tprodanov написа:Иначе съм в час. Тоя отбор се пръкна от нищото, едни големи борби с черноморец и тва е. Черноморец не е измислен, нефтохимик е. Сегашния черноморец също е измислен. Нещо да не съм прав?
Голям капацитет си! От сега нататък само до теб ще се допитвам кой отбор е измислен и кой е природна даденост! Аз си мислех, че всички са създадени от хора, но явно това не е била правилната формула. А най-хубавата част беше за краденето - общо взето на ограбения му викат: "Дръжте крадеца". Както и да е! Свят голям, хора разни.
За конкретната тема - хубаво е, че я има! И наистина го мисля. Не беше толкова отдавна времето, когато почти никаква закачка нямаше между двата отбора. Даже на дербитата се ходеше не като на война, а като на празник, на който се аплодира всяко добро изпълнение.
Какво се случи, обаче, последните години? Черноморец (който тогава си играеше в "А" група) си имаше за президент Ивайло Дражев и играеше не чак толкова неуспешно. Нафтекс (вече успешно прекръстени от Петрол) също играеше в "А" и всяка година се бореше за медали. Бургас имаше 2 хубави лицензирани стадиона(когато мъжете играеха на ст. Нефтохимик, младежите играеха на Черноморец). Дражев, обаче, се скара с тогавашния кмет Йоан Костадинов (човека, който му даде Черноморец и концесията) и се започна: Първо започнаха война с Дражев - отнеха му концесията (той си спазваше договора, подписан от същите управници, които после го развалиха) и спряха плащането в общите с Общината фирми. После създадоха Черноморец - 2 с лиценза на Вихър - Айтос и изгониха отбора на Дражев от града. Всичко беше заради каприз на Йоан. Затова и имаше Черноморец играещ в София и друг в Бургас, който нямаше нищо общо с истинския Черноморец. Още тогава обществеността трябваше да реагира, но кой да го направи? И за да е кашата пълна Йоан покани една зимна вечер Митко Събев (собственик на Нафтекс) в къщата си и му обеща 180 декара общински имоти + пълна подкрепа от Общината, ако остави Нафтекс и поеме Черноморец.
Това е предисторията на всичко. И като се започнаха едни дивотии, свята да ти се завие - то не бяха командироване на футболисти, не бяха смяна на екипи, не бяха ползване на чужди стадиони и т.н. и т.н. Все в полза на Черноморец и ужърб на Нефтохимик.
Сега чувам отвсякъде рефрени: "Какво толкова имате против Черноморец?".
Нефтохимик имаше отбор, който се бореше всяка година за медали, имаше най-добрия стадион и най-добрата школа в България. Сега е пратен в 9-та глуха, няма нищо, а ни призовават: "Стига омраза, нека се обичаме", "Нека забравим лошото и да гледаме напред", "Да се подкрепяме" и т.н.
С омраза не се живее, аз за да гледам още български футбол ще си подкрепям отбора, макар и във "В". Но как, кажете ми, да подкрепя хората, които унищожиха бургаския футбол? Да, тези в Черноморец, са същите, които бяха и в Нафтекс. С малко нови попълнения. Как да ги аплодирам за "европейския" PR, като междувременно сменят зелените седалки на стадиона със сини? Как да кажа, че е добре да се извикат децата от школата и да им се каже "От утре сте в Черноморец", без някой да ги попита искат ли или не? Как да кажа, че е добре с общинските пари и имоти да се работи в полза само на малка част от гражданите?
Аз разбирам и привържениците на Черноморец - и тяхната не е лесна. Но не може само да се ръкопляска на силните на деня. Не може да се гради идентичност на гърба на някой друг. Не може да се паразитира и ти с доволна усмивка да го приемаш за нормално, само защото в случая си печеливш.
Никога не съм мразил Черноморец, даже, ако нещата бяха нормални, щях понякога да ходя и на техни мачове. Но към това творение в момента не мога да имам и грам симпатия. Защото за мен то е не просто поредния отбор, а образуванието, което унищожи футбола в Бургас.