История на футбола в гр. Бургас
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist
- Futbolen_istorik
- Контакти:
Re: История на футбола в гр. Бургас
ЖСК Победа през 1935г.

4 май 1924г. е велика дата за спорта в Ст. Загора на него ден спортистите от "Борислав" и "Рекорд" си подават другарска ръка и поставят основите на една здрава и мощна организация "Бероя"
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
k.dimitrov написа:Благодаря на всички за поместените снимки., особенно за тези от сезон 1977-78г. Това беше за нас знаменателен сезон, след тежките 3 години в Б група. Не съм пропуснал среща в Бургас от този сезон, но за жалост взех да забравям подробности. На снимките се виждат Притъргов, Папазов, Делиминков, Райков, Калушев. На снимката с отбелязания гол от дузпа ако първият отляво е Павлов (не съм сигурен), то вторият до него твърдо е Пазачев. От Левски Спартак се вижда ясно Панов, мисля, че тройката е Тишански.
Чакай ве баце! Кой е Калушев???!!! Той заигра в Черноморец по-късно.През първия сезон (77-78) след завръщането в А група го нямаше. също се съмнявам и за Павлов.За Делиминков съм 100% сигурен че игра защото победния гол на Левски беше автогол на Делиминков.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.
- hristo1306
- Контакти:
k.dimitrov написа:Благодаря на всички за поместените снимки., особенно за тези от сезон 1977-78г. Това беше за нас знаменателен сезон, след тежките 3 години в Б група. Не съм пропуснал среща в Бургас от този сезон, но за жалост взех да забравям подробности. На снимките се виждат Притъргов, Папазов, Делиминков, Райков, Калушев. На снимката с отбелязания гол от дузпа ако първият отляво е Павлов (не съм сигурен), то вторият до него твърдо е Пазачев. От Левски Спартак се вижда ясно Панов, мисля, че тройката е Тишански.
Тошко Райков и Николай Калушев не фигурират през сезон 1977 -1978 год
Въпрос към историка:
[offtopic]Историк, тази картинка
защо се различава от аватара ти?
Трябва да имаш някаква причина, тъй като навсякъде годината е 1916, а само при теб е 1929.[/offtopic]
[offtopic]Историк, тази картинка
защо се различава от аватара ти?Трябва да имаш някаква причина, тъй като навсякъде годината е 1916, а само при теб е 1929.[/offtopic]
[center]
[/center]
[/center]-
k.dimitrov
- Контакти:
NEFTOCHIMIK 1962 написа:k.dimitrov написа:Благодаря на всички за поместените снимки., особенно за тези от сезон 1977-78г. Това беше за нас знаменателен сезон, след тежките 3 години в Б група. Не съм пропуснал среща в Бургас от този сезон, но за жалост взех да забравям подробности. На снимките се виждат Притъргов, Папазов, Делиминков, Райков, Калушев. На снимката с отбелязания гол от дузпа ако първият отляво е Павлов (не съм сигурен), то вторият до него твърдо е Пазачев. От Левски Спартак се вижда ясно Панов, мисля, че тройката е Тишански.
Чакай ве баце! Кой е Калушев???!!! Той заигра в Черноморец по-късно.През първия сезон (77-78) след завръщането в А група го нямаше. също се съмнявам и за Павлов.За Делиминков съм 100% сигурен че игра защото победния гол на Левски беше автогол на Делиминков.
Може и да бъркам. Може ли някой да ми помогне кои наши футболисти са на снимките. Досега се ровех в интернет, но така и не открих състава на Черноморец в тази среща с Левски Спартак - само датата 26.02.1978г. Повечето футболисти ги познавах лично и съм сигурен, че на първата отляво е Притъргов, вратарят е Папазов, а този който скача под него много прилича на Тошко Райков. Той е набор на Делиминков - 1957г. и заедно учеха в Механото (аз съм 59 набор и също учех в Механото) и играеха в юношите на Черноморец. Вярно е, че Делиминков се наложи по-бързо при мъжете. Но нека да помислим, ако не е Райков, кой е този футболист. На втората снимка най-отдясно е Делиминков, до него футболиста ми прилича на Калушев. Той е по-малък, мисля 60 или 61 набор, твърде вероятно да не е бил още в мъжкия отбор. Но кой тогава е този футболист. Че на третата снимка е Павлов писа hristo1306, но аз не съм сигурен кой е този футболист - не се вижда добре, но че до него е Пазачев, гарантирам на 100%. Неговата фигура не може да се сбърка.
