Всекидневна за отбора на моряците

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
ogrizko
Контакти:

Re: Всекидневна за отбора на моряците

Мнениеот ogrizko » 13 окт 2022 14:37

Vladislav написа:Айде да погледнем календара и да видим кога е петък, кога е събота и тогава да пишем.

добре, ако наистина е събота 22.10 от 15.15 е ок ...значи са ми послушали мрънкането и няма защо да мрънкам повече :)))

иначе по стар навик си проверявам програмата във флашскор

14.10. 19:45 Черно море - Арда

21.10. 15:15 Спартак Варна - Черно море

29.10. 15:00 Черно море - Локомотив София

понеже там дават 21.10 от 15.15 съм се объркал явно нещо ;) както и да е, ако е 22.10 събота 15.15 наистина е идеално и така трябваше да си бъде отначало!
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:39

Георги Велинов: Черно море ще вземе варненското дерби
https://vsport.bg/georgi-velinov-cherno ... ykt67uzsZ4

Бившият вратар на Черно море Георги Велинов очаква оспорвано дерби на Варна в събота, което „моряците“ ще спечелят.

Варна отдавна имаше нужда от своето дерби и от подобни емоции. Макар че ще е на терена на Спартак, мисля, че Черно море ще победи, тъй като има по-голяма класа и това ще наклони везните към него в ключовите моменти. Иначе очаквам битка на терена. Нормално е да искам Черно море да спечели, тъй като аз не забравям откъде тръгнах към големия футбол и цял живот си оставам черноморец, каза за „Петел“ Велинов.

През сезон 1977/1978, след като се завърнах с Черно море в елита, имах възможността не само да изпитам тръпката от това дерби, но и да го спечеля. Тогава Спартак разполагаше със силни играчи – Красимир Зафиров, Енчо Недев, Кирчо Киряков, Красимир Венков, лека му пръст, Кеворк Тахмисян, Иван Петров, Пламен Христов, Бог да го прости. Те бяха подсилени и от командированите от Левски Георги Цветков и Емил Спасов. Ние обаче също бяхме на ниво и с великолепна защита, като пред мен бяха Георги Жеков, Тодор Марев, Иван Андреев – Мирона и Иван Иванов. В средата на терена и атака също бяхме опасни с Янчо Богомилов, Георги Кондов и Тошко Йорданов – Вятъра, както и с покойните за съжаление вече Светозар Светозаров – Бебо и Дамян Георгиев – Чудото, върна се назад във времето Велинов.

Първата среща бе от втория кръг и завърши 0:0. Във втората напролет победихме с 2:1, след като поведохме с голове на Дамян Георгиев и Иван Андреев. В края на полувремето Тахмисян намали, но този резултат се запази след почивката. Няма да забравя пълните трибуни и рева на агитките, който ни задължаваше да даваме най-доброто от себе си, каза още легендарният вратар.

За мен дербито на Варна не е по-малко интересно от ЦСКА – Левски и Ботев – Локото в Пловдив, и Варна и родния ни футбол имат нужда от този мач колкото се може по-дълго занапред при майсторите. Пожелавам на двата отбора да поднесат спектакъл на зрителите, които ще изпълнят трибуните в събота. Пожелавам също на Черно море да влезе в топ 4, тъй като има потенциал да го направи, а на Спартак – да се утвърди в елита, завърши Георги Велинов.
"Колкото повече ядеш, толкова по-самотен ставаш!" - Стара канибалска поговорка.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:41

Валентин Станчев: Цяла година се говореше и мислеше за дербито на Варна
https://vsport.bg/valentin-stanchev-czy ... -na-varna/

Броени дни преди дербито на Варна между отборите на Спартак и Черно море Gong.bg продължава поредицата от разговори с бивши участници в знаменития мач. Валентин Станчев е сред хората, имал възможността да играе и за двата клуба, като е оставил своята следа в дербито, както със „зелено-белия“, така и със „синия“ екип. Настоящият главен селекционер на академията на Лудогорец сравни сблъсъка с други големи дербита, в които е играл в своята бележита кариера, като прогнозира, че предстоящият двубой ще завърши без победител.

