Мнениеот helemong » 12 яну 2011 13:55
Смени се темата и стана "какво е било 70-те и 80-те и как е сега".Не може да се прави никакво сравнение преди да се
уточни,че тогава България се управлявяше от шумкарите и всичко беше забранено,а сега от техните бодигардове и почти всичко е разрешено.
Трябва да се отговори и на въпроса кой вариант фенове искаме да сме:
1)като в Англия,Испания,Германия...-песни,скандиране,ръкопляскане
2)балканския вариант Турция,Гърция,Сърбия...,София,Пловдив-хореографии,фойерверки,бомби,побоища.
Едно време на Гагарин беше възможен само първи вариант и агитката (не беше отделена както сега като прокажени) наброяваше много фенове и те се срастваха с другите по-малко активни фенове.По този начин трудно може да се каже колко е била агитката като цифра,но например на мач срещу Бай Ганьо може да се каже 30000,защото почти всички бяха превузбудени и скандираха.Посещаемостта ни в Б-група на Гагарин през 1979 беше около 15000.Нямаше обособени чужди агитки и гостуващите фенове си сядаха между тези на домакините.След края на мача се събирахме на стълбите и площадчето откъм съблекалните и освен песните за Черно море се изреждаха скандирания на името на всеки един от играчите.Скандираше му се името докато той се покаже да ни помаха или ако влязъл да се къпе,някой размахваше отгоре фланелката.
След като минеше този ритуал започваше "манифестацията".Трудно е да се определи колко човека участваха в "манифестацията",но примерно до шадраваните стигахме поне 300.Маршрута беше от Гагарин надолу през Чайка и после морското,спортна зала,винса ...до шадраваните.Ако сме тръгнали 2-3000 или както казва Весо 5000 по пътя намалявахме(някои са живееха в чайка).През целия преход се скандираше.Никога не сме правили золуми.Поне аз не помня да се обърне кошче,да се счупи нещо,да се обиди някой или камо ли някои да бъде ударен.Никога не са ни придружавали милиционери,а най-абсурдно ми звучи като се замисля сега,че милиционерите не са ни разпръсквали(такива манифестации бяха забранени).Връщам се към сега.Много от онези фенове от агитката от онова време сега (42-55 годишни) ги виждам под козирката.Някои от тях страшно са се променили.Озлобени,избиват комплекси,плюят,искат оставки на всеки и всичко,дразнят и мен.Предполагам кой стои зад Весо1913 и ви уверявам,че не е от тях.Ние си подкрепяме отбора със скандиране отговарящо на възрастта ни и до днес.Не ни ходи на нашата възраст да подскачаме 90 минути,а и физически няма да можем да издържим.
Всъщност пробвах да стоя ако не в самата агитка поне до нея миналата година и да подкрепям в песни и скандиране.Да ама освен свестните момчета има и пияни,дрогирани,спречквания,димки,бомби - не ставам за там.Да не говорим за простотиите при гостувания.Така,че обобщавайки свързва ни единствено любовта към любимия отбор,но ни разделят много други възраст,възпитание,култура,разбирането за фен.Нямам постоянно място,където да сядам на "Тича" и в момента никъде не ми харесва.С голямо нетърпение искам да доживея един модерен стадион пълен с фенове на Черно море,които постоянно да подкрепят отбора.