Може ли някой да свали от някъде състава ни в тази среща.
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
k.dimitrov написа:NEFTOCHIMIK 1962 написа:k.dimitrov написа:Благодаря на всички за поместените снимки., особенно за тези от сезон 1977-78г. Това беше за нас знаменателен сезон, след тежките 3 години в Б група. Не съм пропуснал среща в Бургас от този сезон, но за жалост взех да забравям подробности. На снимките се виждат Притъргов, Папазов, Делиминков, Райков, Калушев. На снимката с отбелязания гол от дузпа ако първият отляво е Павлов (не съм сигурен), то вторият до него твърдо е Пазачев. От Левски Спартак се вижда ясно Панов, мисля, че тройката е Тишански.
Може и да бъркам. Може ли някой да ми помогне кои наши футболисти са на снимките. Досега се ровех в интернет, но така и не открих състава на Черноморец в тази среща с Левски Спартак - само датата 26.02.1978г. Повечето футболисти ги познавах лично и съм сигурен, че на първата отляво е Притъргов, вратарят е Папазов, а този който скача под него много прилича на Тошко Райков. Той е набор на Делиминков - 1957г. и заедно учеха в Механото (аз съм 59 набор и също учех в Механото) и играеха в юношите на Черноморец. Вярно е, че Делиминков се наложи по-бързо при мъжете. Но нека да помислим, ако не е Райков, кой е този футболист. На втората снимка най-отдясно е Делиминков, до него футболиста ми прилича на Калушев. Той е по-малък, мисля 60 или 61 набор, твърде вероятно да не е бил още в мъжкия отбор. Но кой тогава е този футболист. Че на третата снимка е Павлов писа hristo1306, но аз не съм сигурен кой е този футболист - не се вижда добре, но че до него е Пазачев, гарантирам на 100%. Неговата фигура не може да се сбърка.
Абе да ти кажа и ти може да си прав.Само че ако е така-значи това не е мача от сезон 77-78,а малко по-късно.Аз още като видях снимките и се осъмних,но се доверих на Калпазанчо и по-точно на сайта в който са поместени.Там пише че са от сезон 1977-78,но може и да е грешка.Все си мисля че Левски заигра с тоя екип(с белите ленти отстрани) малко по-ктсно.Освен това се вижда че с капитанската лента е Притъргов,а през 77-78 ми се струва че капитана беше Дремсизов.Ето и екипа на Левски от 1978,който видимо е друг http://site-forum.levski.com/download/f ... 96b67f8bc5
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.
- hristo1306
- Контакти:
колега kdimitrov - аз също съм учил в ТМТ и сме набори с Делиминков и Т Райков. Сигурен съм, че Тошко започва в А "РФГ" през сезона 1978 - 1979 Записва 17 мача и е автор на 2 гола. Н Калушев не фигурира в състава и този сезон, а през сезон 1979 - 1980 записва 20 мача и е автор на 3 гола !!!
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
"НАФТЕКС" УДАРИ СЛЕД ДУЗПИ "ЧЕРНОМОРЕЦ 919" В ГРАДСКОТО ДЕРБИ ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ10.11.2005
Цялата обстановка предвещаваше един титаничен сблъсък, но никой от зрителите не очакваше такава драма, каквато рядко се вижда. Агитката на "Черноморец 919" час преди мача беше заела непривичното за нея място в сектор А. Феновете на "Нафтекс" организираха шествие, за което се уговаряха с дни на форума на сайта си, от гарата до стадиона. Засмърдя на софийско дерби, когато зелената колона пристигна и хвърли на стената на стадиона 4-5 бомбички. 30-ина полицаи хукнаха към входовете на сектор Г, откъдето навлизаше агитката на “шейховете”. По време на мача двете агитки се държаха коректно и не спряха да подкрепят отборите си. Недоумение и усмивки в публиката породиха възгласите в средата на първото полувреме, когато агитката ма "Черноморец 919" започна да скандира: “Селяни,селяни” и получи подобаващия отговор : “Цигани, цигани”. "Нафтекс" започнаха в титулярния си състав и традиционната за тях напоследък схема 4-4-1-1. Играчите изглеждаха свежи, въпреки че от последния им мач със "Славия" бяха минали само 3 дни. Срещу тях треньора на "Черноморец 919" Диян Петков извади тежката си артилерия и експериментира с 3-2-2-1-2. На терена бяха най-добрите играчи и на двата отбора. Черноморци излязоха за победа с двама чисти нападатели – Милен Георгиев и Илиян Банев, с действащ плътно зад тях Митко Трендафилов. Изненадващата постройка на игра изигра лоша шега на “акулите”, чиито защитници имаха трудната задача с трима в линия ( Евтимов-Ненов-Вълков ) да спират атомното нападение на “зелените” Крумов-Мица. По фланговете