За спомените му от варненското дерби:
Съвсем спокойно мога да кажа, че това са едни от най-хубавите ми спомени като футболист, в една златна възраст за мен. Имах честта да играя с уникални футболисти и уникални мъжкари. На терена се случваха изключително хубави футболни неща, атмосферата беше невероятна, неповторима и акцентът беше най-вече на терена. За съжаление, в последните години акцентът на т.н. дербита се измества по трибуните, но смятам, че мястото за такива битки и борби за надмощие е на терена с изцяло футболни аргументи.

За историческата значимост на варненското дерби:
Това е лично мое мнение, без да ангажирам никого, но със сигурност тръпката и емоцията, която съм изпитвал по време на дербито на Варна, е била в пъти по-положителна спрямо другите дербита, в които съм участвал – ЦСКА-Левски, дербито на Шанхай, дербито на Лайпциг. Със сигурност зарядът и емоцията в годините, в които играехме, бяха големи. Цяла година се говореше и мислеше за дербито на Варна. Дори мачовете с ЦСКА и Левски, тогавашните грандове, бяха на втори план. Самата тръпка, самото усещане е съвсем различно и мен малко ме притеснява в момента наличието на много чужденци, които със сигурност много трудно могат да усетят тази атмосфера. Смятам, че варненското дерби е едно от най-значимите дербита в историята на българския футбол.

Прогноза за крайния резултат на дербито:
Категорично за мен Черно море е по-балансираният отбор, който е по-сработен в годините. Но пък последната година, година и половина се вижда, че новото ръководство на Спартак работи по изключително професионален начин, направиха много, много хубави неща. Опитват се и в движение да коригират някои неща. Смятам, че ще се получи здрава битка. И за двата отбора точките са важни – едните да си изпълнят целите в топ 6 и да гонят евротурнирите, другите да се спасят тази година. Резултат около равния е най-логичен, а пък каквото ми се иска – не е чак толкова важно.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:43

Живко Атанасов: Мечтая отново да вдигна Купата с Черно море
https://vsport.bg/zhivko-atanasov-mecht ... erno-more/

Защитникът на Черно море Живко Атанасов сподели очакванията си пред „Мач Телеграф“ преди предстоящото дерби в събота между „моряците“ и Спартак Варна. Той коментира и престоят си в Левски, където игра един сезон и вкара 4 гола.

– Здравей Живко, как си? Какви са ти очакванията за дербито в събота срещу Спартак Вн?
– Добре съм. В събота се надявам да се получи един хубав двубой с много футболни аргументи. Стадионът по всяка вероятност ще бъде пълен и нашата цел е накрая да излезем победители.

– Какво е по-различното преди подобни сблъсъци?
– Това все пак е дерби, а в такива срещи моментното състояние на двата отбора няма чак такова голямо значение. По-важното е кой ще иска повече победата и кой ще се вложи повече. Надявам се това да сме ние и да сме от печелившата страна в края на мача.

– Има ли напрежение във футболистите преди подобни срещи?
– Честно казано сме концентрирани. От доста години не е имало варненско дерби. Ние българите знаем заряда на подобен мач и се опитваме да обясним и на чужденците колко е важен този сблъсък.

– 13 години не го е имало това дерби. Липсваше на феновете и на целия град Варна. Последното дерби на Коритото завършва 1:0 в полза на Черно море, може ли това да се случи и този уикенд?
– Дано да се случи и да повторим успеха на клуба от преди 13 години. По принцип е хубаво за футболния дух на града да има такъв мач и да се говори за него. Хората да имат желанието да идват на стадионите и да се наслаждават на играта. Да говорят за футбол и да живеят с това.

– Успяхте ли да се запознаете със силните и слабите страни на Спартак?
– Да, наблюдавали сме ги, както и те нас. Видели сме техните слабости, както и с какво могат да ни изненадат. Знаем какво трябва да направим, но общо взето в един такъв мач с такъв заряд ще има и други качества, които ще трябва да покажем, а не само футболните. Въпреки, че се надявам да ги надиграем.

