Готвача написа:Относно Китанов си казах мнението преди доста време.То гласеше,че Жоро,който е един уникален талант,след около година-година и половина ще започне да тъпче на място и да дърпа полека назад.Причината е в липса на достатъчно класни треньори на вратарите у нас.Точно в тази спомената година и половина ТРЯБВАШЕ да му бъде осигурен треньор на вратари от някоя държава напред във футболно отношение.Да не забравяме с какви препоръкии се върна от пробите Жоро.Да си подобри играта с крака.Някой да вижда положителна промяна в този аспект от играта му?Аз не.Спешно и крайно наложително е да се намери подобен специалист и да се продължи възходящотоо развитие на този ярък талант.Все още не е късно,така че топката отново е там,където не знаят какво да правят с нея.Нашите треньори/всякакви имам в предвид/са абсолютно лимитирани .Дори и да попаднат на някой научен и добре подготвен играч от Европа,няколко месеца по късно същият е свалил ниво до неузнаваемост.Учудвам се как Асприля все още не е дръпнал назад.За останалите-справка водещите отбори .А за ЧМ-КЛОК,Стенио,Марчин...Поради калпави треньори,първо физическата им подготовка отива на майната си,а после и всичко останало и се започва с контузиите.Специално за школите е необходимо да се назначи директор от държава с традиции в това отношение/Холандия,Испания,Франция.../.След това човека ще сии въведе необходимите корекции в работата на школата и резултатите няма да закъснеят.Нямам впредвид да печелим всички юношески турнири,а да създаваме готови играчи в тактическо и физическо отношение за първият отбор.Колко може да струва назначаването на един такъв директор?Ако струва примерно 1млн на година,нека резнат бюджета на първият отбор с толкова.Така или иначе не се борим за нищо,поне ще знаем че след около 4-5 години ще можем да ;започнем преливането на собствени кадри в отбора,което ще осмисли инвестицията.
Абсолютно съм съгласен с теб. Само бих допълнил,че Г.Китанов е откритие и възпитаник на Кр.Колев ,от момента в който Кр.Колев спря да работи с него според мен формата на Г.Китанов бавно ,но сигурно започна да пада. За мен Кр.Колев е най-добрия треньор на вратарите у нас. Иначе поне вратари и треньори на вратарите мисля че имамекриво ляво.
Иначе абсолютно си прав ,че назначаването на един директор от държава с традиции в развитието на юношеския футбол може и да даде резултат. Само ще ти напомня ,че преди 10-на година шеф на школата на Левски беше Ян Диркс-човек ,който 8 години е бил шеф на школата на Аякс( на ЕП 2004 имаше 8 негови възпитаници в националния отбор на Холандия), за съжаление някои хора решиха че методиката му е неприложима у нас. Проблема не е в методиката- методиката не е тайна. Ако искаш може и от БФС да получиш каквата то си искаш методика- италианска, испанска, холандска ,немска,френска. В тези държави не е тайна че съответните федерации "спускат' методиката и задължават всички школи да работят по нея. Разбира се всеки клуб си има правото и да добавя нещо. Проблема е че според мен няма желание и то не само в ръководството на клубовете ,но и в самите деца. А както се казва насила хубост не става. Факт ,който никой не може да отрече,че унас всички(повтарям всички) в школите са зле подготвени и физически и колкото и да е странно и технически(заявявам го напълно сериозно),че в нито една школа у нас не се работи сериозно за скоростна техника и обработване на топката с едно или две докосвания. У нас под техника се разбира да се учат децата да играят "на краче" и да имат конрол над топката(това е така,но при юношите този етап е трябвало отдавна да е преминал). . Засегна и нещо много важно -не е важно какви отличия се вземат при юношите ,важно е да се подготвят играчи ,които могат да влезнат в първия отбор. Примерно преди няколко години в цялата ДЮШ на Левски за един сезон допуснаха 2 равни и 2 загуби и всичко останало победи, имаше две момчета които заедно вкараха около 150 гола- в момента и двамата игаят някъде на аматьорско ниво (ако въобще се занимават организирано с футбол) . Докато сега в Левски нещата малко се промениха - започнаха да работят индивидуално с момчетат и започнаха да вадят играчи ,които дали ще се развият времето ще покаже- но такъв беше Вутов, такива са Краев,Цоневи, Орачев, Д.Иванов , отдолу идват според мен още по-талантливи- Г.Янев, А.Кабов(запомнете тези две имена),Ст.Иванов,Б.Божилов. При вас също има едно много талантливо момче-В.Йосков.
Има и нещо друго при сега действащите правилници всеки един юноша може да си тръгне без никакъв проблем преди да навърши 18 години и да премине в друг клуб. И тук излиза едно голямо"Но" какъв е смисъла клуба да влага в един дете 7-8 годни и накрая ,ако в това дете се окаже че има перспектива то просто да премине в друг клуб ,защото от другия клуб са му предложили повече. Почти всеки клуб има този проблем