Мнениеот k.dimitrov » 29 мар 2012 11:47
Вчера ги видях фанелките, но реших да не коментирам, каквото направите, ще си поръчам. Но след като преспах, реших, че трябва да кажа и своето мнение, все пак 20 години се занимавам с графичен дизайн. Освен това, след като прочетох всичко написано дотук, мисля, че вече имам и свое мнение. За мен дизайнът, предложен в момента, е много добър, особенно лицето. Издържано е в стил футболна фанелка, каквото се стремим да постигнем. Емблема задължително трябва да има, дали тази или нещо подобно, няма значение. Може формата на щит да бъде променена - примерно в кръг, изхождам от съображенията на Гълъба, но и така да остане, не е лошо, Спартак не са си патентовали щита, та да не можем да го използваме. А защо да не стане и наш фирмен знак. Акулката добре е вградена в емблемата, може наистина да ни стане фирмена емблема на форумниците. Надписа Черноморец добре е монтиран, замества перпендикулярна лента, използвана от много футболни отбори. Разбирам, че е монтиран там, защото гърбът е зает с много други надписи. И тъй като имитира лента, мисля че не й пречи, че е с нестандартен шрифт (по-трудно се чете, а така повече имитира лента), даже отпред нестандартният стои по-добре, отколкото перпендикулярен надпис със стандартен шрифт. Освен това, добре е шрифта да е еднакъв на цялото изделие, просто така се прави. Друго, длъжни сме да си изберем и шрифт, който да ни олицетворява. Този шрифт го имаме на транспаранта, монтиран е и на гърба, убеден съм, че трябва да е и на лицето, има всички предпоставки да ни стане "форумен", т.е. да ни разпознават по него. Не съм съгласен с Миро, че трябва да мислим какво се вижда, ако облечем нещо. Това е лятна фанелка, достатъчно говори за себе си. Ако трябва да се вижда нещо, да се премести емблемата по средата, но това променя целия дизайн. Другата възможност е под гърлото да се монтира малък надпис, като Черноморец или Бургас, на мястото на, мисля, фирмения надпис, но според мен, така си е по-добре. Гърба също е изпълнен добре, изхождайки от замисъла му - фирмената акулка и надписите, избрани като форумни. Монтирани така, те заместват номера на футболиста и името му, т.е. вписват се във футболен стандарт. За топките дълго мислех, но според мен не натоварват, а разведряват надписа. Добре е да останат, това е единствения символ, който информира, че става въпрос за футболни фенове. Може би, трябва да се помисили за ръкавите, или само за единия, дали там да не се монтира Черноморец Бургас или само Бургас. Добре би било, освен флага на страната, да бъде монтиран някъде и надписът на града. Дълго мислих по предложението на Миро, гърбът да мине отпред. Може, но това не е футболна фанелка, това става фанелка, рекламираща нас, няма да бъде издържана в необходимия футболен стандарт. Смятам, че в оформянето на тази фанелка са участвали дизайнерите на Томито, а те са хората, които най-добре разбират от тези неща, така че трябва да се придържаме към техния дизайн и ако правим някакви промени, то те да бъдат само козметични.
Последна промяна от
k.dimitrov на 29 мар 2012 13:23, променено общо 1 път.