– Как е настроението в съблекалнята преди двубоя?
– Напълно нормално е. Гледаме да не прегорим и сме концентрирани върху това, което ни предстои. Работим както всяка друга седмица. Г-н Илиев знае какво прави, а ние му се доверяваме напълно и го следваме.

– Не успяхте да победите в последните два мача, въпреки че тотално надиграхте Арда. Ще успеете ли да се завърнете на победния път?
– Надявам се да се случи. Последните два мача не успяхме да победим, особено равенството 1:1 срещу Арда е един от малкото случаи в моята кариера, в който противниковият отбор нямаше нито един точен удар към вратата ни, а ни отбелязаха гол. Доста голям малшанс за нас.

– Близо сте все пак до Топ 3. Можете ли да влезете в тройката в края на сезона?
– Това ни е целта. С доста отбори разликата в точките е малка. Не е както през миналата година да се откъснем 4-5 отбора напред. Сега сме цели 9 тима с малки разлики в точките. Според мен в Топ 5 ще попаднат отборите, които го желаят повече и се раздадат, защото горе-долу силите са изравнени.

– Мечтаете ли да вдигнете отново Купата на България? Ти вече си постигал това с фланелката на Черно море през 2015-та година.
– Да, това ми е цел! Особено откакто съм се върнал на „Тича“ искам да я вдигна втори път с отбора на Черно море. Това е моят отбор и клуба, в който съм бил най-щастлив през моята кариера до този момент в България. Вдигането на Купата през 2015-та беше един от най-щастливите моменти и се надявам да изпитам пак същото чувство.

– Разкажи ни някой спомен от този финал в Бургас срещу Левски?
– Спомням си, че в 35-ата минута получихме червен картон и трябваше 90 минути да играем с човек по-малко. Стигна се до продължения. Трябваше доста да се потрудим, за да се увенчаем с победата. Показахме страхотен характер, което направи победата ни още по-сладка. Вкарахме в заключителните секунди и на редовното време и на продължението. Генерала Никола Спасов направи страхотни смени. Това беше нашият ден и дори с трима човека по-малко да бяхме на терена, бяхме убедени в победата.

– От дълго време начело на тима е Илиан Илиев. Какъв треньор е той? Какво го различава него от останалите?
– През последните години той неслучайно е един от най-добрите, а вероятно и най-добрият треньор в България. Той е човек, който се стреми да направи добър колектив и да ни помогне, да ни научи. Желае понякога повече от нас, за да победи. За него мога да кажа само хубави неща. Страхотен треньор и голям човек!

– Кой е най-ценният съвет, който ти е давал?
– Ами те са много по принцип. Не мога да кажа конкретно кой е, защото са наистина много. Предпочитам да си ги запазя за себе си.

– Ще те върна отново към предстоящото дерби. Може ли да има ли фаворит в подобен двубой?
– Не! В никакъв случай не може да има. Това е дерби и независимо на какво ниво е не може да се говори за фаворит. Дербитата затова са интересни, защото никога не знаеш какво може да се случи. Винаги се получават интересни мачове. Който повече желае победата, той ще се поздрави с нея.

– Какъв е ключът към успеха в събота?
Да си вкараме положенията и да не допуснем гол. Това е ключът. Трябва да сме заедно и да излезем и да направим всичко възможно, за да победим. Не говоря само за тези на терена, а и за резервите, които ще влязат, както и всички около страничната линия. Треньорите, лекарите, масажистите и изобщо целият отбор. Трябва всички да се раздадем

– Илиан Илиев сподели, че трябва да сте спокойни, хладнокръвни и да мислите през всичките 90 минути. Това ли е рецептата за победа в събота?
– Трябва да сме хладнокръвни и всеки да даде най-доброто от себе си. Да покажем качествата си и да излезем като отбор. Да не се поддаваме на провокации да влизаме в някакъв мач, в който само да се рита топката. Трябва да излезем и да играем футбола, който можем.

