локомотив
1966-67 Нефтохимик и Локомотив са в зона Загоре
1967- Локомотив влиза в Б група
1967-69 Локомотив е в Б група,Нефтохимик-в зоната
1969-Нефтохимик е закрит,Локомотив е в Б група

Благодаря Ваньо, сега разбирам защо ме е водил и на Миньор, оказва се, че до обединението им е бил по-стойностния отбор от Локомотив.

Потребителски аватар
hristo1306
Контакти:

Мнениеот hristo1306 » 01 дек 2012 20:21

Bartolomej написа:
NEFTOCHIMIK 1962 написа:
Bartolomej написа:Иван Вутов ?

?????

не знаех ,че е играл в черноморец . сега го видях на една от снимките

Иван Тасев Вутов - "Черноморец" А "РФГ"
51 мача - 2 гола
сезон 1967 - 1968 - 25 мача
сезон 1968 -1969- 26 мача - 2 гола

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 02 дек 2012 20:26

Продължавам.
Никола(не Николай) Андреев. Опорен халф, а след това и централен защитник(либеро) на отбора. Дългогодишен капитан. Много стабилен, разумен и с голям авторитет в отбора. На него винаги можеше да се разчита. Интересен епизод за него. При раждането му е кръстен Сталин, но след развенчаването на култа към личността на този диктатор е преименуван на Никола.
Милети Божилов и Емил Симов - двамата разиграващи (офанзивни) халфове в отбора. Играта им не бе много постоянна, по-убедителен бе Симов. Изкараха не повече от 2 сезона в отбора.
Георги Георгиев - великолепното ляво крило на Черноморец. Дойде от Видин. Не бе много известен на футболната общественост, но в Бургас направи фурор. Беше неудържим по-левия фланг. Не много техничен, но със страшна бързина, когато тръгнеше с топката нямаше защитник, който да го настигне. Официално бе признат за най-бързия футболист в България, понякога подминаваше по няколко противникови футболиста. Достигна до националния отбор, мисля 1971г. игра европейска квалификация в Холандия. Мачът завърши 1-1, но това бе прието за неуспех, тогава Холандия не бе на това високо ниво, което достигна след 4-5 години и до сега. През 1971 година в Бургас дойде и едно великолепно дясно крило Георги Любенов(много техничен и с изумителен финт футболист) и тогава Черноморец имаше атомно нападение, едно от най-добрите в България, често се отбелязваха по 2-3 гола, даже и при гостувания.
Богдан Латинов, дясно крило, дойде от Хасково. Техничен футболист, също с добър финт, но нямаше бързина. Игра само един сезон, не успя да се наложи в отбора. Но направи кариера в другите бургаски отбори - Локомотив, мисля и в Нефтохимик.
Пейо Николов - любимото момче на много от футболните запалянковци. Дойде от близките бургаски села, нямаше фигура на футболист, невисок на ръст, малко пълничък. Но Пейо Николов имаше брилянтна техника, прекрасно гардираше топката и феноменален шут. Започна да реализира като на майтап, гол след гол. От ЦСКА веднага го набелязаха и моментално го откраднаха от отбора. През 69 година стана шампион, като бе играл в 10 мача и реализирал 1 гол. Но Николов бе много добродушен, мек, такива не виреят в София. Сезон 69-70 беше първият му в Черноморец след ЦСКА. Но в Бургас вече изгряваше Тотко Дремсизов. Борбата между тях за титулярно място бе жестока. Николов понякога играеше и като разиграващ халф. Всеки бургаски фен си спомня с много добри думи за Пейо Николов.
Черноморец винаги се е славел с качествени централни нападатели от своята школа, които почти веднага бяха привличани в Софийските отбори - Пейо Николов, Тотко Дремсизов, Иван Притъргов, Руси Гочев(играеше и като крило), Владо Стоянов.
За Георги Петров нищо не мога да кажа, не си го спомням.

Потребителски аватар
Futbolen_istorik
Контакти:

Мнениеот Futbolen_istorik » 11 дек 2012 23:24

Преди малко преглеждах вестник Спорт от архивите ми и се натъкнах на едно обединение
през 1923г. "Левски 2" и "Светкавица" се обединяват под името "Ботев"
4 май 1924г. е велика дата за спорта в Ст. Загора на него ден спортистите от "Борислав" и "Рекорд" си подават другарска ръка и поставят основите на една здрава и мощна организация "Бероя"

Потребителски аватар
rosenpetkov
Контакти:

Мнениеот rosenpetkov » 18 дек 2012 17:48

Здравейте откъде мога да намеря класиранията в зона Загоре/Странджа, Юго-Източната В Група преди 1990 година.
@ silver1962 това коя година е, предполагам че някъде 50-те тогава Карнобат се е казвал Поляновград.
Нефтохимик (Бургас)

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 18 дек 2012 17:52

Тази статия вече сме я коментирали,но добре е пак да се види.Тя е явното доказателство че тези които се наемат да пишат история на футбола в града ако не ползват архивите,а разчитат само и единствено на спомени -допускат фундаментални грешки-справка-историята писана в официалния сайт на ПСФК Черноморец
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 18 дек 2012 17:53

rosenpetkov написа:Здравейте откъде мога да намеря класиранията в зона Загоре/Странджа, Юго-Източната В Група преди 1990 година.
@ silver1962 това коя година е, предполагам че някъде 50-те тогава Карнобат се е казвал Поляновград.

1957
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.

Потребителски аватар
Futbolen_istorik
Контакти:

Мнениеот Futbolen_istorik » 18 дек 2012 21:41

silver1962 написа:Изображение

Тази статия май аз съм я снимал
4 май 1924г. е велика дата за спорта в Ст. Загора на него ден спортистите от "Борислав" и "Рекорд" си подават другарска ръка и поставят основите на една здрава и мощна организация "Бероя"

Върни се в “Черноморец”