yavorescu написа:Не съм фен на такава схема, защото много рядко съм я виждал да работи както трябва. Ключови са халф-бековете. Сашко има енергията, но не и дисциплината да играе по цялата ширина на терена. При Венков пък е обратното. Освен това тримата централни защитници трябва да се чувстват комфортно с топка в крака и да са доста подвижни. Докато първото важи до някаква степен за Котев, то бързината не е сред силните му качества. За Живко и Станчев няма смисъл да говорим. Без Коконов/Райков няма да имаме необходимата острота по фланговете, особено имайки предвид факта, че Сашко така и не се научи да центрира. Да използваме някое от крилата като халф-бек си е живо самоубийство, защото нямат почти никакви дефанзивни навици (освен може би Димо). И ще трябва да играем с двама еднотипни (като физика) нападатели в лицето на Божилов и Петков.
Най-вече при използването на друга схема е необходимо отбора да е научен чисто тактически да играе по този начин и всеки играч да знае задълженията си. Имаше едно интервю с Роберто Мартинес, в което обясняваше колко усилия и време му е коствало, за да се реши да смени формацията на Уигън. А това все пак е можещ треньор и тактически грамотни футболисти.
И не на последно място, повече нападатели не означава непременно по-офанзивен отбор. Още една причина да не харесвам тази формация, защото много често се изражда в ултрадефанзивно италианско катеначо (тя си е изобретена от италианци, все пак).
За последен път експериментирахме със схемата при Генов -- сигурно си спомняте жалките му опити за 4-4-2 (диамант). Не съм оптимист, че ще има положителен ефект сега, не и без сериозна (разбирай предсезонна) подготовка.
Говориш за италианска система,но бате ти Кольо показа че я разбира тая пуста игра в защита.С риск да се повторя,с измислени защитници като Танко-бивш нападател,преквалифициран на опрен халф,а след това на ЦЗ,Мишо Лазаров-опорен полузащитник,преквалифициран в десен бек,Радо Бачев-най постоянно правещият дузпи бек който съм виждал и Сашо Александров-момче в началото на кариерата си,успял да се докаже при нас и то точно при Мастиката.Кой от тези според теб беше по добър от Котев примерно?След идването на Периш-перфектният халф-бек,нещата се промениха,но не драстично.Сега да ми кажеш,кой успя да покаже нещо от качествата си показани при Кольо/когато нашата беше най добрата защита в А група с тази на Левски,но там е друга работа/.Никой с изключение на Сашо,но той си продължи да играе при нас дълго време.Аз си мисля че отново ще изгради добра защита,защото това с което разполагаме сега,далеч надминава като качество оня материал с който Кольо работеше тогава.Говоря само и единствено за защитата.С Дани и един от Паланков-Стенио,+Китанов на вратата,ставаме отново непробиваеми.Проблема ще си остане нападението,но и там има варианти си мисля.