– Няма как да не те попитам и за престоя ти в Левски. С какви чувства си тръгна от „Георги Аспарухов“?
– Да, върнах се на „Герена“. Аз съм израснал там и ми беше мечта да играя за Левски. Отидох, играх 30 мача за един сезон със „сините“. Вкарах 4 гола и може би това са ми най-хубавите спомени от отбора, когато бележех и когато помагах на тима си. Нещо незабравимо беше, когато се радвахме пред публиката.

– Защо се стигна до раздялата ти с Левски?
– Не мислех, че мога да дам нещо повече на отбора, както и той на мен. Чувствах се недооценен и нежелан накрая. Дадох всичко от себе си, да играя за Левски ми беше мечта от малък и затова въпреки трудният период се върнах. Не съм се върнал нито за пари, нито заради нещо друго. Отидох да играя заради мечтата си и си я сбъднах.

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:45

Даниел Моралес: Това дерби е закъсняло – води се като третото в България, но за мен е №1
https://vsport.bg/daniel-morales-tova-d ... e2%84%961/

Поредицата на Gong.bg, посветена на предстоящото варненско дерби, получава своя глас и от чужбина благодарение на Даниел Моралес. Бразилският треньор, който като футболист бе популярен със своята безкомпромисна игра в средата на терена, се е подвизавал с екипа и на двата варненски клуба в различни периоди от състезателната си кариера. Той и до ден днешен изразява своята благодарност към Черно море и Спартак за подадената ръка в трудни за него моменти. Наставникът на Ботев Враца предпочете да не дава директна прогноза за крайния завършек, споделяйки, че изходът на подобни дербита трудно би могъл да се предвиди.

За спомените му от варненското дерби:

Това дерби е закъсняло. Аз си мисля, че заради всичко, което означава Спартак за варненските фенове, той не би трябвало да отсъства толкова време от Първа лига. За Черно море много добре зная, че е клуб, който е още в сърцето ми. Това е клуб, който ми даде възможност да се развия в по-голям клуб, все пак оттам преминах в ЦСКА. Важността на този мач за хората от града е огромна. Дори аз очаквам да гледам този мач, защото това са два отбора, през които съм минал – в един период, в друг период, поради една или друга причина. Аз съм благодарен и на двата отбора. Благодарен съм, защото преди престоите ми, както в Черно море, така и в Спартак Варна, аз бях без работа. През 2004-2005 г. аз бях в Локо Пловдив, след което останах без договор. Това не съм го споделял на никого. Жена ми беше бременна и тогава треньорът на Локо Пловдив не бе пускаше да отида до Бразилия да си видя детето. Това още ми е в сърцето. Тогава взех парите, които имах, и ги дадох на жена ми, като за съжаление видях моята малка дъщеря след осем месеца. Бях без работа и един ден чувам, че телефонът ми звъни – Илиан Илиев. Пита ме кой ми е импресарио, иска да ме вземе във Варна и дали искам да дойда. Аз потвърдих и така започна моята история в Черно море. Тази история е много красива и съм запазил много добри спомени оттам, Черно море ми даде възможност да отида после в ЦСКА и т.н. Моята история със Спартак пък започна през 2009 г., когато отново бях без работа и то отново след Локо Пловдив. Тогава ми се обади Живко Великов, шефът на Спартак, и ми каза: „Искам да защитаваш нашите цветове“. Казах му, че ще дойда и така започна моята история със Спартак. Имахме възможност да направим нещо добро, но за съжаление нашият отбор беше последният такъв на Спартак, който игра в А група, защото изпаднахме. За това как се разви Черно море после няма какво да коментирам – отборът игра квалификации за Лига Европа, а Спартак междувременно трудно съществуваше.

Искам да ви кажа, че това, което ще се види тази седмица, е нещо, което хората очакват от доста време. Очакват го, защото това е едно от големите дербита на България. Аз съм имал удоволствието да играя и за двата отбора един срещу друг и усетих какво е и от двете страни. Това са много хубави спомени! Мисля, че последните две-три години това, което са започнали и направили от Спартак много прилича на това, което феновете на Левски правят сега с вдигането на клуба на крака. Те заедно с новото ръководство на Спартак са успели да стигнат до А група. Пожелавам да са така доста години, защото това дерби заслужава да бъде гледано от колкото се може повече хора не само в града, но и в цяла България.

