Пиша за хората останали отвъд стадиона и... океана:
С две думи не искам да съм на мястото на Херо. Аз се пообърках. Играчите, които ми направиха впечатление в двубоя срещу " Хамрун спартанс" сега не ме жегнаха. Включително и Хасан, който в тази среща се пазеше от сянката си. Допускам, че Херо е поставил специфични задачи с цел да прецени други аспекти от играта, но все пак...За сметка на това трЕнера ни изкара от "дрешника" играч на име Юсуф Куатара, който не впечатли с физика ( може би преценката от снимковия материал за него ни е подвела), но понрави с игра и дрибъл. Това момче ще замести Асис на левия фланг, а освен това ще бъде и алтернатива в средата на терена, където в ролята на офанзивен халф се чувствал добре. Той имаше няколко отигравания след едно от, които дойде и първата ни дузпа в мача ( реализирана от Венци). Хареса ми и едно негово изпълнение, когато изстреля снаряд по диагонала преди да укроти топката. Ударът му беше изненадващ и за самите нас, камо ли за вратаря на Калиакра. В тази ситуация случайността спаси Каварненци от гол или по-точно позицията на вратарчето им беше единствената правилна. Имаше още няколко "вързалки", но определено Юсуф се понрави.
През първото полувреме Черноморец излезе в състав:
Вратар: Янко Георгиев,
защита: в дясно Сива, Траян Дянков, Ники Николов, в ляво Фо Поре,
полузащита: Цонков и Паланков в средата, Куатара - в ляво, Хасан - в дясно,
нападение:: Венци Христов и Преслав Йорданов.
Отборът през първата част изглеждаше близко до евентуалния титулярен състав, като в нападението може би ще се разчита на друг играч в началото на мачовете. Според мен - това ще да е Боли. Така виждам и отборчето, с което ще воюваме при гостувания, ще мачкаме в средата на терена с менгеметата Цонков и Паланков , а ще контраатакуваме с Куатара и Боли. Хасан ще е полезен с нестандартните си хрумвания и умения да разиграва в сбити пространства.
През второто пулувреме: Как да ви опиша, кой влезе в игра, като и ръководството ни не познаваше плеадата тъмнокожи, които по сигнал започнаха да разгряват и ни объркаха сметките за тактиката Херова и представите кой-кой е. Толкова тъмен народ за последно видях в Лондон в квартала им около стадион "Дъ Оувъл" ( The Oval). За миг се почувствах "прецакан". Имам се за голям физиономист, но тук "дарбата" ми се разби на пух и прах. Помъчихме се да търсим отличителни и различителни черти. Започнахме с ликовете им - трудна работа, прическите им - половината избръснати глави, другата половина - ала д-р Албан, физика - мязаха си по двойки, все едно беше събор на сиамски близнаци, бутонки - пак същата работа - тези, които си мязаха си приличаха и по цветови избор на обувките за ритане. Няма номера, няма имена - обречена работа. Добре, че в хода на мача всяко афро-момче си зае позицията, че да ни бъде по-лесно. Естествено за такива контроли - през втората част излезе почти целия ни отбор с изключение на Куатара, Ники Николов и Фо Поре. В игра се появиха: вратар Янко Георгиев ( заменен по-късно от 15 годишния си брат Пацов ), Пламен Димов, Ники Николов в средата, ляв бег - Фо Поре( по - късно Крум Стоянов), десен - Венко Филипов, полузащита: един висок афро- футбалер - (титуляр в треторазреден Френски клуб достигнал полуфинал за купата на Франция миналата година) с фигура на Гарра Дембеле ( но по-симпатичен), слаб, върлинест, с дълги крайници, но с футболна стойка и види се с добри умения в средата на терена. Точно физиката му не отиваше за играч от централния кръг, където са нужни повратливост, креативност и...нисък център на тежестта за стабилност в единоборствата ( представите ми са вменени от фигурите на Цоньо, Кишишев, Киселичков, Митко Трендафилов...), но пък от това момче лъхаше на футбол и след Куатара той най-хвана око. Играта му потръгна, а самочувствието му в края на мача се надигна подобно на магарешки уЙ зад разплодна магарица. Момчето раздаде няколко добри паса и доказа, че "вижда" играта от високо и надалече. Херо ще го оцени. Това беше и единственото афро, което различавахме от раз. Явно заради физиката му.... До него заигра едно умалено копие на Самуел Ето'о. - почти двойник на Куатара, когато е на 2 метра от него и двойник на Хасан, когато е на 10 метра от него. Странно. Но пък това момче показа самочувствие и такова "потапяне" в играта, че започна да подрежда защитата ни и да определя дистанцията между полузащитата и защитата ни с категоричността на дърт КАТ-аджия. Махаше с ръце, хортуваше си на френски с Фо Поре и всичко що мърдаше с тен покрай него. Но и той ми хареса. Бойко негърче ( не влагам расизъм в тази дума, напротив.), което се раздаваше. Херо ще се произнесе. Продължавам с
полузащитата: Балджийски ( замени Хасан и заигра изнесен в дясно), Балтанов ( заигра пред двете афрофутболистчета, за които отделих доста време), Куатара си остана в ляво, Гаел заигра зад
нападателя Боли ( страшна прилика на двамата в телосложение и...бутонки), като за капак и на двамата прическите бяха сходни.
Твърде многото информация, която ни беше представена в тази контрола малко ме обърка, но ме направи и оптимист, че Херо ще има по-голяма вариативност и ще отсее триците от зърното...Аз лично не му завиждам и не искам да съм на неговото място. Не съм запознат с личните условия и претенции на новите, но ако всички са под един знаменател си мисля, че изборът би бил много труден. В кулоарите на Лазур гъмжеше от чужди мениджъри, представители и всякакви заинтересовани личности, които явно си пласираха или представяха протежетата. Бъканица ми се стори всичко и дано от рано се прояви съставът в главата на Херо, че да има време отборът да се сработи. Забравих да вметна - Боли беше страхотен. Имаше кеф за игра и демонстрира техника на една кърпичка терен, като счупи няколко кръста около флагчето на корнера. За протокола: Втория гол беше пак от дузпа, като първия гол, само, че тук Балджийски беше точен. Третото попадение беше на Гаел ( второ за 90 минути игра) след, като Куатара и Боли "измътиха" положението.
ПС: Асис вече не е част от отбора. Продаден беше в Азербайджан за приятна сума, която ше влезе в клуба от раз и веднага. Киряков сподели, че Асис нямал нужната мотивация вече в Бургас и търсил причини да не играе. Бразилска му работа. Циганското трудно излиза от кръвта им, въпреки, че Асис ми беше много симпатично момче. За това ще му отдам заслуженото и кой откъдето е.
Това е в общи линии. Аз лично не мога да бъда категоричен в преценката си за състоянието и визията на Черноморец за новия сезон, но...Другари и другарки - пак си мирише на футбол. Да ни е жив и здрав Херо...