Стефан Трайков и Любомир Няголов нямаха особен успех. Трайков и Трендафилов излязоха на инжекции и липсата на игрова практика си личеше през целия мач. Милен Георгиев беше за кой ли път голямото разочарование, връх на което беше излизането му очи в очи с Чворович в 48 минута и бездарието му пред гола. Огромния опит на Ганчо Евтимов и Нено Ненов си каза своето и въпреки няколкото остри атаки на "Нафтекс", не допуснаха нито едно чисто голово положение. Мачът започна на високи обороти и още в втората минута при първата си атака след центриране от ляво, топката се приплъзна по главата на Жеков и попадна в Банев, който я заби над плонжа на Чворович. По време на мача отново изпъкна една голяма слабост на черноморци – да бележат от чисти положения. Илиян Банев стреля опасно с глава в голова ситуация в 28 и 83 мин., но шанса, който голмайстора на "Черноморец 919" има по принцип, днес не беше на негова страна. В редовното време сините имаха 6 чисти голови ситуации и само късмета запази врата на “шейховете” от още попадения. Митко Трендафилов в 68 мин. сам проби през цялата защита на "Нафтекс", но в последния момент се засуети и би встрани от вратата. При едно меле в наказателното
поле на "Нафтекс" в 70 мин., топката отскочи от купа играчи и Банев имаше уникалния шанс да удвои, но ударът му мина на едня педя вдясно на Чворович. При центриране на Любомир Няголов в 77 мин. топката прехвърли вратаря на "Нафтекс", Ненов с глава от далечната греда върна към близката, но там отново Банев не успя да я промуши под отчаяния шпагат на Жеков. В 36 мин. пробив на Крумов бе спрян от Ненов в наказателното поле с нарушение, но вместо дузпа, съдията от Перник извади нарушението извън опасната зона и вдигна само жълт картон на Ненов. Това нажежи обстановката и последваха няколко жълти картона в рамките на няколко минути. Четири минути по-късно, в 40 мин., при изпълнение на пряк свободен удар на около 25 метра от Гаргов, топката бита от Сърмов рикушира в стената и влезе в противоположниоя ъгъл на този, в който вече бе плонжирал вратаря на "Черноморец 919". Редовното време завърши при 1:1. Двете продължения изцедиха докрай и двата отбора. Явно се видя, че футболистите на "Черноморец 919" нямат нужната кондиция за 120 минути игра. Явно лесните победи във "В" група с доста по-малко тичане си казаха своето. Играчите на "Нафтекс" продължаваха да изглеждат свежи. Митко Трендафилов съвсем се загуби, въпреки че се премести традиционно на левия фланг. На терена имаше един голям сблъсък по време на целия мач – Стефан Трайков срещу Томаш Мица. Мица беше неудържим и изобретателен, докато лекувалия доскоро контузия Трайков не приличаше на себе си. Публиката коментираше на висок глас, че ако "Нафтекс" играят така и в А група, щяха да са в челната петица. Изключително надъхан мач на "Нафтекс", с борба за всяка топка, с избирателна преса по целия терен. Спечелиха повечето единоборства и високи топки в центъра на терена. Трендафилов беше безличен през по-голямата част от мача, а Киселичков и Динев бяха сериозно ангажирани да зонират тримата централни защитници, та се налагаше на моменти Евтимов да прибягва да дава 40 метрови пасови директно към Банев. По-опростената игра на "Нафтекс" донесе своите плодове. В 16:30 ч започна изпълнението на дузпи. Ненов заби първи за 2:1, а в обратната дузпа Сърмов би в плонжа на Гаргов. Публиката, която в преобладаващата част бяха привърженици на "Черноморец 919" вече беше на крака и очакваше победата на своите любимци. При втората дузпа Евтимов хубаво литна Чворович, но топката срещна левия страничен стълб. В ответната дузпа капитана Кръстев хладнокръвно отбеляза. При третата дузпа за сините дойде развръзката. Невъзстановения от контузия Стефан Трайков би несериозно и Чворович спаси. От там до края двата отбора отбелязаха останалите дузпи. Победната пета дузпа за "Нафтекс" отбеляза гол влезлия в 120 мин Любомир Божинов, след което целия отбор на "Нафтекс" бурно сподели радостта си от победата с полудялата от радост зелена агитка. Загубилите 1/16 финал играчи на "Черноморец 919" бяха изпратени на крака и с ръкопляскания от зрителите. Перфектна организация на домакините, интелигентна публика и две велики агитки. Всичко си беше на мястото за едно истинско Бургаско дерби. Въпреки загубата, феновете на "Черноморец 919" изпратиха с аплодисменти играчите на Диян Петков .