За историческата значимост на варненското дерби:

То се води като третото дерби на България, но за града си е номер едно. Надявам се всичко да е нормално и както си трябва, да няма някакви извънредни неща, защото футболът е за хората, а не за хулигани. Хората си отиват там, за да гледат, да аплодират и да изискват от футболистите да дадат максимално от себе си. Пожелавам на всеки един състезател да играе такива дербита. Аз съм играл като футболист в четири дербита на България (б.а. ЦСКА-Левски, Локо Пд – Ботев, Черно море – Спартак и Нефтохимик – Черноморец) и пожелавам на всеки един да участва. Това е напрежение, нервност, слава. Съперникът пък една седмица няма да може да излезе от дома си, защото феновете още са ядосани, но това е животът на един състезател по футбол. Аз съм преживял всички подобни моменти. Градът като цяло живее за това нещо и чака вече 13 години. С нетърпение и аз ще застана пред телевизора, за да гледам този мач. Пожелавам на всички фенове да отидат на стадиона, да празнуват и да се радват на своя отбор.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Мога много лесно да изляза от ситуацията, имам немалко опит (смее се). Независимо от моментното състояние на Спартак или Черно море това е едно дерби. Много лесно някои хора ще кажат, че Спартак ще победи лесно, което няма да е така. Или пък, че Черно море като по-високо позициониран отбор, борещ се за шестицата, е фаворит. Аз знам, че Черно море в момента притежава по-класни футболисти, преди две седмици играхме с тях. Знам, че Илиан Илиев ще подготви този отбор психически. Да подготвиш отбора тактически, стратегически, това винаги си го има. Илиан ще работи много по въпроса, че играят навън и срещу последния в класирането. Хората от другата страна пък знаят, че ако Спартак бие, ще направи една голяма крачка. За нас, треньорите, това са много важни неща и знам, че напрежението ще е огромно. Оттук всяка една прогноза, независимо 1, 2 или Х, сигурно е лесна за хора, които мислят, че разбират. Но ние, треньорите, които преживяваме това нещо, не бихме казали конкретна прогноза. Въпреки това един от тези резултати пак ще излезе. Мисля и искам тези хора да се зарадват на едно хубаво дерби. Нека най-добрият на терена и този, който най-много заслужава, да излезе победител.

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:47

Какво означава дербито на Варна за футболисти на Черно море и Спартак?
https://vsport.bg/kakvo-oznachava-derbi ... tak-video/

Футболистите Даниел Димов (Черно море) и Виктор Митев (Спартак Варна) споделиха своите очаквания за дербито на Варна пред камерата на „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Двамата разказаха какъв заряд носи този двубой за местните фенове, както и за самите играчи.

Срещата е в събота, 22 октомври, от 15:15 часа.

“Победа. Означава много този мач за мен, бил съм и в Черно море в юношеските години, после и при мъжете малко. По-голямата част от кариерата си съм я прекарал в Спартак Варна. Много значи за мен този мач, наистина много. Преди подобно дерби мисля, че няма никакво значение къде се намира противниковият или твоят отбор. Не искам да се наемам с прогноза, но мисля, че сме пределно мотивирани, за да можем оптимално да покажем на какво сме способни в деня на мача“, сподели Виктор Митев.

Даниел Димов, който се възстановява от операция, знае от първо лице какви емоции носи това дерби.

„Дълго време чакахме, цялата футболна общественост от „зелената“ част е с настроение за победа. Минаха доста години от последните ми дербита. Аз може би ще съм единственият активен футболист, играл в това дерби. Минаха доста години и очакванията са големи. Жалкото е, че съм в ситуация, в която не мога да взема участие. Всички го очакваме с голямо нетърпение. Помня последния мач, доста положителен мач и резултат за нас. Като всяко дерби, силите са изравнени преди мача. Настройката, мотивацията и желанието ще играят в този двубой“, каза от своя страна Даниел Димов.

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:48

Вратар на Черно море пред историческо постижение
https://vsport.bg/vratar-na-cherno-more ... stizhenie/

Вратарят на Черно море Георги Георгиев ще влезе в историята, ако пази срещу Спартак в събота. При положение че Илиан Илиев отново му гласува доверие, както в последните три срещи на тима с Ботев Враца, ЦСКА 1948 и Арда, Георгиев ще се присъедини към играчите, които са участвали в трите най-големи дербита на България.

Георги вече е пазил на Левски срещу ЦСКА, както и на Ботев срещу Локомотив в Пловдив. Любопитно е, че в събота всички играчи, които се появят на терена за Спартак и Черно море, ще запишат дебют в дербито на Варна. В Черно море обаче има още четирима, които са усетили тръпката на голямо българско дерби – Васил Панайотов, Живко Атанасов, Стефан Велев и Исмаил Иса са играли за Левски срещу ЦСКА. Във „вечното дерби” екипът на „сините“ са носили също и Пламен Димов и Здравко Димитров от Спартак.

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 16:52

Варненското дерби в цифри!
https://vsport.bg/varnenskoto-derbi-v-czifri/

Невероятна статистика преди варненското футболно дерби между Спартак и Черно море
Двата варненски тима тази събота ще изиграят 62-то дерби на ниво елитна футболна група. 22 победи за Черно море, 15 победи за Спартак и 24 равни мача. Головата разлика е 69-57 в полза на Черно море.

Първото дерби се играе на 12 април 1952 година и завършва 3-2 за Черно море. Единственият хеттрик в дербито бележи Димитър Йовчев от Черно море. Първата реализирана дузпа е дело на Димитър Ненчев от Спартак. За Черно море най-много голове има Здравко Митев-5. За Спартак Стефан Найденов-6. Илия Кирчев е изиграл 18 дербита за Спартак, а Тодор Марев е също с 18 за Черно море.

Най-много дербита от чужденците в двата тима има Миша Милошевич-8. Общо 33 чужденци са участвали в тези мачове. Христо Вълчанов /Спартак/ е единственият вратар с гол от дузпа. Любен Костов е първият футболист играл и за двата тима в дербито.

Общо 24 футболисти са играли за Черно море и Спартак в този мач. Кеворк Тахмисян е първият с голове и за двата отбора. Втория и последен в тази статистика е Валентин Станчев.

Огнян Радев и Георги Илиев от Черно море са с най-бързо отбелязани голове, още в първата минута. Общо 46 съдии са ръководители варненското дерби. Георги Христов, Петър Николов и Иван Добринов са ръководили по три мача. Гочо Русев играе за Черно море, а след това е бил главен съдия на две дербита. Живко Петров играе за Спартак, а след това ръководи едно дерби. След Живко, още двама варненци Светослав Славов и Димитър Момиров са ръководили дерби мача.

Най-често срещана победа за Черно море е с резултат 2-1, 8 пъти. Най-голямата победа е 5-0. За Спартак най-често срещаната победа е 2-0, 5 пъти. Най-голямата победа е 3-0.

Владимир Герасимов /Черно море/ е първият чужденец голмайстор. Ненад Лукич /Спартак/е първият вратар чужденец в дербито. Дарко Савич /Спартак/ е първият чужденец с автогол. Дениран Ортега е първият чежденец с гол за Спартак. Масена Моке е първият чужденец от Ч.море с гол от дузпа.

Адриан Фернандес /Ч.море/ е първият с два гола в един мач. Велимир Иванович/Спартак/ е първият чужденец с червен картон. Дани Моралес е първият чужденец, който играе и за двата отбора в дербито.

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 17:12

Над 300 униформени и 6 служебни кучета ще пазят реда на Спартак Варна – Черно море
https://vsport.bg/nad-300-uniformeni-i- ... bujsOeaGVM

Полицията във Варна ще вземе сериозни мерки за опазване на обществения ред преди, по време и след предстоящото дерби между отборите на Спартак и Черно море от 15-ия кръг на efbet Лига. Срещата е тази събота от 15:15 на стадион „Спартак“ и е първа за двата тима от повече от 13 години.