Бургас, ст. "Черноморец", 09.11.2005, сряда, 14:00 часа, 4000 зрители, двубой от 1/16 финалите за Купата на България
Гл.рефер: Стефан Спасов (Перник)
Жълти картони: Ненов, Б. Динев,Милен Христов за "Черноморец 919" и Сърмов, Н. Кръстев, Пл. Крумов, Божилов за "Нафтекс"
"Черноморец 919" - "Нафтекс" 1-1
(4-5след дузпи)
1:0 2’ Илиян Банев
1:1 40’ Сърмов
Дузпи:
2:1 Н. Ненов
2:2 Н. Кръстев
2:3 В. Пенев
3:3 М. Христов
3:4 Пл. Крумов
4:4 М. Трендафилов
4:5 Л. Божинов
"Черноморец 919": Петър Гаргов, Любомир Няголов, Ганчо Евтимов, Стефан Трайков, Илиян Банев 114 (Димитър Голчев), Милен Георгиев 66 (Милен Христов), Тодор Киселиков 97 (Момчил Желев), Нено Ненов, Митко Трендафилов, Станимир Вълков, Боян Динев
старши треньор: Диян Петков
"Нафтекс": Иван Чворович, Веселин Пенев, Николай Кръстев, Станислав Жеков, Костадин Джамбазов 64 (Стойко Колев), Радомир Тодоров, Коста Янев 120 (Любомир Божинов), Георги Сърмов, Орлин Старокин 82 (Георги Божилов), Пламен Крумов, Томаш Мица
старши треньор: Благомир Митрев
- B__A__N__DA__TA
NEFTOCHIMIK 1962 написа:Bartolomej написа:е къде е снимано това ,нали на локо бс стадиона е около владимир плавлов , а тези високи блокове къде са
Ама чакай бе човек,ти за цветната снимка ли питаш? Ми това си е стадион Нефтохимик сниман от блока зад сектор В .Струва ти се странно защото снимката е от 1972-73 и сега всичко е застроено,а тогава беше много по-друго.Детството ми мина там и стадиона не е "местен" или "въртян".Там си е от 1967.И ж п. линията си е там от 1938-вгледай се внимателно-има една мрежена ограда-линията минава много близо до стадиона
Snimkata e ot Pomorina veroqtno ili ot 18 etajnite zad nego.Tova e sgradata na poliklinikata..v tva krygloto tam sme proplakali i az i sestra mi. Ot stadiona se vijda sektora s novoto tablo.Polqnkata veche e jilishten kvartal, predi tova beshe poligon na KAT..vijda se i chast ot Bul. Demokraciq, navremeto maj beshe Tolbuhin.
[offtopic]ЗАТВАРЯЙ ВРАТАТА !!![/offtopic]
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
B__A__N__DA__TA написа:NEFTOCHIMIK 1962 написа:Bartolomej написа:е къде е снимано това ,нали на локо бс стадиона е около владимир плавлов , а тези високи блокове къде са
Ама чакай бе човек,ти за цветната снимка ли питаш? Ми това си е стадион Нефтохимик сниман от блока зад сектор В .Струва ти се странно защото снимката е от 1972-73 и сега всичко е застроено,а тогава беше много по-друго.Детството ми мина там и стадиона не е "местен" или "въртян".Там си е от 1967.И ж п. линията си е там от 1938-вгледай се внимателно-има една мрежена ограда-линията минава много близо до стадиона
Snimkata e ot Pomorina veroqtno ili ot 18 etajnite zad nego.Tova e sgradata na poliklinikata..v tva krygloto tam sme proplakali i az i sestra mi. Ot stadiona se vijda sektora s novoto tablo.Polqnkata veche e jilishten kvartal, predi tova beshe poligon na KAT..vijda se i chast ot Bul. Demokraciq, navremeto maj beshe Tolbuhin.![]()
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 3069_n.jpg За тая снимка говорим колега,а не за другата дето е снимана от към "Поморина"