След направен анализ на постъпила информация БФС и Главна дирекция „Национална полиция“ определиха срещата между двата тима, като такава с висок риск от нарушаване на обществения ред. Причината е съществуваща вражда между двете агитки и затова двубоят ще се играе през светлата част на деня и ще бъде осигурена адекватна охрана.

За целта са предвидени 250 полицейски служители и 6 служебни кучета, а освен тях ще се присъединят части на Дирекция „Жандармерия“, с което бройката на ангажираните с охраната става над 300 души, съобщиха за Vsport.bg от полицията във Варна. Очаква се на двубоя да има и частни гардове.

Достъп до стадион „Спартак“ няма да имат лица в нетрезво състояние и такива, употребили наркотични вещества. Полицията ще следи зорко и за внасянето на остри и опасни за здравето предмети, както и използването на пиротехнически средства. Достъпът с хладно и огнестрелно оръжие, както и спрейове със защитен газ, също е забранен. Феновете ще бъдат проверявани щателно в подстъпите до стадиона, както и по входовете.

Униформените ще е на крак още от 11 часа другата събота и ще ескортира до стадиона големите групи запалянковци. Тези на Спартак започват да се събират на Червения площад около 11:30 часа, а по същото време привържениците на „моряците“ вече ще са пред паметника на Никола Спасов на „Тича“.

След двубоя полицаи ще има и във възлови улички около стадион „Спартак“, за да се избегнат стълкновения между агитките.

Потребителски аватар
Iceberg
Контакти:

Мнениеот Iceberg » 20 окт 2022 17:31

ТОДОР МАРЕВ ПРЕД EFIRBET: ОЧАКВАМ ЧЕРНО МОРЕ ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА ВАРНА
https://efirbet.com/todor-marev-ochakva ... aLeUHsr4FA

След пауза от 13 години дербито на Варна се завръща в елитния футбол. А когато говорим за битката между Черно море и Спартак, Тодор Марев е един от тези, оставили ярка диря в нея. Легендата на „моряците“ има най-много участия от своя тим в дербито на морската столица – 18 при майсторите и общо 22 във всички турнири. Марев е също и рекордьор по изиграни мачове, както за родния си клуб, така и в България – общо 530 в професионалния футбол. От тях 423 са в елита. Какво очаква от предстоящия двубой в събота, ще има ли победител в него и ще видим ли добър футбол? На тези и други въпроси бившият централен защитник на Черно море отговаря в интервю за Efirbet.com.

- Г-н Марев, какво е за Вас мача Черно море – Спартак?
- За мен това е третото голямо дерби у нас, което много често се е превръщало във футболен празник за Варна и е чест за всеки футболист да вземе участие в него. Тези срещи се играеха пред повече от 35 000 зрители на „Юрий Гагарин“, а в събота ще има малко над 6000.

- Как бихте коментирали този факт?
- Вижте, сега времената са други и с напредване на технологиите светът стана по-различен и предлага повече изкушения и забавления за младите. Така че не бива да правим съпоставка между миналото и реалността. Важно е това дерби занапред да се играе редовно и съм убеден, че двата стадиона ще са пълни, доколко позволява техният капацитет.

- Как се мотивирахте за дербито?
- Преди всичко се стараех да остана спокоен и да бъда уверен, че както винаги мога да дам най-доброто от себе си и да съм полезен на своя тим. Защото от футболна гледна точка това е просто един мач между два отбора и нищо повече. Не е мач на живот и смърт, нито футболът ще свърши за даден играч, ако резултатът не е в полза на неговия тим.

- Но няма да отречете, че победа в битката за Варна винаги е специална?
- Това е вярно, тъй като ако си спечелил, след това месеци наред изпитваш едно приятно чувство, когато ходиш по улиците в града и те спират фенове.

- Кои победи над Спартак помните?
- Постигнал съм достатъчно такива с Черно море, но две от тях никога няма да забравя. Първата е, когато Левски беше изпратил свои нападатели в Спартак в лицето на Георги Цветков-Цупата и Емил Спасов. Но въпреки това ги победихме с 2:1 след голове на Иван Андреев – Мирона, и на Дамян Георгиев – Чудото, лека му пръст. Години по-късно пък спечелихме с 3:0, след като още до 9-ата минута водехме с 2:0 с попадения на Огнян Радев и Никола Спасов, Бог да го прости. В 52-рата минута аз оформих класиката след прекрасен пас на Кольо Спасов.

- Как приемахте загубите от „соколите“?
- Загубите са част от кариерата на един професионален футболист. С играчите на Спартак ние бяхме врагове само за 90 минути, тъй като в живота се уважавахме и повечето бяхме приятели. След загуба в този мач всеки нямаше търпение да дойде другия такъв, за да вземе реванш. Има ли фаворит в предстоящото дерби? Фаворитът в тези срещи е само на книга и често сме ставали свидетели как отборът, който не е в по-добро състояние, ги печели. Но сега силно се надявам, че няма да се случи това и Черно море ще вземе своето.

- Защо смятате така?
- Защото като отборна игра Черно море се справя по-добре, а освен това разполага и с по-добри индивидуалисти. Това би трябвало да наклони везните към него, дори и да премине през сложни моменти.

- Опитът и качествата на Илиан Илиев дават ли допълнително предимство на Черно море?
- Разбира се. Той е един от най-добрите треньори у нас, да не кажа и нещо повече. Ако на „Тича“ бяха останали Родриго, Леандро и Сердюк, на много отбори у нас щяха да им се изправят косите. Но и сега обаче Черно море си остава фактор в първенството и се бори за колкото се може по-високо класиране.

- Какво мислите за Спартак?
- След като се завърна при майсторите, явно не бе подготвен да бъде на нивото на тази група и тръгна трудно. Но постепенно виждам, че Спартак стабилизира своята игра и смятам, че вторият полусезон ще бъде по-успешен за него.

- Възможно ли е да се получи футболен спектакъл в дербито?
- И в двата отбора има стойностни изпълнители, което предполага, че могат да създадат емоции на публиката с изпълнения и комбинации. Но отчитайки, че трите точки са жизненоважни за двата противника на този етап, няма да се изненадам, ако с поведението си показват, че играят за резултат и това се отрази върху качеството на играта.

- За първи път в битката за Варна ще участват толкова много чужденци и това за тях ще е дебют в такъв мач. Вашите очаквания от тях?
- Чужденците ще подходят професионално и без излишни емоции, но смятам, че няма да приемат крайния резултат като българските играчи, защото не са наясно какво означава да те боли, когато паднеш в такова дерби. За чужденците това е по-скоро един мач, тъй като те не са толкова вътре в нещата. Те имат различна философия, вживяват се по-малко и за тях мачът е като другите – работа, която вършат.

- Ваши възпитаници ще бъдат съперници в събота. Как ще се представят?
- Иван Дичевски и Виктор Попов се развиха пред очите ми в школата на Черно море и предвид безспорните им качества, аз бях убеден, че ще играят голям футбол. Виктор се разви по-бързо и вече стигна до националния. Докато Иван минава през тежки моменти в Спартак, въпреки че пази редовно, тъй като отборът като цяло изпитва трудности с адапатирането си към елита. Мисля обаче, че в дербито Иван и Виктор ще бъдат сред най-добрите в отборите си.

- Г-н Марев, Вашето послание за мача на стадион „Спартак“?
- Бих пожелал на двата съперника да дадат максимума от себе си и нека който е по-добър, да спечели. Но големият победител за мен трябва да е фейърплеят. Както на терена, така и по трибуните. Играчи и фенове да демонстрират взаимно уважение и толерантност, и в никакъв случай да не се стига до ексцесии от рода на тези преди дербито на дублиращите тимове на клубовете преди около месец или подобни.

- Как се печели подобно дерби?
- Печели се с всички футболни компоненти, както и с хъс, треньорски умения и правилна настройка. Трябва да имаш също психика и увереност да издържиш на напрежението през цялото време и да сведеш до минимум непредизвиканите грешки.

Върни се в “Черно море”